Este vorba despre Ordinul presedintelui ANAF nr. 1960/2018, care impiedica majoritatea societatilor fara depozit propriu care comercializeaza in sistem angro produse energetice petroliere sa mai functioneze pe piata relevanta.

Echipa de avocati specializata in litigii fiscale a Radu si Asociatii SPRL, condusa de Emanuel Bancila, a asistat cu succes, in fata Curtii de Apel Timisoara, o importanta societate care comercializeaza in sistem angro produse energetice, obtinand suspendarea executarii Ordinului presedintelui ANAF nr. 1960/2018.

In data de 10 august 2018, a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei Ordinul presedintelui ANAF nr. 1960/2018 („OPANAF nr. 1960/2018”), prin care a fost modificata procedura de inregistrare a operatorilor economici care comercializeaza in sistem angro sau en detail produse energetice, ca urmare a modificarii Ordinului presedintelui ANAF nr. 1849/2016.

Modificarea operata prin OPANAF nr. 1960/2018 impune operatorilor economici care comercializeaza angro produse energetice conditia detinerii de spatii de depozitare pentru a putea obtine atestatul care le permite functionarea. Sub imperiul vechii reglementari, operatorii economici puteau obtine atestatul de comercializare, chiar daca nu detineau spatii de depozitare.

De asemenea, atestatele emise in mod legal, conform vechii reglementari isi pierdeau valabilitatea incepand cu data de 9 noiembrie 2018. Astfel, prin noua conditie impusa, OPANAF nr. 1960/2018 conduce la eliminarea de pe piata a operatorilor economici care nu detin spatii de depozitare si sunt impiedicati, in acest mod, sa mai obtina atestatul care le permite comercializarea de produse energetice.

Avocatii Radu si Asociatii SPRL au solicitat Curtii de Apel Timisoara sa dispuna suspendarea executarii OPANAF nr. 1960/2018, intrucat actul administrativ normativ a fost emis in mod nelegal, in lipsa unui aviz al Consiliului Concurentei care era necesar, intrucat conditia impusa conduce la distorsionarea concurentei pe piata relevanta prin eliminarea de pe piata a operatorilor economici care nu detin spatii de depozitare.

Totodata, actul administrativ normativ incalca unele dintre principiile fundamentale inscrise in Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene si anume principiul liberei circulatii a marfurilor si a serviciilor – deoarece poate bloca accesul pe piata interna a operatorilor economici care nu detin spatii de depozitare.

Nu in ultimul rand, actul administrativ normativ incalca Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, care reglementeaza libertatea de a desfasura o activitate comerciala, iar masura dispusa incalca principiul proportionalitatii, reglementat in mod distinct de aceeasi Carta.

Solutia Curtii de Apel Timisoara prezinta importanta, in principal, pentru ca impiedica aplicarea noii proceduri de inregistrare a operatorilor economici care comercializeaza in sistem angro sau en detail produse energetice fata de societatea reclamanta si asigura mentinerea valabilitatii atestatului emis acesteia in mod legal, conform vechii reglementari.

Foarte important, se impune a fi precizat ca solutia Curtii de Apel Timisoara de suspendare a executarii OPANAF nr. 1960/2018 nu isi produce efectele asupra tuturor operatorilor economici afectati de dispozitiile actului administrativ normativ, ci numai asupra acelora care au obtinut o solutie favorabila de suspendare.

Surprinzatoare a fost apararea autoritatilor fiscale, in sensul ca cererea de suspendare a executarii unui act administrativ normativ este inadmisibila. Cu alte cuvinte, in opinia autoritatilor fiscale contribuabilul nu are la dispozitie un remediu legal pentru suspendarea dispozitiilor unui act administrativ normativ care ii provoaca un prejudiciu, fiind obligat sa apeleze doar la actiunea in anulare reglementata de Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, care, in practica, este solutionata in mod definitiv dupa un interval de peste 4 ani.

Din echipa de avocati condusa de Emanuel Bancila (Partener) au facut parte si Alex Slujitoru (Managing Associate), Alexandru Oana (Senior Associate) si Andrada Barbu (Senior Associate).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri