Romania risca sa isi detoneze singura bomba evaziunii fiscale. Incapabila sa informatizeze ANAF, a lasat deschise portile marilor evazionisti din regiune si, mai mult decat atat, risca sa piarda la finalul acestui an derogarea de la Comisia Europeana pentru aplicarea taxarii inverse in domenii cu risc ridicat de evaziune.

Revenirea pe crestere a evaziunii fiscale in tara noastra este mai mult decat evidenta, avand in vedere ca, desi economia Romaniei a crescut spectaculos, pe baza de consum, incasarile din TVA au fost, anul trecut, sub proiectia bugetara.

Ca procent in PIB, incasarile din TVA s-au redus la 6,4% in 2017 in Romania, sub media europeana (de 7%), in conditiile in care in 2015, anul in care TVA pentru produse alimentare s-a redus de la 24% la 9%, incasarile din aceasta taxa au reprezentat 8% din PIB.

De asemenea, deficitul de incasare la TVA in Romania (diferenta dintre TVA datorata si TVA incasata) este de departe cel mai mare din UE (de aproape 40%), reprezentand circa 8 miliarde de euro.

Ca procent in PIB, decalajul de TVA in Romania este de 4,78%, in timp ce in Slovacia este de doar 2,89%, in Polonia de 2,28%, In Cehia de 1,49%, iar in Ungaria de 1,56%.

Romania, tara portilor deschise pentru evazionisti

Daniel Anghel, partener PwC, liderul departamentului de Impozite si Taxe Indirecte, Europa Centrala si de Est, spune ca frauda din TVA nu se poate combate decat cu ajutorul tehnologiei, pe baza careia se pot obtine informatii in timp real.

“Sistemele de frauda din UE si nu numai se muta foarte repede, pot disparea din lant la o luna, doua sau trei. ANAF vine in control dupa cinci ani. Asadar, este imposibil sa urmareasca un astfel de comportament total evazionist fara o informatie in timp real”, a explicat Anghel.

Asadar, cheia combaterii evaziunii fiscale consta in informatizarea ANAF care, insa, se afla din nou in impas dupa intreruperea programului de modernizare cu Banca Mondiala.

“Noi, la nivelul Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei, am trimis o scrisoare catre autoritatile competente prin care cerem reluarea programului cu Banca Mondiala. Nu avem o explicatie de la autoritati referitoare la intarzierile inregistrate. Singura explicatie pentru intreruperea programului pe care am primit-o a fost ca “a durat foarte mult si nu s-a facut nimic””, a punctat Anghel.

Ce fac vecinii nostri pentru combaterea evaziunii

Potrivit acestuia, toate statele din regiune au implementat masuri de combatere a fraudei in domeniul TVA, dar reprezentantii autoritatilor romane nici macar nu vor sa participe la discutii pe aceasta tema. In schimb, au adoptat Split TVA, mecanism complet inutil in acest demers.

“Tarile Visegrad (Polonia, Ungaria, Slovacia, Cehia) au comitete interministeriale la nivelul ANAF si al Ministerului Finantelor, care nu discuta altceva decat cum sa poata reduce frauda din TVA. Romania, din pacate, desi am insistat de 2 – 3 ani sa participe macar la astfel de discutii, inca nu a facut acest pas. Toate tarile Visegrad sunt mult mai pregatite decat Romania in combaterea fraudei pe TVA”, a punctat Anghel intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Acesta a subliniat faptul ca evazionistii sunt foarte mobili si se pot muta rapid dintr-o tara care impune bariere in alta cu cote ridicate de TVA, pentru a isi maximiza profitul. A fost si situatia Romaniei cand a redus cota de TVA la 9% pentru produse alimentare, fapt ce a ingrijorat Ungaria care, la vremea respectiva, avea o cota de TVA de 25%.

Reprezentantul PwC a enumerat cateva din sistemele implementate de tarile vecine pentru a se proteja impotriva evazionistilor, care functioneaza.

Unul dintre ele este Standard Audit File (SAF-T), un mecanism de transmitere electronica a datelor financiar-contabile si fiscale intre contribuabil si autoritatea fiscala, pe baza carora ANAF poate sa verifice, in timp real, profilul evazionist.

De semenea, reprezentantul PwC a dat ca exemplu Ungaria care a implementat sistemul EKAER, prin care este monitorizat electronoic parcursul unor anumite marfuri de la frontiera pana la fabrica.

“Romania, pe vremea presedintelui ANAF Sorin Blejnar, a implementat un astfel de sistem, insa pe hartie. Acesta presupunea sa te duci cu camioane de acte sa documentezi marfa cand ajungea la fabrica. A fost o nebunie, noroc ca s-a amendat”, a explicat Daniel Anghel.

In acelasi timp, Slovacia a adoptat un pachet de 40 de masuri cu termene de implementare fazate, in functie de prioritati, iar Cehia are un sistem bazat pe crearea unei liste “albe” cu contribuabilii care isi dovedesc buna credinta si au un istoric relevant, onest cu Fiscul. Olanda a implementat in 2000 sistemul de monitorizare orizontala, in care au intrat aproximativ 2000 de mari companii, care beneficiaza de mare incredere din partea autoritatii fiscale pentru ca au un certificat de “buna purtare”.

“In aceste cazuri, controalele se deruleaza numai la o cafea, pentru ca societatile respective au un istoric relevant in relatia cu Fiscul. Un astfel de sistem ar fi benefic in Romania, tocmai pentru a nu mai asista la sarabanda de inspectii fiscale, care intr-un final nu ajung decat in instanta”, a mentionat Anghel.

Legarea caselor de marcat la ANAF, incerta

Implementarea caselor de marcat cu jurnal electronic si legarea acestora la server-ul ANAF ar putea reprezenta, de asemenea, o masura de combatare a evaziunii fiscale. Aceasta a fost, insa, amanat de mai multe ori in cativa ani pe motiv de “incapacitatea ANAF de a-si dezvolta infrastructura IT”.

“Nu vad lucrurile schimbate anul acesta, dar sper sa nu avem o surpriza, sa se suspende inca o data”, a mai spus consultantul citat.

La toate aceste lipsuri cu care se confrunta autoritatea fiscala in prezent se adauga faptul ca derogarea obtinuta de la Comisia Europenea, prin care Romaniei ii este permis sa aplice taxarea inversa in anumite domenii, expira la finalul acestui an. Printre domeniile care beneficiaza de acest regim simplificat se numara comertul cu cereale, tranzactiile cu certificate verzi, vanzarile de telefoane mobile, PC-uri, laptop-uri, tablete etc.

“Daca taxarea inversa va disparea la 31 decembrie 2018, si sunt toate sansele sa se intample asta, vom asista la cresterea evaziunii fiscale. In cazul taxarii inverse nu mai exista posibilitatea ca firmele fantoma sa aiba acces la cash. Totul este scriptic, la nivel de facturi, nu se mai lucreaza cu bani. CE se gandeste sa vada in ce masura aceasta lista (de domenii in care se poate aplica taxarea inversa -n.r.) este suficienta sau trebuie extinsa. Dar asta nu inseamna ca Romania va beneficia de prelungirea mecanismului, decat daca ANAF va demonstra ca exista evaziune in sectoarele pentru care se solicita derogarea. Cand s-a implementat pentru prima data taxarea inversa la cereale, Romania s-a prezentat cu un dosar in care documenta foarte bine care sunt riscurile si datele referitoare la evaziunea fiscala din sector. Atat timp cat noi nu pregatim un astfel de dosar, nu o sa ne dea nimeni derogare”, a avertizat Daniel Anghel.

Referitor la discutiile despre adoptarea taxarii inverse la nivel generalizat in UE, consultantul citat spune ca este nevoie de unanimitate, iar tarile vest-europene se opun, pentru ca si-au implementat deja sisteme eficiente de gestiune a TVA si nu sunt dispuse sa renunte la ele in favoarea propunerii noilor intrati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri