Legea preventiei, puternic mediatizata in perioada campaniei electorale si mult asteptata de mediul de afaceri a fost, in sfarsit, adoptata de Parlament. Insa, inainte de adoptare, parlamentarii au avit grija sa o faca inovensiva! Actul normativ nu prevede nicio contraventie pentru care autoritatile ar fi obligate sa aplice mai intai preventia si abia apoi amenda. Contraventiile ar urma sa fie stabilite prin Hotarare de Guvern. Asta inseamna, insa, ca pentru acele contraventii prevazute de legi sau ordonante, firmele nu vor beneficia de preventie.

“Toate contraventiile pe care le-am identificat, atat in perioada in care am fost ministru, cat si de colegii mei ulterior (peste 400), au fost eliminate si ar trebui, potrivit formei finale a Legii, sa fie incluse ulterior intr-o Hotarare de Guvern (HG) adoptata la 15 zile de la promulgarea actului normativ”, a declarat Florin Jianu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijloci din Romania (CNIPMMR).

In opinia sa, insa, acest asprect prezinta trei probleme majore. In primul rand, Legea ramane fara continut. In al doilea rand, o HG nu poate contine fapte incluse in diverse legi sau ordonante, pentru ca este un act legislativ inferior, deci poate modifica doar alte HG, ordine de ministru sau acte administrative fara importanta majora.

Astfel, este posibil ca cele mai importante conrtaventii care afecteaza mediul de afaceri, in special IMM-urile, si care sunt prevazute in legi sau ordonante sa ramana in afara legii prevenirii.

“In plus, nu va exista, pentru niciun Guvern, un interes major pentru o Lege a preventiei. Spre exemplu, in bugetul pe anul viitor se prevede o crestere de 35% a veniturilor din amenzi, penalitati si confiscari, raportat la 2017, iar la capitolul “alte amenzi, penalitati si confiscari”, este prevazuta o crestere de 173%”, a explicat Jianu.

In proiectul de Lege trimis Parlamentului erau prevazute 105 acte normative, cu un numar de aproximativ 450 de contraventii, pentru care legea prevenirii urma sa se aplice.

“Din pacate, Legea a fost golita de continut, nu ajuta pe nimeni, dar a fost “bifata” de autoritati ca o mare realizare si indeplinirea unei promisiuni din campania electrorala pentru mediul de afaceri”, a subliniat presedintele CNIPMMR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri