Si inca ceva: s-au asigurat majorarile salariale din sistemul bugetar aprobate in acest an.

Deci, obiectivele principale sunt atinse. Avem si crestere economica, mai mare decat se estimase initial (deci se pare ca Guvernul si-a gresit propria proiectie).

„Cresterea economica de 5,8% inregistrata pe semestrul I a condus la revizuirea pozitiva a cresterii economice pe anul 2017 de la 5,2%, avuta in vedere la elaborarea bugetului la inceputul anului 2017, la 5,6%. Astfel, PIB-ul nominal estimat s-a majorat cu 21,9 miliarde lei, respectiv de la 815,2 miliarde lei la 837,1 miliarde lei”, a declarat ministrul Finantelor, scrie News.ro.

De aici a tras concluzia Ionut Misa ca rectificarea e pozitiva: desi deficitul bugetar e mai mare dupa rectificare, Guvernul sa va incadra “in deficitul de 2,96% din PIB”.

Si totusi, veniturile bugetului de stat scad

Si apoi continua sa vorbeasca despre bugetul consolidat, desi nu acesta a fost rectificat, ci bugetul de stat.

„Veniturile bugetului general consolidat se majoreaza pe sold cu 1060,7 milioane lei. Cheltuielile bugetului general consolidat se majoreaza pe sold cu 1705,2 milioane lei, iar deficitul bugetar se mentine astfel la 2,96 din PIB potrivit metodologiei cash”, a aratat ministrul Finatelor.

De asemenea, el a explicat ca prin rectificarea bugetara veniturile au fost actualizate tinand cont de incasarile realizate pe primele sapte luni din acest an, precum si de masurile legislative aprobate in cursul anului.

In acest context, ministrul a recunoascut ca anumite componente ale bugetului general consolidat au inregistrat diminari ale veniturilor, printre acestea aflandu-se si bugetul de stat: minus 1,3 miliarde lei.

Totodata, Ionut Misa a prezentat principalele instututii care au primit bani la rectificare, fara a face vreo referire la cele care au pierdut fonduri.