Află direct noutățile de la experții EY!

Una din facilitatile prea putin utilizate de companiile romanesti este cea acordata pentru structurile de tip holding. “Chiar daca din punct de vedere al legislatiei comerciale nu avem acest concept, fiscal exista din 2014 si functioneaza la fel de bine ca in alte tari, precum Cipru, Luxemburg, Malta sau Olanda. Practic, orice firma din Romania care detine cel putin 10% din alta societate este scutita de impozitul pe dividendele incasate de la acea societate”, a explicat Gabriel Sincu, partener asociat EY Romania. Exista, insa, si o conditie - participatia trebuie sa fie mai veche de un an.

In plus, in momentul in care participatia este vanduta, venitul astfel obtinut este scutit de impozit.

In schimb, dividendul incasat din holding este de actionar este impozabil, insa cu 5%.

Doua facilitati importante pentru R&D

O alta facilitate putin cunoscuta este cea de care pot beneficia companiile care activeaza in cercetare dezvoltare (R&D) sau care au departamente dedicate acestui scop.

Citeste si:
Altex își ia chatboți de la Druid pentru gestionarea proceselor de...
Altex își ia chatboți de la...

“O companie care desfasoara astfel de activitati are posibilitatea, legal, sa isi deduca 150% din cheltuielile de cercetare/dezvoltare la calculul impozitului pe profit. Este o facilitate importanta pierduta din vedere deseori. Nu este usor de implementat, este oarecare birocratie in spate, dar exista”, a punctat Sincu.

Inca o facilitate de care firmele pot benficia este cea referitoare la scutirea de impozit pentru profitul reinvestit in echipamente tehnologice sau IT si software, inclusiv daca acestea sunt achizitionate in leasing.

Scutiri si scheme de fidelizare pentru angajati

In plus, companiile pot beneficia de o serie de facilitati si pentru salariati, pentru membrii directoratului sau pentru asociati.

Este vorba de scutirea de la impozitare a salariatilor detasati in strainatate (in anumite conditii), de scutirea de impozit pe venit pentru salariatii din cercetare - dezvoltare si programul “stock option plan”, prin care societatea poate acorda salariatilor actiuni in loc de bonusuri in bani.

Citeste si:
Amnistie fiscala mascata! Care sunt principalii beneficiari?
Ministrul Finantelor a...

“Bonusul vine cu o taxare impovaratoare (37% contributii angajat si angajator plus 10% impozit pe venit). In schimb acest plan presupune doar un impozit de 10% pe venit la vanzarea actiunilor”, a explicat Andreea Cosmanescu, senior tax manager EY Romania.

Cum functioneaza facilitatea? Societatea promite angajatului ca va beneficia de un numar de actiuni la finalul anului, daca se indeplinesc o serie de indicatori. In schimb, societatea cere drept de rascumparare a actiunilor. In cazul unei companii listate, actiunile au pretul pietei, iar la o societate nelistata - valoarea nominala.

Citeste si:
Ultimele evolutii in domeniul criptomonedelor sau cum sa dai vrabia...
Ultimele evolutii in domeniul...
Sursa foto: Mircea Dragos Photography