Constructia bugetului de stat reprezinta un subiect care ramane departe de preocuparea oamenilor de rand, care deseori uita ca acesta este alimentat inclusiv din munca lor. Si asta pentru ca, in general, romanii sunt interesati doar de “cat iau in mana” in urma muncii prestate, nu de costul total pe care angajatorul il suporta pentru slujba oferita lui si nici de cat incaseaza statul din aceasta “afacere”.

Pentru constientizarea acestor aspecte, Societatea pentru Libertate Individuala a lansat platforma openbudget.ro cu ajutorul careia cei interesati pot vedea cati bani le ia statul din salariu, dar si prin taxele puse pe consum, si cati bani le raman in buzunare.

Concret, din salariul minim pe economie, de 1.900 de lei, angajatul ramane “in mana” cu 1.163 de lei, iar costul total al angajatorului este de 1.943 de lei. Diferenta dintre costul angajatorului si salariul net merge la stat, respectiv 780 de lei! Banii provin din contributia la sanatate, de 10%, cea de pensie, de 25%, impozitul pe venit, de 10%, si contributia asiguratorie pentru munca (ramasa in sarcina angajatorului), de 2,2%.

Ce mai dai la stat din salariul net?

Pe langa acesti bani, care merg la stat exclusiv din munca salariatului, acesta din urma mai suporta si taxele pe consum (TVA de 19%), estimate la 92,8 lei (4,78% din munca sa), si impozitul pe profit regasit in preturile de consum, estimat la 56,31 lei (2,9% din munca salariatului).

Asadar, dintr-un salariu minim pe economie, de 1.900 de lei brut, statul incaseaza 929 de lei (47,84% din munca sa), aproape jumatate.

Si calculele sunt realizate doar in mare, pentru ca nu au fost incluse si alte taxe pe care salariatul le plateste la stat (accize, taxe locale, alte taxe pe care le suporta firmele si le transfera in produsele si serviciile finale oferite consumatorilor).

Totodata, prin intermediul platformei, cei interesati pot vedea si cum se impart in interiorul bugetului de stat banii incasati de la ei.

Unde se duc banii colectati?

Autorii proiectului spun ca exista legi si prevederi constitutionale care garanteaza transparenta functionarii institutiilor publice dar ca aceste garantii ”sunt doar declarative si neaplicate in practica – fapt cu atat mai grav cu cat resursele prin care se sustine statul provin din taxele si impozitele luate de la noi toti”.

”Open Budget este o platforma care isi doreste sa schimbe aceasta stare de fapt si sa reprezinte un pas inspre mai multa transparenta si o mai buna intelegere a felului in care functioneaza statul roman”. Open Budget este o platforma care iti permite sa vizualizezi bugetul statului roman si sa modifici felul in care sunt alocate fondurile publice.

Open Budget contine sase bugete centrale ale statului, anume: bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, bugetul asigurarilor pentru somaj, bugetul fondurilor externe nerambursabile si bugetul activitatilor finantate din venituri proprii.

”Ne dorim ca oricine sa poata vedea intr-un mod inteligibil si transparent cum este organizat bugetul statului roman atat din punctul de vedere al banilor pe care ii ia din economie cat si din punctul de vedere al alocarii pe care o face. Unde se duc cei mai multi bani? Cine ii cheltuieste? De unde provin? Toate astea sunt intrebari la care se poate raspunde usor si rapid prin Open Budget”, spun autorii proiectului.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri