Comisia Europeana confirma avertismentele economistilor din ultimii ani: Romania are printre cele mai mici venituri din taxe raportate la PIB din intreaga Uniune Europeana, respectiv 26%. Tara noastra depaseste doar Irlanda la acest capitol, care are venituri din taxe de 23,8% din PIB. La polul opus se afla Franta cu 47,6% din PIB, potrivit datelor publicate de Eurostat pentru anul 2016.

Mai mult, in perioada de raportare, Romania a marcat cel mai mare regres dintre statele membre, raportul scazand cu doua puncte procentuale in 2016 fata de 2015, de la 28% din PIB, la 26% din PIB.

In schimb, Grecia se afla la cealalta extrema, cu o crestere de peste doua puncte procentuale, de la 39,8% din PIB, la 42,1% din PIB.

Cum stam comparativ cu tarile vecine?

Dintre tarile vecine, doar Bulgaria a inregistrat, in 2016, o scadere a indicatorului, insa nesemnificativa. In schimb Cehia, Polonia, Ungaria au marcat cresteri ale incasari din taxe ca procent in PIB.

La nivelul UE, raportul venituri din taxe in PIB era de 40% in 2016, in crestere fata de 39,7% in 2015. In zona euro, veniturile din taxe reprezentau, in 2016, 41,3% din PIB, in crestere usoara fata de 41,2% in 2015.

Asadar, cifrele arata “existenta unei diversitati semnificative in randul statelor membre UE”, atat in ceea ce priveste indicatorul general, cat si pe categorii de impozite.

Astfel, impozitele pe productie si importuri sunt cele mai mari in Suedia (22,6%) si cele mai mici in Germania (10,9%). Impozitele pe venituri si patrimoniu sunt deosebit de mari in Danemarca (30%), urmata de Suedia (18,8%), fata de 5,4% in Bulgaria. In sfarsit, Franta este tara cu cele mai mari cotizatii sociale (18,8%), urmata de Germania (16,7%), fata de 1% in Danemarca, unde prestatiile sociale sunt finantate din impozit.

In coada clasamentului pe toate categoriile de impozite, ca venit in PIB

In cazul banilor stransi la buget din taxarea veniturilor, Romania se afla tot printre tarile cu cele mai mici procente in PIB, de 6,5%, depasind doar Bulgaria (5,4%) si Lituania (5,7%). In varful clasamentului se afla Danemarca, cu 30%, Suedia, cu 18,8% si Finlanda, cu 16,5%.

Si in cazul contributiilor sociale, tara noastra obtine printre cele mai mici venituri la buget din UE, cu 8,1% din PIB depasind doar Danemarca (1%), Suedia (3,3%), Irlanda (4,4%), Malta (6,4%), Marea Britanie (7,7%) si Bulgaria (7,8%).

"Indicatorii fiscali au fost elaborati intr-un cadru armonizat pe baza sistemului european de conturi, care permite o comparatie precisa intre sistemele fiscale si politice intre statele membre UE", a explicat Eurostat.

In cazul Romaniei situatia se poate explica prin faptul ca anul 2016 este cel in care a intrat in vigoare noul Cod Fiscal care prevede, printre altele, reducerea TVA de la 24% la 20%, masura inca invocata de autoritati pentru nerealizarea veniturilor la acest capitol.

In plus, autoritatile romane au mari probleme si la colectarea taxelor. Tot Comisia Europeana anunta, recent, ca Romania are cel mai mare deficit de colectare la TVA (diferenta dintre TVA datorata la stat si TVA incasata) din Uniunea Europeana, de aproape 40% in 2015, care inseamna 8 miliarde de euro paguba la bugetul de stat.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri