Masurile fiscale adoptate recent de autoritati tin angajatorii in expectativa. Mai mult de jumatate dintre acestia sustin ca nu au luat inca o decizie cu privire la salariile angajatilor, daca majoreaza sau nu brutul, pentru ca nu sunt sigur ca masura va ramane in vigoare si dup ace trece de parlament. Ce se intampla, insa, cu contributiile la pilonul II de pensii in cele doua scenarii: daca angajatorul majoreaza brutul salariatului, sau daca nu, caz in care netul scade.

Diana Coroaba, partener in cadrul PwC Romania, a prezentat impactul asupra celor trei sisteme de pesnii din Romania in cele doua scenarii, in cadrul conferintei anuale a Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR).

Ea a precizat ca a realizat aceste calcule in conditiile in care, in umra unor sondaje realizate, a rezultat ca 52% dintre angajatori nu au decis inca daca majoreaza salariul brut al angajatilor, ca urmare a mutarii contributiilor sociale, astfel incat netul sa ramana nemodificat. Din acelasi sondaj reiese faptul ca 38% dintre angajatori vor creste salariile brute, 6% nu le vor crete, iar 4% le vor majora doar pentru anumite categorii de salariati.

In scenariul pessimist, in care angajatorul nu majoreaza brutul, la Pilonul I (pensie de stat), contributiile vor scadea cu 1,3 puncte procentuale, fapt care va determina majorarea subventiilor de la bugetul de stat pentru plata pensiilor.

La Pilonul II, efectul va fi dramatic, sustine Diana Coroaba, atat la nivel micro cat si la nivel macroeconomic, avand in vedere reducerea contributiei de la 5,1% la 3,75% virata catre Pilonul II.

Contributia neta scade cu 26,5%. Daca nu ne intereseaza ce se intampla cu beneficiile la pensionare, ar trebui sa sa se vada la nivel macroeconomic, avand in vedere faptul ca Pilonul II este mare sustinator al deficitului buget de stat: 90% din investitiile fondurilor private de pensii se duc in titluri de stat, iar daca aceste investitii scad, statul va trebui sa creasca dependenta de pietele externe”, a explicat reprezentanta PwC.

Pa Pilonul III, de asemenea, contributiile vor scadea, pe fondul reducerii veniturilor disponibile ale persoanelor.

In scenariul “mai putin pesimist”, in care angajatorii decid sa majoreze salariile angajatilor pentru a compensa pierderea de net, la Pilonul I ar trebui sa existe o crestere relativa a contributiilor colectate la bugetetul asigurarilor sociale, ceea ce inseamna ca nu va fi necesara suplimentarea sumelor allocate de la buget pentru plata pensiilor, insa dependent sistemului de buget ramane.

La Pilonul II, efectul ar fi mai putin dramatic, insa tot negativ, avand in vedere ca, si in acest caz, contributia neta scade, insa cu doar 11,8%. La Pilonul III, impactul ar fi neutru, a mai spus Coroaba.

Randamente bune, in conditii nefavorabile

La randul sau, Adrian Codarlasu, vicepresedinte AAFBR, a punctat mai mult pe rolul fondurilor private de pensii in economie.

El a facut referire la raportul OECD din care reiese ca fondurile private de pensii din Romania au obtinut, in ultimii 5 ani, un randament real de 6,4%, unul din cele mai bune din Europa.

Fondurile de pensii sunt administrate profesionist in Romania, iar aceste randamente sunt obtinute in anumite conditii: in urma cu 5 ani ieseam din recesiune si a urmat o perioada de dobanzi reduse. Totusi, s-au obtinut randamente substantiale”, a punctate Codarlasu.

Mai mult, el a atras atentia ca Romania care una dintre cele mai mari ponderi de investitii ale fondurilor de pensii pe piata locala, peste 93%.

Reprezentantul AAFBR a punctat si avantajele Pilonului II, printre care un management profesionist al banilor, pentru contributori participarea efectiva la cresterea economica si aspectul de proprietate asupra banilor.

“Masura de reducere a contributoolor va duce la scaderea cu aproximativ 20% a fondurilor la pensionare, fata de cazul in care s-ar fi respectat angajamentul de majorare la 6%”, a mai spus reprezentantul AAFBR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri