Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat anunta promulgarea de catre presedintele Klauss Iohannis a Legii Prevenirii. Reprezentantii mediului de afaceri sustin, insa, ca Legea este inutila, avand in vedere ca a fost golita de continut. Contraventiile si modelul planului de remediere nu mai sunt cuprinse in lege, ci vor fi stabilite, ulterior, prin Hotarare de Guvern.

“Urmatoarea etapa in aplicarea Legii prevenirii este dezvoltarea, de catre Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat a portalului dedicat informarii publice, pe care autoritatile cu atributii de control, constatare si sanctionare a contraventiilor au obligatia sa elaboreze si sa difuzeze materiale documentare si ghiduri. De asemenea, aceste autoritati au obligatia sa aloce, pe pagina de internet proprie, sectiuni special dedicate informarii publice, care vor cuprinde drepturile si obligatiile persoanelor care sunt supuse activitatilor de control, precum si atributiile autoritatilor care constata contraventiile si aplica sanctiunile”, se arata intr-un comunicat al Ministerului.

Potrivit documentului, contraventiile si modelul planului de remediere care se anexeaza procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii, se stabilesc prin Hotarare a Guvernului, care este initiata de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat. MMACA mai anunta ca lucreaza, in aceasta perioada, la proiectul de Hotarare de Guvern, care va fi supusa spre adoptare de catre Executiv in termen de 15 zile de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I a Legii prevenirii.

O Hotarare de Guvern nu poate sa bata o lege sau Ordonanta

Fostul ministru de resort, Florin Jianu, care este si initiatorul actului normativ, a criticat dur forma finala a legii adoptata in Parlament.

“Toate contraventiile pe care le-am identificat, atat in perioada in care am fost ministru, cat si de colegii mei ulterior (peste 400), au fost eliminate si ar trebui, potrivit formei finale a Legii, sa fie incluse ulterior intr-o Hotarare de Guvern (HG) adoptata la 15 zile de la promulgarea actului normativ”, a declarat Florin Jianu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijloci din Romania (CNIPMMR).

In opinia sa, insa, acest aspect prezinta trei probleme majore. In primul rand, Legea ramane fara continut. In al doilea rand, o HG nu poate contine fapte incluse in diverse legi sau ordonante, pentru ca este un act legislativ inferior, deci poate modifica doar alte HG, ordine de ministru sau acte administrative fara importanta majora.

Astfel, este posibil ca cele mai importante contraventii care afecteaza mediul de afaceri, in special IMM-urile, si care sunt prevazute in legi sau ordonante sa ramana in afara legii prevenirii.

“In plus, nu va exista, pentru niciun Guvern, un interes major pentru o Lege a preventiei. Spre exemplu, in bugetul pe anul viitor se prevede o crestere de 35% a veniturilor din amenzi, penalitati si confiscari, raportat la 2017, iar la capitolul “alte amenzi, penalitati si confiscari”, este prevazuta o crestere de 173%”, a explicat Jianu.

In proiectul de Lege trimis Parlamentului erau prevazute 105 acte normative, cu un numar de aproximativ 450 de contraventii, pentru care legea prevenirii urma sa se aplice.

“Din pacate, Legea a fost golita de continut, nu ajuta pe nimeni, dar a fost “bifata” de autoritati ca o mare realizare si indeplinirea unei promisiuni din campania electrorala pentru mediul de afaceri”, a subliniat presedintele CNIPMMR.

Legea prevenirii intra in vigoare la 20 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

”Contraventiile care vor fi introduse in lege la propunerea expertilor din 17 ministere cu atributii de reglementare si control sunt din domeniile fiscal, legislatia muncii, agricultura, turism, ape si paduri, protectia mediului, comunicatii, educatie, protectia consumatorului, administratiei locale, afacerilor interne. Linia de demarcatie a contraventiilor care vor intra sub incidenta legii si acele fapte care nu vor putea beneficia de prevenire din cauza gradului de pericol ridicat pe care il prezinta, va fi stabilita de fiecare minister in parte”, se mai arata in comunicatul Ministerului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri