Revolutia fiscala, la care se poate adauga impozitul pe venitul global (IVG) ar putea pagubi statul roman de foarte multi bani, insa ar putea crea probleme si contribuabililor care, “ispititi” chiar de stat, si-ar putea muta salariile pe PFA sau microintreprindere pentru a isi diminua sarcina fiscala. Regimul fiscal pentru acestia din urma este, din nou, mult mai avantajos decat cel al salariatilor, chiar mai avantajos ca oricand, sustin consultantii fiscali.

Modificarile aduse impozitarii microintreprinderilor, pe langa efectul benefic dat de simplificarea procedurii, are si o serie de efecte aparent nebanuite initial, dar semnalate de consultantii fiscal si inca ignorate de autoritati.

Odata cu schimbarile aduse Codului Fiscal au fost eliminate o serie de exceptii de la taxarea in calitate de microintreprindere, introduse in urma cu cativa ani, tocmai pentru a preveni migrarea contractelor de munca pe astfel de forme de impozitare. Este vorba in principal de firmele de consultanta si management (acestea nu erau taxate ca microintreprinderi daca obtineau venituri din aceste activitati in proportie mai mare de 20% din total).

Diferente majore de impozitare intre salariati si PFA sau microintreprindere

Odata eliminata aceasta exceptie, angajatii cu salarii mari ar putea sa isi mute venitul pe o astfel de societate, care plateste un impozit total de 6% (1% pe venit si 5% pe dividende).

In schimb, un salariat are o sarcina fiscala de 45% (CAS 25%, CASS-10% si impozit pe venit – 10% la care se pot aplica o serie de deduceri, dar tot ramane la aproximativ 43%), explica Alex Milcev, partener EY Romania. Mai mult, persoanele fizice autorizate au, din 2018, un regim fiscal mult imbunatatit fata de cel anterior, astfel incat decalajul fata de un salariat s-a adancit.

“Un salariat cu 5.000 de lei brut are o sarcina fiscala similara cu o PFA care obtine 14.300 de lei brut. Raportul este de 1 la 3, iar la microintreprinderi diferenta este mult mai mare”, a mai spus Milcev.

In opinia sa, intr-o estimare optimista, zeci de mii de contribuabili ar putea migra de la statutul de salariat catre cel de PFA sau micro, chiar cu riscul ca, peste cativa ani, ANAF sa reclasifice aceste venituri (asa cum s-a intamplat si in trecut).

Consultantul citat sustine ca, in prezent, criteriile de incadrare in categoria de activitate independenta sunt mult mai clare decat in urma cu cativa ani, fapt care a dus la cresterea numarului de salariati in sistem. Insa situatia s-ar putea reversa, avand in vedere ca tentatia este mult mai mare incepand din acest an.

Introducerea IVG ar creste tentatia mutarii veniturilor

“Contribuabilul este aproape invitat sa apeleze la aceasta formula”, puncteaza Milcev care sustine ca, desi au transmis aceasta observatie autoritatilor inca de anul trecut, inca nu a fost luata in considerare.

Mai exista, insa, o sansa in Camera Deputatilor, unde Ordonanta 79, care prevde aceste modificari, va fi dezbatuta miercuri. Aceasta este, insa, camera decizionala.

In cazul in care nu se schimba nimic si se mai aproba si introducerea impozitului pe venitul global, asa cum prevede programul de guvernare, cu transe de impozitare, situatia ar putea chiar sa se aplifice, avand in vedere ca acest sistem vizeaza tot persoanele cu venituri peste medie.

“Odata cu introducerea IVG creste tentatia ca salariatul sa se mute pe PFA sau microintreprindere”, a punctat Milcev.

In aceste conditii, consultantul EY sustine ca va fii tot mai greu pentru contribuabilii corecti, sa suporte concurenta celor care vor apela la

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri