Ce s-a schimbat in ultimii ani in relatia dintre mediul de afaceri si autoritati? Doar numele reprezentantilor institutiilor statului! Prioritatile mediului privat au ramas aceleasi si, din pacate, neluate in seama de partenerii de discutii: infrastructura precara, educatia deficitara si un sistem medical problematic. Totusi, reprezentantii mediului de afaceri continua sa le prezinte in fata Guvernelor, mai ales avand in vedere frecventa cu care acestea se schimba.

Reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) anunta ca au transmis si Cabinetului Dancila probvlemele cu care se cofrunta, exprimandu-si totodata disponibilitatea de a sprijini Executivul cu expertiza necesara si cu solutii pentru corectarea vulnerabilitatilor semnalate.

”In pofida cresterii economice inregistrate anul trecut, suntem ingrijorati de lipsa de sustenabilitate a acesteia si de cifrele macroeconomice care indica multiple puncte slabe. Acestea tin de teme care sunt deja de notorietate precum infrastructura precara, educatia deficitara si un sistem medical problematic, dar si de teme care au devenit acute in ultima perioada”, au declarat reprezentantii CDR.

Lipsa fortei de munca, prima pe lista de probleme a mediului de afaceri

Problemele prioritare semnalate de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, in cadrul primei intalniri cu noul Executiv, sunt: lipsa fortei de munca, in special a celei calificate, atat din punct de vedere numeric (ca urmare a evolutiei demografice dublate de emigrare), cat si din punct de vedere calitativ (sistem educational neadaptat nevoilor actuale) si al atitudinii fata de munca; lipsa predictibilitatii legislative, a transparentei si a dialogului real dintre decidentii de la nivel local si central si mediul de afaceri, lucru care genereaza, pe termen lung, politici economice neadaptate ritmului de dezvoltare a initiativei private; birocratia sufocanta care rezida in buna parte din lipsa digitalizarii serviciilor publice furnizate de autoritatilor statului (in special de ANAF); imaginea generala proasta a Romaniei in exterior, in discordanta cu potentialul real al tarii, ceea ce duce la probleme mari in zona exporturilor, a investitiilor straine si a turismului; cresterea nesustenabila (desi necesara si dorita) a salariilor, in special in zona bugetara, care atrage automat cresterea salariilor in zona privata, fara o cuplare insa la productivitate.

In timpul discutiilor, reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei au solicitat Guvernului Romaniei sa adopte masuri concrete de corectare a politicilor in toate aceste domenii esentiale, pentru o dezvoltare economica solida.

“Planul nostru de revigorare economica a Romaniei este un document cu propuneri punctuale, foarte tehnice, deloc politice, pe care suntem gata sa le impartasim actualului Executiv. Ne dorim ca in 2018 sa lucram impreuna cu Guvernul pentru a crea stabilitate”, au sustinut cei care asigura coordonarea CDR.

CDR ofera sprijin pentru combaterea evaziunii fiscale si a muncii la negru

Un alt domeniu in care Coalitia si-a oferit sprijinul prin elaborarea unor solutii punctuale, in cel mai scurt timp posibil, este combaterea evaziunii fiscale prin desfiintarea muncii la negru.

De asemenea, Coalitia, mediul de afaceri in general, isi exprima dorinta de a mentine dialogul cu Guvernul Romaniei pe marginea principalelor directii de politica economica si fiscala, facand apel la transparenta decizionala si predictibilitate in elaborarea politicilor publice.

“Prin intermediul celor 13 grupuri de lucru, Coalitia va formula in mod constant solutii tehnice punctuale pentru mentinerea competitivitatii in 2018, prin masuri care sa stimuleze mediul de afaceri si sa mobilizeze resursele umane valoroase de care dispune Romania”, se mai arata in comunicat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri