Gigantii din domeniul constructiilor – fie ca este vorba despre constructori sau cei mai mari producatori de materiale de constructii, ar suferi o scadere abrupta a profiturilor, ca urmare a aplicarii unui impozit de 3% pe cifra de afaceri, riscurile unei destabilizari a activitatii acestora putand sa aiba consecinte nefaste.

Strabag SRL, cel mai mare constructor din Romania, cu afaceri care anul trecut s-au ridicat la peste 900 de milioane de lei (911 milioane de lei), echivalentul a circa 203 milioane de euro, ar trebui sa plateasca la stat, in urma aplicarii impozitului de 3% pe cifra de afaceri suma de 27,3 milioane de lei, fata de un impozit de 16% pe profitul brut, care s-ar ridica la 4,8 milioane de lei.

Un calcul simplu arata ca diferenta intre aplicarea unui impozit de 3% pe cifra de afaceri si aplicarea unui impozit de 16% pe profit ar fi de circa 7 ori mai mare in cazul noului plan de impozitare a companiilor de Romania, propus de actualul Guvern.

In cazul Bog’Art SRL, cea mai mare companie cu capital autohton, specializata in domeniul constructiilor, un impozit de 3% pe cifra de afaceri ar aduce statului incasari de aproximativ 15 milioane de lei, fata de circa 1,3 milioane de lei, ceea ce ar reprezenta de circa 11 ori mai mult in cazul impozitarii rulajului realizat de constructor.

Lista continua in topul celor mai mari constructori cu SC Constructii Erbasu SA, companie care la nivelul anului 2016 a inregistrat un rulaj de peste 380 de milioane de lei si un profit brut de peste 8,8 milioane de lei. Daca statul ar aplica un impozit de 3% pe cifra de afaceri aferenta anului trecut, constructorul ar trebui sa achite un impozit de 11,7 milioane de lei, iar in cazul aplicarii unui impozit de 16% pe profitul brut, valoarea s-ar ridica la 1,4 milioane de lei, de peste 8 ori mai mult in cazul impozitarii cifrei de afaceri.

Cei mai mari producatori de materiale de constructii din Romania ar achita in plus milioane de lei statului

Holcim Romania SA, CRH Romania sau Heidelbergcement Romania sunt cei mai mari producatori de materiale de constructii din Romania, cele trei business-uri cumuland la nivelul anului trecut afaceri de peste 1,8 miliarde de lei, echivalentul a peste 400 de milioane de euro.

Luate individual, companiile ar fi nevoie sa scoata din buzunar zeci de milioane de lei pentru achitarea darilor catre stat, in eventualitatea in care Guvernul ar decide impozitarea afacerilor si nu a profitului.

Holcim Romania SA, cel mai mare producator de ciment, betoane si agregate la nivel local, dar si cel mai mare producator de materiale de constructii la nivel local, cu un rulaj de peste 1 miliard de lei, ar trebui sa plateasca 30,4 milioane de lei impozit pe cifra de afaceri, fata de 26,5 milioane de lei cat ar trebui sa achite impozit pe profit. Diferenta nu este atat de mare precum in cazul constructorilor, insa orice fluctuatie in business poate insemna o reorganizare a activitatii companiilor de profil.

Heidelbergcement Romania SA, al doilea cel mai mare producator de materiale de constructii la nivel local, ar trebui, conform calculelor wall-street.ro, sa achite un impozit de 24,7 milioane de lei pentru cifra de afaceri realizata in 2016, in timp ce impozitul pentru profitul brut aferent anului trecut s-ar ridica la 23,4 milioane de lei, o diferenta ceva mai mica.

In cazul CRH Romania, companie care a preluat activitatea locala a gigantului Lafarge SA, o impozitare cu 3% a cifrei de afaceri ar genera cheltuieli de 24,4 milioane de lei, in timp ce impozitarea cu 16% a profitului ar conduce la costuri de 14,9 milioane de lei catre stat.

Specialist din constructii: Este doar o incordare de muschi politica. Cine ar publica o astfel de decizie va conduce la un infrigement dur Romaniei

Aplicarea unui impozit de 3% la cifra de afaceri, in locul unuia de 16% aplicat profitului ar putea avea un impact urias asupra companiilor din domeniul constructiilor, iar o astfel de masura nu va face altceva decat sa atraga sanctiuni dure aplicate Romaniei, crede Laurentiu Plosceanu (foto mai jos), presedintele Asociatiei Antreprenorilor Romani de Constructii (ARACO), iar toata aceasta isterie aparuta in ultimele zile in spatiul media nu este altceva decat “o incordare politica de muschi”.

“Inainte de orice decizie, m-as uita cu foarte mare atentie la cadrul comunitar. Cine va publica o astfel de masura fiscala va suferi un infrigement dur. Este o masura care nu a fost cuprinsa in programul de guvernare si cu siguranta nu va trece de filtru Comisiei Europene. (…) In masura in care ar fi promovata va fi foarte drastic analizata de catre companiile din piata, iar acestea nu vor accepta schimarea regulilor de joc. Nu intram intr-o panica pentru ca nu cred ca autoritatile europene vor lasa o astfel de schimbare sa fie posibila, iar infrigementul nu este o consecinta dizerabila”, a declarat Laurentiu Plosceanu pentru wall-street.ro.

Specialistul in domeniul constructiilor considera toata aceasta dezbatere drept una populista.

“Este o incordare de muschi politica, va ramane doar asa, in stadiul de discutie, pentru ca pretul politic platit ar fi mult prea mare”, a mai adaugat acesta.

*NOTA: Valorile reprezinta o simulare a calculului cat ar putea reprezenta impozitarea cifrei de afaceri cu 3%, respectiv diferenta fata de actuala impozitare a companiilor, de 16%, pe profitul brut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri