Inflatie anuala de 3,2% in noiembrie, in urcate de la 2,6% in octombrie, la cel mai ridicat nivel din august 2013 pana in prezent. Indicele preturilor de consum a revenit in teritoriu pozitiv in prima luna a acestui an, dupa doi ani de scaderi ale preturilor. Insa de a o inflatie anuala de doar 0,05% in ianuarie, indicatorul a urcat constant din cauza majorarilor salariale, in prima parte a anului, peste care s-a suprapus si cresterea accizei la carburanti in partea a doua.

In noiembrie, cel mai mult s-au scumpit marfurile nealimentare, cu 4,12% comparativ cu noimbrie 2016, urmate de produsele alimentare, cu 3,88%, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica. In schimb, serviciile s-au ieftinit usor in perioada analizata, cu 0,1%.

Fata de octombrie, preturile au urcat cu 0,66%, in noiembrie, in conditiile in care marfurile alimentare au fost mai scumpe cu 0,57%, cele nealimentare cu 0,86% iar serviciile cu 0,33%.

Cel mai mult s-au scumpit, in noiembrie fata de luna anterioara, ouale, cu aproape 30%, si untul, cu 7%. Dintre marfurile nealimentare, preturile la combustibili si tutun au crescut cel mai mult de la o luna la alta, cu 2,78% , respectiv 1,95%.

Banca Nat ionala a Romaniei (BNR) a revizuit in crestere la 2,7% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, de la 1,9% anterior. Pentru finalul lui 2018, BNR estimeaza o rata a inflatiei de 3,2%, similar prognozei anterioare, iar pentru finalul celui de-al treilea semestru din 2019 se asteapta la o rata a inflatiei de 3,1%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri