In data de 2 octombrie 2018, reprezentantii Consiliului Economic si Financiar (ECOFIN) din cadrul Consiliului Uniunii Europene s-au reunit si au agreat cateva propuneri de modificare a tratamentului de TVA aplicabil anumitor activitati. Cea mai importanta dintre masurile discutate se refera la implementarea mecanismului generalizat de taxare inversa de catre statele membre care se confrunta cu decalaje majore in colectarea acestei taxe.

Datorita deficientelor din sistemul TVA, cu precadere in cazul tranzactiilor transfrontaliere, statele membre devin vulnerabile la frauda fiscala, acest fapt generand uneori consecinte grave pentru bugetele nationale.

In acest sens, reprezentantii ECOFIN au fost de acord cu o propunere de directiva care va permite statelor membre, afectate intr-o masura semnificativa de frauda din domeniul TVA, sa aplice temporar mecanismul generalizat de taxare inversa, care implica transferul responsabilitatii privind plata TVA de la furnizor catre client.

Utilizarea acestui mecanism de plata a TVA va fi posibila pana la data de 30 iunie 2022, numai pentru livrarile locale de bunuri si prestarile locale de servicii, a caror valoare va depasi pragul de 17 500 EUR per tranzactie.

Vor exista, insa, conditii tehnice foarte stricte pentru aplicarea mecanismului, respectiv, peste 25 % din decalajul de TVA din statul membru respectiv sa se datoreze fraudei de tip “carusel” si, de asemenea, sa fie implementate obligatii de raportare electronica eficace pentru toate persoanele impozabile, in special pentru cele carora li se aplica taxarea inversa.

In acest moment, mecanismul de taxare inversa pentru operatiuni locale poate fi aplicat temporar, dar nu intr-o maniera generalizata, intrucat se limiteaza la sectoarele cele mai afectate de frauda din domeniul TVA. In plus, utilizarea acestuia se realizeaza la cererea specifica a unui stat membru si cu aprobarea prealabila a Consiliului Uniunii Europene.

Directiva va oferi o solutie pe termen scurt pentru statele membre cele mai afectate de frauda, pana la momentul implementarii sistemului definitiv de TVA (in cadrul caruia, livrarile vor fi taxate in statul de destinatie).

Tinand cont ca, potrivit ultimului raport al Comisiei Europene, Romania a inregistrat in 2016 cel mai ridicat deficit de TVA din UE, de 35,88%, mare parte din acesta datorandu-se fraudei de tip “carusel”, din punctul nostru de vedere, implementarea mecanismului generalizat de taxare inversa reprezinta o masura necesara in incercarea de diminuarea a deficitului si imbunatatirea colectarii taxei la bugetul de stat.

Prin urmare, este imbucurator interesul acordat acestei directive din partea Ministerului Finantelor Publice din Romania, care intelegem ca este in favoarea implementarii unui proiect pilot de aplicare a mecanismului.

Totusi, asa cum subliniam, o prima conditie pentru aplicarea mecanismului este ca peste 25 % din decalajul de TVA din Romania sa se datoreze fraudei de tip “carusel”. Iar Romania este sub acest prag…

Directiva ar urma sa fie adoptata (la nivelul UE) imediat dupa emiterea unei opinii de catre Parlamentul European.

Tot in cadrul acelorasi discutii si avand ca scop tot implementarea unor masuri pentru combaterea fraudei in domeniul TVA , reprezentantii ECOFIN au agreat patru modificari (asa numitele “quick fixes”) ale normelor actuale ale UE in ceea ce priveste regimul de TVA aplicabil comertului intracomunitar cu bunuri. Aceste modificari vizeaza aspecte specifice, legate de: stocurile la dispozitia clientului; codul de identificare in scopuri de TVA al clientului unei livrari intracomunitare de bunuri (care va deveni o conditie suplimentara pentru scutirea de TVA); tranzactiile in lant (stabilirea unor criterii uniforme) si dovada livrarii intracomunitare de bunuri (stabilirea unui cadru comun in ceea ce priveste documentele justificative necesare pentru aplicarea scutirii de TVA).

Aceste patru masuri (“quick fixes”) se vor aplica incepand cu 1 ianuarie 2020 si vor avea o relevanta semnificativa pentru companiile din statele membre care vor beneficia de normele armonizate privind comertul intracomunitar.

Nu in ultimul rand, o alta propunere adoptata in cadrul discutiilor desfasurate la nivelul ECOFIN se refera la aplicarea unor cote reduse de TVA pentru publicatiile furnizate pe cale electronica (in scopul alinierii normelor de TVA aplicabile publicatiilor furnizate in format fizic si electronic). Consideram ca, si aceasta este o masura binevenita, avand ca scop modernizarea sistemului de TVA intr-o economie digitala si adaptarea la progresele tehnologice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri