Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a identificat, in 2017, prejudicii cauzate bugetului de stat in valoare de aproape doua miliarde de lei, din care mai mult de jumatate reprezinta frauda din TVA.

Pentru prejudiciile constatate anul trecut, ANAF, prin DGAF, a intocmit 447 de acte de sesizare a organelor de urmarire penala. Totalul prejudiciilor se ridica la 1,91 miliarde de lei, din care 1,1 miliarde de lei (58%) provine frauda pe TVA, reiese din datele ANAF transmise la solicitarea wall-street.ro.

Suma reprezinta peste 2 din totalul incasarilor din TVA la bugetul de stat in 2017, respectiv 53,5 miliarde de lei.

Care sunt domeniile cu risc ridicat de frauda din Romania?

Totodata, Fiscul a identificat si domeniile in care riscul de evaziune pe TVA este ridicat.

Taxarea inversa pe TVA lasa...
Citeste si: Taxarea inversa pe TVA - ne dorim cu adevarat acest mecanism?

“Domeniile cu grad de evaziune fiscala, identificate in urma analizelor de risc, sunt urmatoarele: producerea si comercializarea produselor energetice, producerea si valorificarea alcoolului si a produselor din alcool, producerea si comercializarea produselor din tutun, producerea si comercializarea produselor agroalimentare, transport, turism, constructii si materiale de constructii, exploatarea si prelucrarea lemnului si utilizarea fortei de munca”, mentioneaza ANAF.

Aceste date vor fi transmise Comisiei Europene si vor fi luate in calcul la elaborarea unui raport pe baza caruia se va lua decizia, la nivel european, cu privire la aplicarea taxarii inverse in domeniul TVA dupa 1 ianuarie 2019. Directiva europeana care 43/2013, de modificare a Directivei TVA, care prevede taxarea inversa in domenii cu grad ridicat de risc de evaziune pe TVA, se aplica doar pana la 31 decembrie 2018.

Prelungirea mecanismului, decizie europeana

“Comisia Europeana urmeaza sa prezinte in cursul acestui an Parlamentului European si Consiliului UE, un raport de evaluare globala privind efectele aplicarii mecanismului taxarii inverse asupra combaterii fraudelor, elaborat inclusiv pe baza datelor transmise de statele membre”, se subliniaza in documentul ANAF.

Ca urmare a raportului CE se va dezbate la nivelul Consiliului posibilitatea prelungirii mecanismului de taxare inversa pentru operatiunile prevazute la art 199a din Directiva TVA (printre care furnizarile de telefoane mobile, dispozitive cu circuite integrate, furnizarile de gaze si electricitate catre un comerciant persoana impozabila, furnizarile de certificate pentru gaze si energie electrica, furnizarile de servicii de telecomunicatii, furnizarile de console de jocuri, tablete PC si laptopuri, furnizarile de cereale si culturi industriale, furnizarile de metale in stare bruta sau semifinisata, inclusiv metale pretioase).

Romania, tara cu cea mai mare...
Citeste si: Teodorovici: Romania a fost tratata pe nedrept in dezbaterile europene

Frauda din TVA reprezinta o problema majora in Romania, avand in vedere ca deficitul de incasare (diferenta dintre veniturile din TVA preconizate teoretic si TVA-ul colectat efectiv), este cel mai ridicat din UE, aspect subliniat, din nou, si in Raportul de tara al CE pentru Romania, 2018.

Documentul subliniaza faptul ca tara noastra a facut progrese limitate in ceea ce priveste respectarea obligatiilor fiscale si colectarea impozitelor.

“In pofida ameliorarii inregistrate in 2015, deficitul de incasare a TVA din Romania este in continuare unul dintre cele mai ridicate din UE. Dimensiunea economiei informale este, de asemenea, ridicata (22,1 %, potrivit estimarilor din 2014), reflectand un nivel important al evaziunii fiscale si al muncii nedeclarate. In plus, introducerea obligativitatii caselor de marcat cu jurnal electronic conectate la sistemul informatic al administratiei fiscale, care ar fi trebuit sa contribuie la imbunatatirea colectarii TVA-ului, a fost din nou amanata”, se mentioneaza in raport.

Daniel Anghel: Revenirea pe...
Citeste si: Evaziunea pe TVA este in crestere, iar in 2019 ar putea exploda