Site-ul Comisia de Taiat Hartii 2, www.comisiadetaiathartii.ro, a fost lansat de Platforma Romania 100 impreuna cu USR. Proiectul continua initiativele Guvernului Ciolos de reducere a birocratiei statului in relatia cu cetateanul, la care se adauga propuneri ale firmelor care se confrunta cu procese inutile in interactiunea cu administratia.

Simplificarea procedurilor birocratice este o necesitate prin care un stat isi arata respectul cuvenit fata de cetateni. Debirocratizarea trebuie sa continue ca un exercitiu de presiune si de actiune politica si civica

Dacian Ciolos, presedintele Platformei Romania 100

Cum functioneaza proiectul

Pe siteul www.comisiadetaiathartii.ro pot fi introduse sesizari despre proceduri inutile/costisitoare. Sesizarile sunt analizate de voluntarii Comisiei de Taiat Hartii 2 si sunt transformate in diverse actiuni, precum interpelari parlamentare, proiecte de legi ce vor fi propuse de parlamentarii USR, propuneri de simplificare adresate administratiei publice, presiune civica asupra institutiilor.

Sesizarile primite de la cetateni, in 2016, au fost analizate si au fost transformate in masurile de debirocratizare adoptate prin OUG nr. 41/2016 si prin cateva hotarari de guvern si ordine de ministri, se arata intr-un comunicat emis de Platforma Romania 100.

Printre masurile cele mai importante in vigoare sunt: eliminarea obligatiei de a depune copii legalizate sau cazierul judiciar in relatia cu administratia publica; diversificarea si unificarea taxelor aferente inmatricularii, respectiv intocmirii pasaportului; introducerea unor masuri de informatizare si comunicare cu cetateanul prin mijloace electronice.

Sursa foto: Shutterstock/ Kagai19927