Lipsa de informatizare a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) dar si initiative precum formularul 600 sau split TVA sunt printre cele mai mari probleme cu care se confrunta contribuabilii romani in aceasta perioada. Care sunt cauzele care franeaza interactiunea online dintre contribuabili si ANAF? Faptul ca de cinci ani de zile nu s-a achizitionat niciun echipament IT in acest sens!

Dragos Doros, fost presedinte ANAF, a explicat, in conferinta Tax EU, unde se afla Fiscul romanesc in comparatie cu alte tari, mult mai evoluate din punct de vedere digital.

“E-Government se intampla peste tot in lume. Si in Romania se vorbeste de foarte mult timp dar, din pacate, a ramas la nivel de vorbe. Ce inseamna e-Government in administrarea fiscala? Sa aiba atatea informatii incat sa nu mai fie obligata sa le ceara contribuabililor, iar acestia sa nu mai stie de exista acelei administratii fiscale atat timp cat reusesc sa se comporte corect din punct de vedere fiscal. Intr-o tara cu administratie buna, o persoana care nu a avut incidente nu ar trebui sa stie ca exista administratie fiscala”, a explicat Doros.

Proiectele de informatizare, abandonate rand pe rand

El a amintit de faptul ca, in Romania, se lucreaza la o aplicatie pentru ANAF de la inceputul anului 2016, iar spatiul privat virtual inca nu functioneaza cum ar trebui.

“Noi inca primim scrisori pe hartie de la ANAF, iar eficienta lor este foarte mica. Am inceput din 2016 sa facem o adresa electronica securizata, unde contribuabilul sa primeasca toata corespondenta de la ANAF. Cu o investitie pentru un milion de adrese, in sase luni s-ar fi putut finaliza. Din pacate, au trecut doi ani si inca nu s-a intamplat”, a punctat Doros.

El a mentionat, insa, si un aspect pozitiv, si anume faptul ca, in prezent, 85% din declaratii se depun online, insa trebuie sa se ajunga la 95% – 97% (nu toate declaratiile se pot depune online).

Potrivit acestuia, ANAF ar trebui sa se concentreze pe un obiectiv major, si anume crearea ghiseului virtual.

"Sunt lucruri disparate, le lipseste o gandire unitara, si o interconectare intre ele cat sa dea un serviciu coerent. Ar trebui ca ANAF sa aiba un obiectiv major, acela de a crea ghiseul virtual, pe care sa poata intra oricine si, teoretic cel putin, sa rezolve tot ce are de rezolvat la ghiseu. Daca ne uitam acum, in proportie de 30% – 40% se poate face, dar prezenta la ghiseu este inca necesara si este foarte impovaratoare. Nu mai vorbesc de nazdravania asta cu formularul 600… in care peste un milion de oameni trebuie sa treaca pe la ghiseu”, a mai spus Doros.

Analiza de risc, necentralizata

Acesta a vorbit si depre sistemul de analiza de risc din ANAF, un alt obiectiv de neatins de ani de zile.

“Analiza de risc exista la ANAF dar, daca e o analiza de risc la Antifrauda, una la Inspectia Fiscala si una la acordarea codului de TVA, acestea trei imi dau trei felii de adevar care, separate, nu fac nici 30% din cat ar putea face impreuna”, a punctat Doros, in prezent director in KPMG.

Potrivit acestuia, ANAF are toata baza de contribuabili, toata baza de tranzactii a acestor contribuabili si ar trebui sa poata, cu softurile disponibile pe piata, sa ii grupeze dupa nenumarate criterii si sa realizeze multiple analize (pe industrii, pe cifra de afaceri, pe rentabilitati, pe numar de personal, pe active etc.).

“Solutiile tehnice sunt fara limita, se pot face lucruri foarte usor. Este vorba doar de decizie si de strategie. Ce ii lipseste ANAF este infrastructura hardware. Nu are IT…nu s-a cumparat de ani de zile. Este o incapacitate administrativa crasa, pe care mi-o asum si eu cat am fost acolo. Cand nu sunt bani sunt proceduri, cand sunt bani nu sunt proceduri…etc. De 5 ani nu s-a cumparat nimic si este groaznic. Incepand chiar de la calculatoarele de birou ale oamenilor de la ghiseu, nu s-a cumparat nimic pe IT si este o urgenta, nu rosie, ci de culoarea unei explozii nucleare, ca ANAF sa isi cumpere echipamente IT cu care sa poata sa faca macar ceva”, a mai spus Doros.

Cum ar trebui sa arate interactiunea cu contribuabilul? “Sa speram ca o sa avem un interlocutor de la ANAF pe o aplicatie, pe un calculator cu care sa interactionam si sa aflam cam tot ce avem nevoie de la ANAF”, a mai spus Dragos Doros.

Doar 350 de firme au optat pentru split TVA!

Despre sistemul split TVA a vorbit, in cadrul conferintei, Mariana Vizoli, care a detinut mai multe functii importante in Ministerul Finantelor, acum consultant fiscal.

Potrivit acesteia, sistemul ar trebui eliminat, chiar si in forma simplificata in care exista acum, pentru ca, dincolo de faptul ca nu rezolva problema evaziunii fiscale, presupune biroctratie sumplimentara, costuri mai mari cu tranzactiile bancare (se dubleaza platile in cazul celor care trebuie sa plateasca separate in cont de TVA), iar penalitatile pentru simpla plata gresita in alt cont sunt exagerate fata de fapta incriminata.

“Speram sa o abroge pentru ca nu aduce efecte benefice nici pentru contribuabili nici pentru stat”, a punctat Vizoli.

Cat despre atractivitatea sistemului pentru contribuabili, Mariana Vizolo a mentionat ca, de la 1 octombrie 2017, de cand a devenit optional, 350 de operatori economici s-au inscris benevol, in mare pentru a beneficia de reducerea de 5% la impozitul pe profit si pentru ca oricum ar fi devenit obligatoriu de la 1 ianuarie 2018.

Cine trebuie sa aplice split TVA si de cand?

Dar concret, cine trebuie sa aplice split TVA si de cand. Mariana Vizoli a explicat ca in primul rand este vorba de firmele care avea datorii la TVA la 31 decembrie 2017 si nu le-au achitat pana la 31 ianuarie 2018. Acestea intra in sistem de la 1 martie. Pentru datoriile ulterioare datei de 1 ianuarie, companiile au la dispozitie 60 de zile sa le plateasca si, daca nu le achita, intra in sistem ulterior,

Consultantul citat a dat si un exemplu: pentru TVA restanta din 25 ianuarie (aferenta lunii decembrie) intra in sistem la 1 iunie.

De asemenea, intra in sistem, tot de la 1 martie 2018, firmele aflata in insolventa la 31 decembrie 2017. Firmele intrate in insolventa dupa 1 ianuarie, sunt introduce automat in sistem in luna umatoare celei in care au intrat in insolventa.
Mariana Vizoli a mai explicat ca vor fi obligati sa plateasca separate in contul de TVA si agentii economici care, desi nu aplica split TVA, lucreaza cu furnizori aflati in sistem.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri