Romania incheie anul 2017 cu un deficit de cont curent aproape dublu fata de cel din 2016, de 6,5 miliarde de euro, de la 3,5 miliarde de euro cu un an in urma, potrivit datelor publicate de banca Nationala a Romaniei. In acelasit imp, incestitiile straine directe au urcat cu doar 69 de miliane de euro (1,3%), iar datoria externa totala cu un miliard de euro.

Deficitul extern inregistrat in 2017 provine din balanta bunurilor (export/import) cu un deficit de 12 miliarde de euro (fata de 9,2 miliarde de euro in urma cu un an), compensat de balanta serviciilor, cu un surplus de aproape 8 miliarde de euro si cea a veniturilor secundare, cu excedent de 2,6 miliarde de euro. Pe deficit a incheiat anul si balanta veniturilor primare, respectiv 5 miliarde de euro.

Acest deficit a fost finantat doar partial prin investitii straine directe, care au insumat 4,58 miliarde de euro in 2017, fata de 4,52 de miliarde de euro in 2016.

In acelasi timp, datoria externa totala a crescut anul trecut cu 1,044 miliarde de euro, pe fondul majorarii datoriei externe pe termen scurt cu aproape 2 miliarde de euro.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculata la valoarea reziduala, cu rezervele valutare la BNR la 31 decembrie 2017 a fost de 86,4%, in scadsere de la 90,5% la 31 decembrie 2016.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri