Declaratia 600 nu pune capac doar contribuabililor, care se intreaba daca trebuie sa o depuna sau nu, ci chiar ministrului Finantelor Publice! Acesta a incercat sa raspunda, in cadrul audierilor din Comisia Economica a Senatului, intrebarilor venite pe aceasta tema din partea membrilor Comisiei, dar si a reprezentantilor mediului de afaceri. Totodata, el a confirmat prelungirea termenului de depunere, “daca va mai fi vreo depunere”.

Asadar, termenul se prelungeste cu o luna, formularul se modifica pe ici pe colo...dar nu se stie daca va mai fi nevoie de el sau nu.

Mai mult, ministrul a precizat ca se analizeaza inclusiv posibilitatea ca persoanele care incaseaza salarii sa nu mai plateasca contributii sociale si pentru veniturile din alte surse.

Totusi, in eventualitatea in care Formularul ramane in vigoare, Ministerul Finantelor ia in calcul (abia acum!!!) situatia in care, pe parcursul anului fiscal, o persoana inceteaza activitatea din care obtinea venituri independente.

“Din acel moment nu mai are obligativitate. Anunta ca si-a incetat activitatea pe care o desfasura pana la acea data si la urmatoarele termene (pentru ca suma trebuie platita in patru rate - n. r.) nu mai are obligatia de plata. Exista aceasta posibilitate de a nu plati, daca nu mai realizeaza venituri”, a punctat Misa, citat de Agerpres.

Ministerul se gandeste abia cum ca ar trebui sa inapoieze banii celor care platesc mai mult!

Un alt aspect care, dupa cum spune ministrul, abia acum se ia in calcul, este cel legat de regularizarea contributiilor. Adica, in cazul in care veniturile declarate, pentru care se platesc anticipat contributii, sunt mai mari decat cele efectiv incasate, contribuabilul sa recupereze banii aferenti contributiilor platite in plus.

“Vom lua in calcul si cazul celor care in 2018 au venituri mai mici decat cele estimate. Aceasta situatie nu e prevazuta acum”, a spus Misa.

Ministrul a subliniat ca este vorba despre "un nou mecanism pe care il gandim”, desi sistemul de regularizare exista de ani buni in Romania.

De altfel, chiar Ionut Misa a mentionat faptul ca D600 nu este nou aparuta, ci a fost introdusa in 2012. “De atunci ea se depune in fiecare an si are ca temren de depunere 31 ianuarie. Diferenta este ca acum apar noi categorii care trebuie sa depuna aceasta declaratie. (…) Noutatea este, de exemplu, la nivelul persoanelor cu venituri din drepturi de autor, care aveau anterior retinere la sursa (angajatorul le retinea CAS-ul si CASS-ul). In 2018, aceste persoane pe drepturi de autor trebuie sa depuna aceasta declaratie urmand ca organul fiscal sa-i calculeze obligatiile”, a mai spus ministrul Finantelor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri