Leul a atins un nou minim istoric in raport cu euro. Banca Nationala a Romaniei a anuntat, marti, un curs de 4,6551 lei/euro, in crestere cu aproape un ban fata de luni, cel mai ridicat atins pana in prezent. Precedentul maxim a fost inregistrat pe data de 13 noiembrie 2017, respectiv 4,6495 lei/euro.

Presedintele Bancii Comerciale Romane (BCR), Sergiu Manea, sustine ca o depreciere a leului de 1% nu este ingrijoratoare, avand in vedere ca in regiune asistam la fluctuatii mult mai ample.

"Volatilitatea cursului de schimb pe care o vedem astazi este foarte mult indusa de zgomot. Este de fapt un zgomot. Vorbim de o depreciere a cursului de schimb cu 1%, in conditiile in care monedele pietelor emergente din tarile din jurul nostru, ca sa nu mai vorbim de pietele emergente, putin mai emergente decât noi, si va invit sa va uitati la Turcia, va invit sa va uitati la Brazilia, nu o sa vorbesc de nordul Africii, fluctueaza in amplitudini mult mai mari de 1%”, a explicat Manea, in cadrul unei conferinte de specialitate, citat de Agerpres.

In ultimii ani, cursul leu/euro a fost unul din cele mai stabile din regiune, osciland in jurul a 4,5 lei/euro. Fluctuatiile din prezent sunt cele mai apmple inregistrate din anul 2012 incoace, cand, pe fondul tensiunilor politice generate de referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, cursul a testat nivelul de 4,65 lei/euro, devenit maxim istoric pana in urma cu sapte sedinte bancare.

Care sunt cauzele deprecierii?

Moneda nationala s-a depreciat sistematic in ultimele luni, din cauza dezechilibrelor macroeconomice tot mai adanci si pe fondul schimbarii de optica adoptata de BNR. Banca centrala a anuntat, recent, ca va permite o flexibilitate mai mare a cursului de schimb, pentri a putea mentine stabilitatea dobanzilor pe piata monetara.

Si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a explicat recent ca o fluctuatie a cursului de plus/minus 1% nu este periculoasa, insa a mentionat faptul ca, dintre monedele din regiune, leul se confrunta cu o depreciere mai de durata, avand in vedere volumul tot mai mare de importuri care a condus, in ultimele luni, a adancirea deficitului comercial cu aproximativ un miliard de euro pe luna.

Moneda nationala s-a depreciat si fata de dolarul american pana la 3,9650 lei/dolar, in crestere cu peste 2 bani fata de sedinta precedenta,

Cursul leu/euro se afla sub presiune in ultima perioada din cauza politicilor salariale si fiscale ale Guvernului, care au dus la reaparitia dezechilibrelor in economie si pe fondul schimbarii de strategie din partea BNR, care a anuntat ca va permite o flexibilitate mai mare a cursului de schimb, pentru a putea mentine stabilitatea dobanzilor pe piata monetara, aproape de dobanda de politica monetara (plus/minus un punct procentual).

In ultimii ani, cursul leu/euro a fost unul din cele mai stabile din regiune, osciland in jurul a 4,5 lei/euro. Fluctuatiile din prezent sunt cele mai apmple inregistrate din anul 2012 incoace, cand, pe fondul tensiunilor politice generate de referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, cursul a testat nivelul de 4,65 lei/euro, devenit maxim istoric pana in urma cu sapte sedinte bancare.
Insa in ultimele luni, moneda nationala s-a depreciat sistematic din cauza dezechilibrelor macroeconomice tot mai adanci si pe fondul schimbarii de optica adoptata de BNR. Banca centrala a anuntat, recent, ca va permite o flexibilitate mai mare a cursului de schimb, pentri a putea mentine stabilitatea dobanzilor pe piata monetara.

Care sunt asteptarile de curs pentru 2018?

Pentru anul viitor, analistii vad o continuare a deprecierii leului in fata euro, pe medie. Economistii Raiffeisen Bank se asteapta ca raportul leu/euro sa fluctueze in intervalul 4,6 – 4,65 in perioada urmatoare. “Insa, din cauza perspectivelor de inrautatire a echilibrelor macroeconomice si a incertitudinilor generate de politicile guvernamentale, recenta schimbare de strategie a BNR, catre o flexibilitate mai mare a cursului, ar putea determina o depreciere a leului peste acest nivel”, se arata intr-un raport al bancii.

Si economistii Bancii Transilvania estimeaza o depreciere a leului in 2018, comparativ cu nivelul din 2017, din cauza persistentei unui climat investitional dificil si acumularii de tensiuni macroeconomice si in spatiul public, coroborate cu semnalele emise recent de BNR (prioritate acordata ratelor de dobanda). Toate acestea au determinat economistii bancii sa ajusteze prognozele privind evolutia cursului euro/leu. Astfel, noile previziuni indica un nivel mediu anual pentru cursul de schimb EUR/RON in urcare de la 4,56 in 2017, 4,65 in 2018, respectiv 4,63 in 2019.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri