Senatorul Florin Citu sustine ca Ministerul Finantelor Publice intentioneaza sa contracteze un imprumut cu o valoare mare, a doua ca marime din istoria Romaniei, pentru a sustine economia sa nu se prabuseasca. Mai mult, “criza romaneasca” reprezinta subiect de discutie la reuniunea anuala de la Davos. Reprezentantii MFP neaga informatia referitoare la imprumut.

“Ministerul Finantelor Publice pregateste echipa de negociatori pentru a contracta un imprumut mare. Al doilea ca marime din istoria Romaniei. Dragnea si Valcov nu ne spun, inca, de unde vor lua imprumutul. FMI+BM+CE (dobanzi mai mici dar reforme mai dure si control) sau un grup de banci private cu legaturi stranse cu o tara vizitata recent de Liviu Dragnea”, scrie Citu pe pagina sa de Facebook.

Acesta mai spune ca deja se vorbeste in mediile occidentale de asa numita “criza romaneasca”, iar pentru a nu ne prabusi, Dragnea va lua un imprumut mare.

“Intrebarea pe care ar trebui sa i-o puneti toti lui Liviu Dragnea: ai de gand sa faci un referendum inainte sa iei acest imprumut (al doilea ca marime din istoria Romaniei)?”, mai scrie Citu.

Senatorul sustine ca, potrivit informatiilor obtinute de la reprezentanti ai partenerilor strategici ai Romaniei, o criza in tara noastra va ajunge la nivel de alerta la jumatatea acestui an.

Criza romaneasca, subiect de discutie la Davos

“Criza romaneasca (asa se vorbeste la Davos) se manifesta, conform partenerilor nostri in trei dimensiuni: criza politica si institutionala; criza economica profunda generata de dezechilibre economice vizibile si usor de anticipat; criza morala a societatii romanesti. Cele trei dimensiuni ale “crizei romanesti” ofera motive de ingrijorare atat din punct de vedere al intereselor economice ale partenerilor nostri dar si din punct de vedere geostrategic si al functionarii statulului de drept. (…) Prestatia lamentabila, a nu mai putin de 2 guverne PSD in doar 12 luni, a generat o profunda criza de comunicare si credibilitate in ochii partenerilor nostri occidentali. Atacul la legile justitiei a intregit tabloul care arata ca Romania nu este guvernata”, a punctat Florin Citu.

Reprezentantii MFP infirma informatia referitoare la un posibil imprumut de dimensiuni istorice.

“Ministerul Finantelor Publice nu are in vedere contractarea niciunui imprumut de la organisme financiare internationale sau de la un grup de banci private, interne sau internationale, in contextul unei situatii de criza, asa cum fals s-a promovat in spatiul public”, se mentioneaza intr-un comunicat al Ministerului.

Conform documentului, in conformitate cu legislatia privind datoria publica, MFP anunta in fiecare an programul indicativ de emisiuni de titluri de stat pe piata interna si externa pentru asigurarea necesitatilor de finantare a deficitului bugetar si refinantare a datoriei publice, operatiune realizata in fiecare an. In acest sens, Ministerul Finantelor Publice a anuntat necesarul de finantare pentru anul 2018 si instrumentele pe care intentioneaza sa le utilizeze prin „Programul indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2018”, publicat pe site-ul MFP.

Totodata, Ministerul Finantelor Publice beneficiaza de un rating suveran la nivelul gradului investitional, acceptabil tuturor mediilor investitionale, din partea celor mai importante agentii internationale de rating (Moody’s, Standard & Pooor’s si Fitch), cu o perspectiva stabile, se mai arata in comunicat.

De asemenea, Romania se situeaza la unul din cele mai scazute niveluri ale datoriei publice din UE, plasandu-se pe un onorabil loc 5 in acest clasament, din totalul de 28 de state UE, subliniaza reprezentantii MFP.

Plafonul de indatorare externa, majorat cu 2 miliarde de euro anul acesta

Cu toate acestea, pentru 2018, plafonul de indatorare externa a fost majorat cu aproximativ 2 miliarde de euro fata de 2017.

“Ministerul Finantelor Publice are in vedere atragerea de resurse financiare de pe pietele externe prin emiterea de euroobligatiuni intr-un volum de 4,5 - 5 mld. euro (echivalent), in functie de evolutiile, conditiile si oportunitatile oferite de aceste piete, si efectuarea de trageri din imprumuturi contractate de la institutiile financiare internationale, in valoare de aproximativ 0,2 mld. Euro”, se arata in programul indicativ de imprumuturi pentru 2018 publicat de MFP.

In 2017, suma anuntata a fost de 2,3 – 3 miliarde de euro, iar tragerile din imprumuturi contractate de 0,6 miliarde de euro.

Romania a contractat cel mai mare imprumut din istorie in primavara anului 2009, in valoare de aproape 20 de miliarde de euro, in cadrrul unui acord semnat cu FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala si BERD.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri