Romania este beneficiar net al fondurilor europene, care au dus la cresterea nivelului de trai in tara noastra. Mai mult, beneficiile acestora nu au fost negate la niciun nivel in anii care au trecut de la demararea discutiilor cu privire la integrarea in UE. Si totusi ne tot “poticnim” in absorbtia acestora, sustine guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. Potrivit acestuia, “avem nevoie de continuitatea proiectului european si de loialitatea noastra fata de acest proiect”.

“Cel putin in ultimii 15 – 20 de ani nu a existat un membru al Guvernului, un inalt official, un presedinte care sa nege importanta fondurilor UE. Declarativ, toti am cazut de accord cu acest lucru. Dar ramane intrebarea: de ce ne poticnim, de ce accesul la bani europeni in aceasta tara este atat de dificil”, s-a intrebat, retoric, guvernatorul BNR in cadrul unei conferinte de specialitate.

Acesta a prezentat si o statistica complete cu privire la gradul de absorbtie realizat de Romania, sar si cu beneficiile aduse intregii societati romanesti.

Cum ne-au influentat fondurile UE?

Astfel, in perioada 2007 – 2017, tara noastra a beneficiat de 45,7 miliarde de euro de la Uniunea Europeana, reprezentand, in medie, 2,8% din PIB annual. Daca din aceasta suma se scade contributia Romaniei la bugetul Uniunii, intrarile nete de fonduri europene au fost de 30,4 miliarde de euro, respectiv 1,8% din PIB in medie pe an.

“Parcursul european al Romaniei s-a reflectat in cresterea PIB pe locuitor fata de media Uniunii Europene de la 39,3% in 2006 la 58,2% in 2016, ceea ce ne indreptateste sa consideram ca procesul de convergenta reala a economiei romanesti in cadrul Uniunii a fost, si este inca, o poveste de succes. Cresterea nivelului de trai a fost evidenta, chiar daca nu s-a manifestat atat de rapid pe cat ne-am fi dorit. (…) Am putea spune cu aceste cifre ca ar trebui sa fim relativ multumiti. Pentru Romania, fondurile europene reprezinta nu numai aceste cifre, dar si sansa privind modernizarea economiei si a tarii, sansa crearii unei infrastructuri atat de necesare pentru o dezvoltare durabila", a spus Mugur Isarescu.

In opinia sa, absorbtia de fonduri europene ar trebui sa fie sistematic tintita pentru marile proiecte de dezvoltare, prioritizate in asa fel incat sa sprijine cresterea economica durabila.

“Investitiile in infrastructura au nu numai un rol economic, ci si unul social, politic, au chiar un rol national prin reducerea decalajelor intre regiuni. Romania are cea mai mare disparitate regionala dintre statele UE. Chiar si Comisia Europeana a remarcat faptul ca decalajele dintre zonele de devoltare a Romaniei s-au adancit, conducand la aparitia unor poli de competitivitate regionala. Am avut convergenta, ne-am apropiat de nivelul de dezvoltare a UE, dar nu la nivelul intregii tari, ci numai la nivelul anumitor regiuni", a subliniat oficialul BNR.

Potrivit Guvernatorului, lipsa infrastructurii care sa interconecteze provinciile istorice actioneaza in sensul permanentizarii acestor decalaje, din pacate.

Crestere economica mare si de durata, posibila cu fonduri UE

Mai mult, al amintit o serie de estimari ale Fondului Monetar International potrivit carora o rata de absorbtie a acestor fonduri de 95% in actualul cadru financiar multianual ar conduce la o rata de crestere a PIB-ului potential in 2022 mai ridicata cu aproximativ 1,7 puncte procentuale si am ajunge la un PIB potential de aproximativ 5% annual, fapt care ar permite o crestere economica ridicata de durata.

"Pentru ca o dezvoltare si rapida dar si sanatoasa sa se indeplineasca este nevoie sa ne orientam spre o crestere, mai degraba, calitativa si nu doar cantitativa. Ea, aceasta crestere, sa determine inclusiv o convergenta a structurilor de productie, a dotarii cu infrastructuri si sa nu ne gandim numai la cresterea veniturilor pentru perioada imediat urmatoare. Acest deziderat ar presupune o crestere a inzestrarii cu factori de productie si ma refer aici in primul rand la factorul capital, alaturi de forta de munca, dar si la eficienta utilizarii acestora, respectiv la productivitate", a subliniat Isarescu.

Conform acestuia, daca fortam cresterea economica peste ce poate sa dea economia rezulta pe termen scurt crestere de venituri dar si acumularea de dezechilibre si de tensiuni, perioada urmata de masuri dureroase pentru reechilibrarea macroeconomica.

Totodata, printre beneficiile fondurilor europene, guvernatorul a mentionat finantarea deficitului de cont curent si, implicit, scaderea presiunii asupra cursului de schimb al leului in raport cu euro.

Guvernatorul a mentionat, insa, si “reversul medaliei”, legat de faptul ca fondurile europene sunt mari consumatoare de timp, datorita cadrului de reglementare si a regulilor relativ complicate.

“O simplificare a regulilor ce guverneaza procesul de atragere a fondurilor Europene la nivel national, ar dinamiza accesul la acest tip de finantare”, a mai spus guvernatorul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri