Programul Prima Casa se modifica de anul viitor, dar nu se schimba nimic pentru potentialii beneficiari. Presedintele FNGCIMM, Alexandru Petrescu, sustine ca se are in vedere o targetare cat mai eficienta din punct de vedere social a programului, pentru a putea beneficia de facilitatile prevazute de acesta doar acei oameni care au o reala nevoie de locuinta. Insa, Ordinul MFP pe aceasta tema, care contine modificarile mentionate, nu face nicio referire criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca beneficiarii programului.

Concret, intr-un comunicat de presa, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) anunta faptul ca in data de 6 decembrie 2017, in Monitorul Oficial nr. 963, a fost publicat Ordinul ministrului Finantelor Publice nr.3097/2017, prin care se aproba Procedura si criteriile de evaluare anuala a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de catre finantatorii participanti in cadrul programului "Prima Casa", care va fi aplicata incepand cu 1 ianuarie 2018.

Exista preocuparea...nu si sustinerea legala

“Exista o preocupare majora de optimizare a proceselor de garantare la nivelul FNGCIMM. Pentru Programul Prima Casa, in paralel cu procesul de eficientizare a fluxului de garantare se desfasoara procese de recalibrare si reparametrizare ce pot conduce la o targetare cat mai eficienta din punct de vedere social, pentru a putea beneficia de acest program acei oameni care au o reala nevoie de locuinta. Programul evolueaza permanent, raspundem prompt dinamicii pietei, astfel incat sa aiba o adresabilitate sociala cat mai eficienta si sa genereze beneficii maxime”, a declarat directorul general al Fondului, Alexandru Petrescu.

Surpriza, insa! In Ordinul mentionat nu se face nicio referire la criteriile de accesare a creditelor din programul Prima Casa de catre cei care au nevoie de o locuinta.

Intregul Ordin se refera la modul in care vor fi alocate plafoanele de finantare pentru banci anul viitor.

De altfel, chiar in actul normativ se mentioneaza, la “scopul procedurii”, ca aceasta “stabileste modalitatea de ajustare a plafoanelor de garantare care se aloca la inceputul fiecarui an calendaristic pe baza solicitarilor de alocare transmise de finantatorii participanti in cadrul programului, calculate in functie de ponderea garantiilor acordate de fiecare finantator in totalul garantiilor acordate in cadrul programului in anul precedent, precum si responsabilitatile privind analiza, decizia, coordonarea si monitorizarea procesului de evaluare, cu scopul de a optimiza alocarea plafonului pentru anul in curs”.

Pe de alta parte, FNGCIMM sustine ca noua strategie de alocare a plafoanelor se inscrie pe linia reducerii graduale a interventiei statului prin garantare, asumand ca piata creditului ipotecar se va dezvolta concomitent cu cresterea accesibilitatii populatiei la produsele standard ale bancilor. Insa si in prezent exista clienti care pot accesa credite clasice, dar prefera Prima Casa, si nu exista nicio prevedere care sa ii impiedice.

“Asumarea unei proportii echilibrate intre creditele contractate in cadrul Programului Prima casa si cele contractate in conditiile standard oferite de finantatori este o parte importanta a unei politici publice de orientare a Programului Prima Casa catre sustinerea unor obiective sociale bine definite pe termen mediu si lung”, se mai arata in comunicatul citat.

BNR sustine ca doar cei cu venituri mici ar trebui sa aiba acces la program

Reactia Fondului vine dupa ce Banca Nationala a Romaniei a atras atentia, in repetate randuri, asupra faptului ca la crditele Prima Casa ar trebui sa aiba acces doar cei cu venituri reduse, avand in vedere ca, in ultimii ani, au accesat astfel de credite multe persoane care si-ar fi permis si un credit ipotecar clasic cu avans mai ridicat decat cel de 5% valabil la Prima Casa. L aceasta concluzie s-a ajuns avand in vedere ca prin intermediul programului au fost cumparate si locuinte mult mai scumpe decat plafonul de creditare stabilit prin program, ceea ce inseamna ca diferenta au acoperit-o din alte surse (care ar fi putut constitui un avans mai mare la un credit clasic). In plus, nu exista o limita de venit pentru cei care au acces la astfel de credite subventionate de stat.

In aceste conditii, recent, viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, declara ca, in opinia specialistilor Bancii Nationale, la Prima Casa ar trebui sa aiba acces doar persoanele care au venituri sub salariul mediu net pe economie.

In procedurile publicate de MFP, insa, nu se face nicio referire la acest aspect.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri