Comasarea mai multor declaratii fiscale, inclusiv a celebrei declaratii 600, intr-un singur formular cu depunere anuala si termen unic de plata (Declaratia unica) reprezinta o simplificare binevenita pentru contribuabilii persoane fizice, sustin reprezentantii Consiliului pentru IMM-uri. Cu toate acestea, data fiind complexitatea declaratiei si nivelul precar al sistemului informatic al ANAF, obligativitatea depunerii online a declaratiei ar trebui amanata un an - doi.

“Modificarile propuse de Guvern reprezinta o solutie buna, cghiar daca se schimba regulile in timpul jocului (30.000 de contribuabili au depus Formularul 600 si trebuie sa il depuna din nou). Insa daca se pastreaza anul 2019 ca termen pentru depunerea si plata exclusiv online a declaratiilor, Guvernul trebuie sa ia in calcul structura celor care depun aceste documente. Exista multe persoane fizice care nu s-ar descurca sa o faca fara un sprijin de la primarii sau de la ANAF", a declarat presedintele CNIPMMR, Florin Jianu.

Un alt aspect pozitiv evidentiat de Jianu este cel legat de faptul ca sumele declarate vor putea fi rectificate. Mai mult, se elimina obligativitatea platilor anticipate (insa ramane la nivel optional, cu posibilitatea obtinerii unor bonificatii).

Presedintele CNIPMMR subliniaza, insa, ca institutiile statului trebuie sa asigure informarea si asistenta contribuabililor pentru completarea, depunerea si eventuala rectificare a declaratiilor. Insa modul in care va fi asigurata aceasta asistenta ramane o necunoscuta.

Prelungirea termenului de depunere exclusiv online, benefica si pentru Fisc

In privinta depunerii online, obligatoriu incepand de anul viitor, reprezentantii IMM-urilor spun ca termenul ar trebui prelungit in special pentru persoanele mai in varsta, cu slabe cunostinte in domeniul financiar.

Prelungirea ar fi binevenita, insa, si pentru Fisc, avand in vedere ca, in prezent, doar 3% dintre cei care depuneau declaratiile care urmeaza sa fie comasate apelau la varianta online (SPV), iar sistemul informatic al ANAF nu facea fata procesarii lor.

Desi nu exista date oficiale, Jianu estimeaza ca in prezent aproape un milion de entitati economice ar urma sa depuna declaratia, la care se adauga sute de mii de persoane fizice care desfasoara activitati independente. In aceste conditii, cu siguranta sistemul ANAF, in actuala forma, nu ar face fata procesarii online.

De altfel, reprezentantii CNIPMMR arata ca nu sunt inca finalizate de catre ANAF regularizarile de CASS pentru anii 2013-2017 si cele de CAS pentru anii 2016-2017.

In aceste conditii, pentru implementarea noului mecanism in bune conditii, Consiliul National al IMM-urilor sustine necesitatea adoptarii din timp a unor masuri corespunzatoare administrative/organizatorice si derularea de campanii de informare, astfel incat sa fie asigurata efectiv asistenta in vederea completarii sau depunerii declaratiei unice si posibilitatea transmiterii declaratiei organului fiscal central competent, prin mijloace electronice detinute de organul fiscal local.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri