Cel mai mult, in 2017, s-au scumpit ouale, cu 43%, urmate de unt, cu 23%, transportul aerian, cu 23%, energia electrica, cu 12%, si fructele proaspete, cu 11%.

Inflatia a avansat, pe parcursul anului, de la luna la luna, insa a inceput sa accelereze din toamna, odata cu reintroducerea supraaccizei la carburanti, situandu-se la 1,77% in septembrie (cand a intrat in vigoare prima transa de crestere a accizei), la 2,63% in octombrie (a doua transa) si 3,23% in noiembrie.

Vestea buna, singura, este ca, astfel, inflatia se incadreaza in intervalul tintit de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 2,5% plus/minus un punct procentual (nivelul maxim al intervalului fiind, astfel, de 3,5%). Vestea proasta este ca inflatia a accelerat din cauza dezechilibrelor macroeconomice inregistrate in ultimul an si a perspectivelor de inrautatire a acestora.

De ce au crescut preturile?

Majorarile salariale fara acoperire in productivitate, stimularea excesiva consumului, in detrimentul productiei interne, care a dus la importuri masive si, implicit, la deprecierea leului in raport cu euro, dar si majorarea accizei la carburanti si cresterea pretului la energie au determinat cresterile de preturi care nu se vor opri aici.

Pentru perioada urmatoare, atat BNR cat si majoritatea analistilor estimeaza ca inflatia va continua sa urce, in special in prima parte a acestui an, si pe fondul efectului de baza (la inceputul anului trecut preturile au scazut in contextul reducerilor de taxe), la 4% sau chiar peste acest nivel.

BNR estimeaza, pentru finalul acestui an, o inflatie anuala de 3,2%, insa subliniaza existenta unor riscuri in crestere provenind in special din partea politicii fiscale si de venituri a Guvernului.

Sursa foto: Shutterstock