“Modelul actual de crestere economica din Romania este preponderent bazat pe consum, iar masurile anuntate de relaxare fiscala si crestere a veniturilor salariale in sectorul public sustin continuarea cresterii economice intr-un trend ascendent. Cealalta fata a monedei este insa alcatuita de presiuni suplimentare asupra finantarii sistemului public, cu impact in special asupra investitiilor publice. Unele masuri fiscale propuse au ca scop "echilibrarea" acestor presiuni prin intensificarea contributiilor fiscale ale sectorului privat. Din pacate, in contextul in care atat investitiile, cat si balanta externa pierd teren in fata consumului ca principali factori ai cresterii economice, masuri fiscale suplimentare adresate sectorului privat ar putea reprezenta o piedica pentru realizarea de investitii care ar putea conduce la cresterea gradului de tehnologizare si inovare, element necesar pentru un model sustenabil de crestere economica”, a declarat Ruxandra pentru wall-street.ro.

Conform celui mai recent raport al BNR asupra stabilitatii fianciare, tensionarea echilibrelor macroeconomice constituie un risc sistemic ridicat si in crestere, pe fondul deteriorarii pozitiei fiscale a Romaniei, precum si al prognozelor pentru deficitele gemene pentru anul curent – valorile prognozate de catre Comisia Europeana atat pentru deficitul structural, cat si pentru cel bugetar depasesc limitele de 1% si, respectiv, 3%.

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont
Sursa foto: Andrey Popov / Shutterstock