Companiile de stat, cei mai mari datornici la bugetul asigurarilor sociale se stat. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat lista cu primii 500 de debitori, persoane juridice, cu obligatii fiscale restante la bugetele de asigurari sociale la data de 30 septembrie 2017. Din primii 10 datornici, 9 sunt societati de stat. Cumulat, acestea au restante la asigurarile sociale de aproximativ 6,7 miliarde de lei.

In total, cele 500 de firme de pe lista ANAF datoreaza bugetului de asigurari sociale 18,4 miliarde de lei.

Asadar, cele 10 companii din Top 10 restante la asigurarile sociale cumuleaza aproximativ o treime din totalul celor 500.

TOP 10 restantieri:
1. Compania Nationala a Huilei – 3,7 miliarde de lei
2.Societatea Comerciala pentru Inchiderea si Conservarea Minelor – 941 de milioane de lei
3. Societatea Nationala a Cailor Ferate Romane – 601 milioane de lei
4. Complexul Energetic Hunedoara – 431 de milioane de lei
5. Societatea Nationala a Carbunelui -301 milioane de lei
6. Romaero – 183 milioane de lei
7. Moldomin – 159 milioane de lei
8. Urban SA (privata) – 149 de milioane de lei
9. Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare – 142 de milioane de lei
10. Regia Autonoma Transport Public Iasi – 125 de milioane de lei.

Asadar, din cauza cui, mai exact, a decis Guvernul sa mute contributiile de la angajator la angajat si pentru ce?

Ministrul Finantelor, Ionut Misa, declara, dupa adoptarea Ordonantei de modificare a Codului Fiscal, ca mutarea contributiilor a fost adoptata pentru ca ca exista multi angajatori care nu vireaza la stat contributiile sociale pentru angajati (157.798 de angajatori care nu au platit contributiile pentru un total de 2.076.097 de angajati, la 30 septembrie 2017).

Totodata, pentru angajatorii care nu platesc contributiile, Guvernul a introdus si raspunderea penala. Intrebat fiind de ce aceasta masura nu a fost suficienta si s-a optat si pentru mutarea contributiilor, ministrul Misa a motivat doar cu posibilitatea ca romanii sa primeasca o pensie mai mare in viitor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri