Oamenii de afaceri, reuniti in organizatia Romanian Business Leaders (RBL), isi exprima dezacordul profund cu graba si modul in care sunt votate legile Justitiei in parlamentul Romaniei. In opinia acestora, independenta puterii judecatoresti e singura cale catre consolidarea unui ecosistem de afaceri corect, competitiv si eliberat de practici corupte. Intr-un singur an, coruptia costa Romania 25 de milarde de euro, cat alocarea pentru SASE ministere vitale economiei, mai spun reprezentantii RBL.

Acestia dezaproba faptul ca legi organice, cum sunt si cele ale Justitiei, care stau la temelia bunei functionari a sistemului
judiciar si a statului de drept, sunt votate in Parlamentul Romaniei incalcand regulamente si proceduri parlamentare, fara dezbateri si ignorand total propunerile si avertismentele venite din partea institutiilor statului, a asociatiilor profesionale ale magistratilor, a societatii civile si a partenerilor externi ai Romaniei.

“Legile Romaniei, nu numai cele ale Justitiei, trebuie tratate de parlamentari cu atentie si responsabilitate - si aprobate numai dupa evaluarea impactului pe care schimbarile operate il va avea asupra bunei functionari a tarii. Ca fondatori si manageri de companii care contribuie la formarea PIB-ului Romaniei, sustinem principiul constitutional al separatiei si echilibrului puterilor in stat”, se arata intr-un comunicat al organizatiei.

In document se mentioneaza un studiu intocmit in 2016 pentru Parlamentul European, de catre RAND Europe, din care reiese ca pe noi, romanii, coruptia ne costa anual “15% din ceea ce producem cu totii (PIB-ul tarii), deopotriva muncitori in fabrici si tarani, medici si ingineri, soferi si contabili, vanzatori in magazine si programatori IT, profesori si mineri. Inseamna 25 de miliarde euro in fiecare an, adica totalul alocarilor facute de Guvernul Romaniei, in proiectul de buget pe 2018, pentru EDUCATIE, SANATATE, JUSTITIE, TRANSPORTURI, APARARE, MUNCA SI PROTECTIE SOCIALA la un loc”.

Fondurile europene ar putea fi conditionate de respectarea statului de drept

RBL reaminteste faptul ca Romania a progresat constant, in ultimii ani, in privinta angajamentelor pe care si le-a luat, in momentul aderarii la UE, cu privire la reforma judiciara si combaterea coruptiei.

“O dovedesc evaluarile facute periodic, de zece ani incoace, prin mecanismul de verificare si cooperare (MCV). In aceste conditii, concluziile ultimului raport MCV (noiembrie 2017) - care recomanda Romaniei sa ramana "ferm ancorata in realizarile trecutului”, sa respecte independenta sistemului judiciar, sa continue reformele si "sa evite regresul”, trebuie sa ne mobilizeze ca societate civila in apararea castigurilor democratice de dupa anii 90”, se subliniaza in comunicatul citat.

Totodata, oamenii de afaceri atrag atentia la ceea ce se intampla in Ungaria si Polonia, precum si la propunerile unor tari care sunt contributori neti la bugetul UE de a conditiona alocarile de fonduri europene in perioada 2020-2027 de respectarea statului de drept.

“In acest context, consideram ca de deciziile luate in aceste zile de Parlamentul Romaniei depind deopotriva pastrarea statutului atat de greu castigat de democratie constitutionala, organizata pe principiul separatiei si echilibrului puterilor, membra a NATO si UE, cat si prosperitatea economica a Romaniei pe termen scurt si mediu. Suntem increzatori ca, indiferent de culoarea politica, deputatii si senatorii care-si exercita mandatul acum - cand se implinesc 100 de ani de la intemeierea Romaniei moderne - vor actiona cu responsabilitate, chibzuinta, conform principiilor de buna guvernare - si, asa cum prevede Constitutia Romaniei, doar si numai “in serviciul poporului””, se mai arata in comunicatul citat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri