”I`m going deeper underground”. Acesta este un vers din melodia ”Deeper underground” cantata de Jamiroquai, dar ceea ce urmeaza nu este un articol despre cunoscutul cantaret britanic de muzica funk/acid jazz, ci laitmotivul unei incursiuni in adancurile muzicii rock underground din Romania. Eroul povestii care urmeaza este Clor Mut (pe numele sau real Mihai Andrei), rocker care activeaza in acelasi timp in nu mai putin de trei trupe: Breathelast, The Boy Who Cried Wolf si Bloodway. Clor Mut a descoperit muzica prin ”boy band-urile” anilor `90, dar de cantat, a cantat intodeauna rock metal. A repetat cu prima trupa in care a activat, Pamant, in hala de productie in care angajatii firmei de pompe de apa unde lucra si mama sa operau strungurile – de altfel, Clor Mut a fost si el angajat la aceeasi firma, mai tarziu, dar la vanzari si apoi la marketing si PR. Astazi, traieste exclusiv din muzica si activitati adiacente. Cum reuseste Clor Mut sa nu aiba un job de la 9 la 17 intr-o tara in care muzica rock de categorie grea este o nisa in cadrul unei alte nise, ce legatura este intre Facebook si porecla lui si ce planuri de viitor are? Gasiti raspunsurile la aceste intrebari si la multe altele in articolul urmator.

Marti, 13 februarie. O zi si o data de rau augur, daca e sa te iei dupa superstitii. Rockerii nu sunt insa superstitiosi, iar in seara acelei zile formatia Breathelast a lansat, la clubul Control din Bucuresti, albumul ”All of this amounts to exactly nothing until you throw it all away”. Ajuns in club, mi-am luat o bere fara alcool – a doua zi urma sa ma trezesc destul de devreme – si am dat o tura prin publicul care deja incepuse sa se adune, sa vad ce cunoscuti intalnesc. M-am intalnit cu multa lume din zona muzicii underground romanesti, parca mai multa decat la alte concerte sau poate doar mi s-a parut, pentru ca despre unii dintre ei am scris: Aura si Mihai Danciulescu de la Scarlet Aura (o intalnire intamplatoare, cu Aura Danciulescu vorbisem in aceeasi zi la telefon, mai devreme, si stabilisem un interviu pentru a doua zi – articolul poate fi citit pe wall-street.ro, in sectiunea The Rock Business); Dan Costea si Hefe de la Coma, Vlad Busca, ”metalistul” de la Universal Music; Catalin Boltasu, chitarist si fondator al formatiei Jinxy Von D`Ers si avocat la societatea de avocatura Rubin, Meyer, Doru si Trandafir; Vladimir Gheorghiu, fotograf de concert si fostul solist vocal al trupei Wooldozer; Tudor Marcu si Ramin Vahidi de la The Purple Dandies. La standul cu merchandise al trupei Breathelast – Catalin Davidescu, proprietar si fondator al companiei Dark Side Entertainment.

breathelast, therockbusiness, the rock business, clor mut,

M-a surprins aceasta prezenta semnificativa a rockerilor din underground-ul romanesc la concertul Breathelast, insa aveam sa inteleg, in urma interviului pe care l-am realizat pe 11 aprilie cu Clor Mut (Mihai Andrei pe numele sau real),rocker care activeaza in acelasi timp in nu mai putin de trei trupe (Breathelast, The Boy Who Cried Wolf si Bloodway), de ce toti acei oameni au dorit sa fie prezenti la concertul de lansare a albumului, si anume felul de a fi al lui Clor Mut, pe langa muzica pe care o face formatia.

Inainte de Breathelast au fost Pamant, Nociv, Crize si Dekadens

Mihai Andrei (Clor Mut) a descoperit muzica in adolescenta, dar nu prin rock, ci prin asa-numitele ”boy bands”, formatii pop compuse exclusiv din baieti, lucru care poate parea neobisnuit daca mergi astazi la un concert Breathelast si asculti rock-ul agresiv pe care il canta aceasta trupa. Clor Mut spune insa ca atitudinea exista in muzica peste tot, nu doar in rock.

”Ma vedeam cantand intr-un boy band, imaginandu-mi ca eu cant in fata nu a fetelor, ci a oamenilor cu puterea sentimentelor pe care le simteam exprimate acolo. Apoi mi-a dat un baiat o caseta care avea pe o parte Offspring si pe cealalta parte Nirvana Unplugged si am ramas blocat, pentru ca mi se pareau hituri, chiar daca eu nu stiam ce-i ala un hit. Melodiile imi ramaneau intiparite in cap, retineam versurile rapid si asta a fost pentru mine intotdeauna un semn ca muzica aia imi face ceva. Mai tarziu am aflat ca retineam versurile gresit, insa mi-am dat seama ca imi pasa de stare, nu de continutul informational corect. Starea era totul. Am descoperit apoi Metallica, m-a «terminat», am ramas zece ani fan Metallica, s-a oprit undeva dupa St. Anger puterea de a mai retine ce fac ei. Odata cu Metallica l-am vazut pe Jason Newsted, basistul, mi-a placut atitudinea lui foarte mult. Nu intelegeam nimic din ce face, la ce canta, ce e instrumentul ala, tarziu am inteles ca e chitara bas, e mai mare, are doar patru corzi sau mai multe, dar eu am simtit ca vreau sa cant la instrumentul ala, era mare, impunator”, povesteste Clor Mut (in centrul fotografiei de mai jos, realizata de Anya Dimitrov).

breathelast, therockbusiness, the rock business, clor mut,

Ca multi alti rockeri din vremea anilor `90, Mihai Andrei si-a dorit sa faca parte dintr-o trupa si, la fel ca foarte putini rockeri din acele timpuri, a si transformat in realitate acea dorinta, chiar daca acest lucru s-a intamplat, dupa cum spune astazi, ”mai cu forta, mai cu rugatul frumos”. Avea un coleg ”rocker tipic, pletos”, care canta in banca ”coveruri pentru gagici”, lucru care nu-i prea placea viitorului membru al trupelor Breathelast, The Boy Who Cried Wolf si Bloodway.

”M-am apucat sa cant singur la chitara, sa invat singur, iar prima piesa pe care am invatat-o a fost Zombie de la Cranberries, intai pe notele de baza, apoi pe acorduri, am cantat-o o luna incontinuu pana am cantat-o cu adevarat. Mi-am dat seama ca e placut sa canti piesele altora, pentru ca ai deja toata munca facuta si nu ai decat sa o iei si sa o adaptezi sau sa o repeti pana o inveti, dar sentimentele tale unde sunt? Am inceput sa cant la chitara absolut tot ce imi venea in cap. Era in ultimul an de liceu. Eu am fost bagat in prima mea trupa la 18 ani, se numea Pamant, consideram ca suntem «pamant», cel mai talentat era chitaristul, care ne invata pe toti”, spune Clor Mut.

De anii `90 se leaga si amintirea unuia dintre primele concerte, care a avut loc intr-o sala de clasa a liceului Alexandru Ioan Cuza (MF3) din Bucuresti, dar si a primului moment dificil din cariera de muzician rock a lui Mihai Andrei. In timpul concertului, pentru ca uitase un acord, Clor Mut a dat cu chitara bas de pamant si a plecat de pe scena.

”Am dat si un concert cu Pamant la liceu, in clasa, si a venit Politia la un moment dat, dar nu ne-au oprit, ne-au zis ca se aude tare, dar sa continuam. Ne-au intrebat cat mai avem, le-am zis ca 20 de minute, au zis ca stau si ei si se uita si ca pleaca cand se termina. Acolo m-a vazut si Marius Costache, cand am ajuns sa colaborez cu el mi-a zis ca ma stie ca a fost la concertul meu din Cuza. Eu nu l-am retinut, eram foarte concentrat sa cant la bas, eu cantam poezie inca, erau lucruri invatate, nu erau repetate, intelese sau aprofundate, erau doar ce mi-a dat baiatul ala din dreapta sa invat. O poveste haioasa e ca uitasem la un moment dat o parte dintr-o piesa, era chiar un cover de la Metallica si de-aia m-am enervat si mai rau, era For Whom the Bell Tolls. Tipul de la chitara era foarte direct si foarte fara menajamente, urla efectiv la mine, «Sol, Sol» si m-am enervat, am trantit basul meu de pamant, era un Reghin rosu, tineam la el foarte mult, am dat un sut unui scaun care a trecut razant pe langa o gagica si s-a infipt in tabla, care s-a si crapat si am plecat acasa cu un regret instant pentru ce am facut, iar tipul care ne facea sunetul pe niste boxe de statie, pe care asculti muzica in mod normal, s-a urcat la bas si a inceput sa cante, era metalist din ala care-ti canta orice, oricand. Cu un ultim regret, m-am uitat in urma si mi-am zis: «Uite cat de usor am fost inlocuit dupa atata munca». Exact faza asta si concertul le-a retinut si Marius si cand ne-am intalnit m-am amuzat ca cineva chiar stie despre treaba asta”, povesteste Clor Mut, fondatorul si solistul vocal al trupei Breathelast.

Despartirile care au dus la Breathelast

Initial, vocalistul trupei Pamant, care mai apoi s-a transformat in Nociv, a fost un prieten, dupa care in trupa a venit Alexandru Purje, recomandat de Nucu (Nicolae Arama), chitaristul de la Omul cu Sobolani, in urma unui anunt postat pe internet de catre Clor Mut.

”Noi repetam cu Pamant/Nociv intr-o hala la mama la serviciu, m-am rugat de ea, a cedat nervos pana la urma. In hala aia lucrau strungarii si noi reuseam sa facem zgomot mai mare decat strungul, in week-end si i-am terminat pe oamenii aia la vremea respectiva pentru ca nu aveam acel bun simt, nu consideram ca muzica poate sa deranjeze, mai ales in week-end, dar oamenii mai veneau si mai faceau treaba. Cand ne-am intalnit prima oara, Purje ne-a zis ca locuia chiar langa hala aia si tot auzea muzica de acolo si tot dadea ture si nu stia pe unde sa intre. «Voi erati? Ca va aud de o luna de zile si nu stiam cum sa ajung la voi!», mi-a zis la telefon cand l-am sunat. Am cantat cu el vreo doi ani de zile, a fost super misto, am invatat multe de la el,cantase deja, era experimentat. Apoi lucrurile nu au prea mai mers, pentru ca pe masura ce avansam in muzica, doream sa fac mai mult, sa evoluam, sa progresam si multi din formatie devenisera neseriosi. S-a spart trupa in strada, cu certuri, acum suntem din nou prieteni”, povesteste Clor Mut, fondatorul si solistul vocal al trupei Breathelast.

Destramarea trupei Pamant/Nociv nu a fost singura experienta de acest gen pentru Mihai Andrei, trupa Dekadens, in care a cantat alaturi de Janin Pasniciuc, spargandu-se in avionul care ii aducea inapoi in Romania din Canada si Statele Unite ale Americii, unde cantasera in cateva cluburi in cadrul unor festivaluri indoor care isi deschideau portile, din cand in cand, pentru trupele din afara tarilor respective.

”Cu Dekadens am reusit si sa iesim din tara, am fost in Canada la un festival indoor care isi deschide din cand in cand portile si pentru trupe din afara Canadei si am avut ceva aventuri. Ca sa iesim din tara a trebuit sa obtinem, pentru ambasada, stampile si acreditari din partea mass media locale care sa ateste faptul ca suntem o trupa pe care ei o recunosc. Am cantat in niste clubulete, in fata catorva oameni, erau si 15 concerte in acelasi timp, iar noi ne plangem azi cand sunt patru concerte in acelasi timp. Am luat Greyhound-ul si am mers foarte multe mii de mile pana in Austin, Texas, unde am cantat la South by Southwest, primeau trupe din afara, la fel, am cantat in fata a zece oameni. Cand ne-am intors, din cauza prea multor chestii pe care a trebuit sa le-nduram pe acolo, si intre noi, si de la altii – a fost mult pentru noi, nu am stiut in ce ne bagam – ne-am despartit pana ne-am dat jos din avion”, explica Clor Mut.

Un motiv pentru care Mihai Andrei a parasit trupa Dekadens a fost si faptul ca in trupa erau foarte multe si foarte dese schimbari de componenta, lucru care nu se potriveste cu felul sau de a fi, orientat spre proiecte si colaborari de lunga durata, consolidate in timp. Intr-una dintre trupele in care a activat, Crize, Clor Mut l-a cunoscut pe Ionut Cojocaru, cel care avea sa devina chitaristul trupei Breathelast si, dupa cum il caracterizeaza astazi, ”un stalp de seriozitate”.

”L-am cunoscut pe Ionut in Crize, a fost painea lui Dumnezeu si a ramas asa si e un stalp de seriozitate si l-am retinut inca de pe atunci, dar nu am putut sa-l iau cu mine nicaieri, mie nu-mi place sa iau oameni din alte parti, mi se pare ca nu e de bun simt. Am avut si formatia Traum intr-o perioada, a fost proiectul meu de suflet, era o formula de trei, eu la bas si voce, chitaristul la chitara si voce. L-am considerat un proiect blestemat, desi nu cred in asa ceva, iar apoi m-am stabilit in Breathelast si The Boy Who Cried Wolf si Bloodway si mai sunt si in LazerBreath. Nu e greu sa canti in trei trupe daca nu mai ai un alt job si daca iti faci si banii adiacent tot din scena”, explica Clor Mut.

Clor Mut, Breathelast: ”Nu am tinut la bani si nici ei la mine!”

Si pentru ca a venit vorba despre job-uri in afara muzicii, este important de mentionat ca Mihai Andrei a lucrat, dupa absolvirea facultatii – a facut Facultatea de Utilaj Tehnologic din cadrul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti – la firma in a carei hala de productie a repetat la inceputurile carierei sale muzicale.

”Am lucrat la firma in a carei hala repetam, intai la vanzari, dar nu mi-a placut pentru ca trebuia sa mint prea mult si dupa aceea trebuia sa fac fata acelor minciuni si dupa aceea am trecut la marketing, care mi-a prins bine pentru ca am invatat niste programe de grafica, de video, am invatat cum sa exprim niste lucruri intr-un fel in care sa spui ce-i acolo, sa te vinzi bine dar sa nu fie nenatural si minciuna. Am stat de vorba cu multi straini, ii scoteam la mese. Firma a inceput sa aiba probleme si oamenii au inceput sa se manance intre ei, iar eu am simtit ca ma sufoc si de atunci nu am mai putut sa lucrez intr-un colectiv asemanator. Era o firma care importa pompe de apa si facea infrastructura de apa pentru sate si orase mai mici”, povesteste Clor Mut, fondatorul si solistul vocal al trupei Breathelast.

In prezent, pentru a-si putea sustine activitatea din muzica, Mihai Andrei face prospecte pentru o firma – ”Nu e un venit mare, dar e constant si ajuta” – filmeaza concerte, activitate despre care spune ca aduce un venit bun, dar ca nu se intampla tot timpul si mai lucreaza, tot pentru concerte, cu diversi organizatori, inclusiv in partea de ”carat” echipament.

”Nu am tinut la bani niciodata cu adevarat si nici ei nu au tinut la mine, am preferat sa raman in sfera asta ca sa pot sa raman mereu atent si sa cresc in scena in continuare, in comunitate. Daca ramai in contact permanent cu oamenii astia chiar ai sansa sa legi ceva mult mai sanatos decat daca revii la o luna sau la cateva luni. Nu cred in pauze in treaba asta, daca o luna de zile nu ai facut nimic cu o trupa din underground, lumea o sa considere ca ai fi putut la fel de bine sa fii mort sau sa nu fi existat niciodata. Banii sunt suficienti cat sa mergem inainte”, spune Clor Mut.

breathelast, therockbusiness, the rock business, clor mut,

Cu toate acestea, nu este usor sa rezisti in undergroundul rock romanesc si exista momente, nu putine, cand clachezi. Lui Clor Mut nu i s-a mai intamplat insa sa clacheze in fata oamenilor, asa cum a facut la concertul din clasa liceului MF3.

”M-am dus in alta camera, mi-am dat doua palme sau un pumn in perete si am mers mai departe. Muzica este atat de atragatoare si satisfacatoare, mai ales cand termini un proiect sau o piesa, incat pot sa trec peste foarte multe chestii, inclusiv faptul ca nu ai ce face cu muzica asta aici, doar daca mori si-ti da toata lumea share, cum s-a mai intamplat si nu doar la noi, ci peste tot. Tin foarte mult la oamenii pe care-i am acum si incerc sa-i menajez, sa-i respect, eu fiind tipul care are mai mult timp liber, chiar incerc sa stau cu fiecare de vorba si sa vad cam care-ar fi problemele. Asta nu inseamna ca toti se deschid, trebuie sa-i cam mirosi, unii au atat de mult testosteron in ei incat n-ar fi in stare sa zica «Ba, sufar, hai sa-ti zic de ce». Ei zic: «Lasa, vorbim noi, nu te priveste pe tine», dar eu aflu, ii privesc, incerc sa-i tin langa mine. E si un egoism, n-o sa mint, am nevoie de oamenii astia ca sa fac ceea ce fac eu. Am incercat sa cant singur, dar nu-i placut, e ca si cum vocea mea se loveste de perete si vine inapoi si ma aud tot pe mine singur, chiar daca as canta si la chitara sau la bas. Nu mi-a placut, am sute de piese facute acasa in care cant doar eu, dar nu mi-au placut”, povesteste Clor Mut, fondatorul si solistul vocal al trupei Breathelast.

Breathelast a inceput pe dc++

Trupa Breathelast a fost infiintata in 2010, iar inceputurile ei au legatura cu orasul Constanta si cu epoca DC++, o platforma de descarcare a fisierelor care era folosita in trecut, in epoca de dinaintea YouTube.

”Am cunoscut un baiat pe dc++, pe vremea cand concertele, lectiile si tutorialele video nu le gaseai cum le gasesti azi pe YouTube. Ii scriai unui tip: «Imi dai si mie un slot liber sa iau si eu lectia aia de bas cu Flea?», iar el raspundea: «Sigur, dar imi dai si mie un slot liber sa iau concertul ala cu Pearl Jam?». Discutand cu el pe dc++, doi oameni fara fete, doar cu pasiuni comune, am ajuns sa aflu ca e din Constanta, ca e basist, ca a cantat intr-o trupa cu Eugen Brudaru, Efecte Secundare, in care au cantat membrii Animal X, Eugen Brudaru si chiar si Valentin Barsan, cu care am ajuns si noi sa cantam mai tarziu. Ne-am intalnit, am cumparat un set de tobe de la el, am facut muzica la distanta si doi ani mai tarziu a zis ca se muta la Bucuresti si m-a intrebat daca nu facem o trupa. Am fost de acord, trupa din Constanta se numea Efecte Secundare si, ca sa facem un remake, am zis sa-i spunem Side FX si cantam in engleza. Trupa avea insa multe directii ,era ba metal, ba electro, ba hip hop, ce-i venea omului, el era si producator de muzica, acum face muzica de film, il cheama Florin”, povesteste Clor Mut, fondatorul si solistul vocal al trupei Breathelast.

Nu i-a placut ca nu se concretiza nimic, asa ca a facut o prezentare, cum invatase la firma, pentru numele Breathelast si pentru cum ar putea sa sune acest proiect. I-a adunat pe toti membrii formatiei si le-a zis: ”Baieti, eu vreau o singura directie, vreau rock metal. Stiu ce inseamna asta, nu ma deranjeaza sa cante cineva la o clapa, dar vreau sa fie rock metal”. Pe Florin l-a pierdut, a zis ca el inca nu s-a hotarat, dar Ionut Cojocaru, care intre timp venise si el in formatie si Valentin Barsan au ramas. Au gasit un tobosar si un basist, fratii Radu Campeanu care acum este solist la Hands si Alexandru Campeanu, apoi ei au plecat si trupei i s-au alaturat Hertzu si Aditza, care veneau de la Deathdrive.

”Acum ne-am despartit de Valentin, pentru ca vrea sa-si urmeze alte proiecte, el tine foarte mult la valul asta nou de metalcore, dar noi nu voiam asta. Sunt compromisuri intr-o trupa, trebuie sa dai un pic ca sa primesti, e o balanta pe care trebuie sa o tii in echilibru, or el dorea acel lucru strict si am tot ocolit subiectul asta, dar omul s-a exprimat si a zis ca vrea asta sau deloc si atunci ne-am despartit prieteneste. Il respect foarte mult si mi-au placut ideile lui tot timpul. Discutia e de foarte mult timp, dar am vrut sa terminam albumul in cinci, sa-l promovam in cinci, scoatem si un clip sau doua, sa fie o satisfactie a noastra a tuturor. Si o sa mai facem un lucru in cinci, sa finalizam trilogia in romana pe care am inceput-o cu Monstrul si Ascuns in Pereti si urmatoarea piesa o sa fie Imi Lipsesc si o sa tragem si o sa facem si clipul tot in formula de cinci, ca sa fie povestea noastra, s-o terminam asa cum am inceput-o”, explica Clor Mut, fondatorul si solistul vocal al trupei Breathelast.

The Rock Business: Cum te promovezi in underground?

Discutia ajunge, invariabil, si la aspectul promovarii in epoca digitala in care traim si in care suntem asaltati de o avalansa de informatii din care uneori ne este greu sa alegem si sa discernem, iar muzica nu face exceptie de la aceasta noua realitate. In plus, pentru o nisa intr-o nisa, asa cum este muzica formatiei Breathelast, radioul si televiziunea sunt modalitati de promovare aproape inaccesibile. Clor Mut spune insa ca toate aceste neajunsuri pot fi contracarate prin sinceritatea muzicii si a mesajului.

”Daca esti sincer si insisti, la un moment dat vei trece prin filtrele alea de imagine sau de trend sau de ce se cere sau de ce se vrea difuzat la radio sau la tv. Mie nu-mi pasa de radio sau de tv, pentru ca o singura aparitie la doua luni, printr-o pila, nu te ajuta cu absolut nimic. Traim inca in bula lucrurilor care-ti bat la usa si-ti zic: «Salut, vrei sa asculti chestia asta?». Raspunsul poate fi da sau nu, daca tot ai venit pana la mine la usa, or daca vii sincer si l-ai prins pe un om la un concert cu sentimentul ala si cu starea aia, nu te mai uita, nu are cum sa te uite sau macar esti sigur daca-i place sau nu. Daca nu-i place, nu mai pierde timpul cu tine si pana la urma si aceasta claritate a lucrurilor e foarte buna, ca un om care a plecat cu gandul ca i-a placut mult ce a simtit sau ce a vazut la concertul ala nu are cum sa dea inapoi si va fi curios sa te caute si pe viitor”, explica Clor Mut.

Fondatorul si solistul vocal al trupei Breathelast crede ca, pentru a-ti promova formatia in ziua de azi, nu trebuie sa renunti niciodata, nu trebuie sa iei pauze niciodata si aduce din nou in discutie importanta semnificativa a sinceritatii pentru artistii care activeaza in zona de underground a muzicii romanesti.

”Vad trupe la noi care suna ca in afara, dar noi nu suntem in afara si e pacat, pentru ca ar putea sa fie ei insisi. Eu am facut pasii aia in dreapta si in stanga mea si am zis, ok, ajunge cu Manson, ajunge cu Metallica, ajunge cu Offspring si m-am intrebat: «Tu ce vrei, ce te deranjeaza pe tine, ce nu te lasa pe tine sa dormi noaptea?». Si am inceput sa pun pe hartie, si imediat simt ce se potriveste pe o bucata instrumentala cantata de baieti la sala si incep sa cant si se leaga imediat. Nu cred ca e o magie la mijloc, e o chimie exersata, daca tu ai o metrica-n cap si-ti faci versurile alea si pui durerea aia a ta intr-o masura anume, imediat se va potrivi. Daca tu crezi atat de tare in ceea ce faci si in ceea ce ai scris acolo, e usor sa promovezi, pentru ca spui exact: am scris asta pentru ca m-a durut foarte tare cand l-am vazut pe ala ca a facut x lucru. Si ala e adevarul, nu trebuie sa-l imbraci, nu trebuie s-o spui altfel. Romania e o tara boema in care merita sa canti, tocmai pentru oamenii sunt boemi, dar nu mai recunosc asta si incearca sa fie tehnici, sa fie diplomati, sa fie educati in toate domeniile posibile, dar ramanem boemi. Nu zic de revolta, ca nu se mai poarta cum se purta pe vremuri, dar inauntru in oameni clocoteste. Si cat timp clocoteste revolta in noi si avem, paradoxal, si aceasta atitudine boema, mi se pare ca este un perpetuum mobile care te face sa vanzezi incontinuu sentimente noi si chestii care sa-ti hraneasca acest sistem si cred in felul asta de a fi al romanilor”, spune Clor Mut.

breathelast, therockbusiness, the rock business, clor mut,

De altfel, acest fel de a fi al romanilor a stat la baza infiintarii trupei The Boy Who Cried Wolf, care, asa cum spune Clor Mut, exista ” in jurul lui Bogdan Purghel, pe care lumea l-a poreclit Bacovia, pentru ca e super trist si deprimat in tot ce canta si ce face si da mai departe si a lui Alexandru Guta, poreclit Supereroul pentru ca a fost o senzatie la tobe cand a aparut, fiind autodidact, omul rupe toba pe picior fara sa fi luat o lectie”.

”Bogdan e un tip foarte talentat si e fix ca romanul, talentat si boem, este cel mai furios om de pe pamant si cea mai adanca persoana pe care o cunosc, deseneaza si scrie versuri si este si foarte educat si inteligent – eu de multe ori invat engleza din ce versuri face el pentru The Boy Who Cried Wolf. I-am pus impreuna si eu am inceput sa cant ce versuri facea Bogdan, mai scriu si eu, dar el e 80% din ce se intampla acolo. E mult mai violent si mult mai carnal decat Breathelast, chestiile sunt mult mai scurte si mult mai in forta, e un catharsis mult mai rapid decat cel pe care-l am cu rechinii (trupa Breathelast – n.red.), dar acolo e o chestie de durata. La lupi e s-o dai odata si sa nu ne mai vedem cinci luni, ca asa functionam, nu avem timp si nici resurse sa mergem in paralel”, explica Clor Mut.

Breathelast are cont in banca dupa opt ani de activitate

Mihai Andrei spune ca a sustinut financiar ambele formatii, Breathelast si The Boy Who Cried Wolf, mai ales la inceput, pentru ca si-a dat seama ca este nevoie de o investitie. Un cont comun al formatiei Breathelast exista doar de curand, la fel stand lucrurile si in cazul planurilor concrete de organizare a activitatii. Profesionalizarea activitatii s-a concretizat si intr-un contract cu Universal Music Romania, casa de discuri care sustine scena underground rock din Romania.

”Intotdeauna am incercat sa explic chestia asta, pentru ca multa lume, la noi, daca nu poate sa inteleaga, ori uraste, ori ignora. Noi tot ce ne-am inteles cu Universal sa facem e sa ne preia si sa ne ajute in prima faza sa ne scoatem cd-ul, pentru ca noi platim aceste cd-uri in timp, nu am fi avut banii sa platim pe loc pentru ele. Noi le platim din vanzari, in timp, e foarte ok, e ca un imprumut la banca, dar fara dobanda. Odata ce am scos acest album, am avut aparitii la radio, fara Universal nu am fi ajuns la Carturesti, nu am fi ajuns pe raftul unui magazin niciodata. Online exista acum platforme pe care, daca platesti o suma anuala, poti sa-ti pui muzica, o poate face oricine, dar prefer s-o faca ei si sa gestioneze treaba asta, iar ei au si un fel de rol de avocat in toata treaba asta, pentru ca ei s-au angajat sa urmareasca cine ce si cum difuzeaza, cine preia si primim rapoarte. Altfel, ar fi trebuit sa fac eu aceste lucruri, prin metode pe care nu le cunosc. Eu sunt omul care da cu sapa si a mai prins si niste chestii moderne pe langa, omul care da cu sapa si asculta muzica la casti. Prefer sa se ocupe cineva care chiar stie sa faca asta”, explica Clor Mut, fondatorul si solistul vocal al trupei Breathelast.

Si tot in aceasta logica a externalizarii anumitor aspecte profesionale catre companii specializate intra si parteneriatul cu Dark Side Merch Division, companie fondata de Catalin Davidescu. Colaborarea a inceput initial prin semnarea unui contract de booking cu Dark Side Entertainment, valabil pe un an de zile.

”Ei aveau in portofoliu foarte multe formatii, printre care si trupe mari, precum Vita de Vie, ZOB, Implant pentru Refuz, SKA-NK, care sunt foarte populari si umplu toate salile de concerte si sunt si foarte misto de altfel. Oriunde dadea oferta, toata lumea alegea numele care aduc public si au renume. Am stbilit prieteneste ca pentru noi nu functioneaza si am dezlegat contractul si am ramas doar pe merch, pentru ca sincer, eu as avea banii pentru merch, dar prefer sa-i bag in sesiuni de studio, in videoclipuri, nu in tricouri, iar ei fac 100 de tricouri, nu 20, cum am face noi pe cont propriu, randamentul lor e mult mai bun. Din acel punct incolo, am colaborat excelent, merch-ul chiar se vinde, noi primim de la ei rapoarte, ne spun exact cat s-a vandut, ce merge bine, ce nu merge, ce ar trebui sa mai facem, marimi vandute, totul e foarte bine pus la punct. Ne ajuta si pe partea de rezervari, daca nu putem sa ajungem intr-un club. Catalin a venit in turneu cu noi si am apreciat foarte mult chestia asta. El este un om care are si el familie si vine din zona de logistica de concerte foarte mari si sa-l vad ca se apropie de noi si ne ajuta ma face sa-mi dau seama ca-i place si ca tine la ceea ce facem. Colaborarea asta o sa mearga pana in panzele albe”, explica Clor Mut.

In prezent, trupa Breathelast se autosustine financiar din perspectiva ca membrii ei nu scot niciun ban din buzunar ca se creeze media. Totul vine din contul formatiei, in care sunt pusi toti banii din concerte.

”Noi nu ne impartim banii, ii rulam, asta facem de cinci ani de zile si o sa facem si in continuare. Vrem sa facem un clip, luam din cont, in doua concerte ii facem inapoi si tot timpul rulam acesti bani. Planul nostru este sa incepem sa ne si bagam niste bani in buzunar, intr-un an sau doi. Vorbim de sume ridicole, sa ne luam cate 200 de lei de caciula de exemplu, dar sa ai satisfactia ca pleci cu niste bani din munca ta acasa si ca-ti raman in continuare acele fonduri pentru cheltuieli. Toti avem job-uri sau alte preocupari si nu are nimeni probleme cu banii de chirie de exemplu, iar toate aceste lucruri contribuie foarte mult la relaxarea din formatie”, spune Clor Mut, fondatorul si solistul vocal al formatiei Breathelast.

Mihai Andrei spune ca externalizarea diferitelor activitati pe care le are o formatie in afara de muzica sunt foarte importante si ca este bine sa-i lasi pe cei cu care colaborezi sa-si arate viziunea pe care o au, inspirata din muzica trupei.

”Eu cand lucrez cu graficieni sau cu oameni de studio nu vin cu o lista de cerinte. Daca as veni cu o astfel de lista, mai bine m-as apuca sa invat eu chestia aia. Omul ala are o personalitate, are o experienta diferita de a ta, te aude altfel. Lasa-l sa te auda, ca n-o sa faca din tine Madonna daca tu canti metal. La fel si cu graficienii. Stiu si eu sa arunc ceva intr-un Photoshop, dar daca lucrezi cu un profesionist sau cu un tip care s-a dedicat cum ne-am dedicat si noi muzicii, lasa-l sa-si faca treaba”, spune Clor Mut.

Concertele reprezinta cea mai importanta sursa de venit pentru trupa Breathelast, iar cele de la festivaluri sunt cele mai importante din punct de vedere material si nu numai.

”Cel mai misto festival, din punct de vedere al corectitudinii si generozitatii fata de trupe, este Bucovina Rock Castle, e organizat de Mihnea Blidariu de la Luna Amara si de Andrei Dragusanul de la Toy Machines. Rockstadt Extreme Fest e un festival foarte cool, dar din pacate acolo, din cauza certurilor de demult, n-am mai cantat. Sper sa se mai linisteasca treburile si pe viitor sa aparem si pe acolo, daca nu, nu. Quantic-ul se ridica foarte mult cu festivaluri si l-am vazut crescand, se intampla lucruri, oamenilor le pasa si se poarta frumos cu tine. De-aia zic ca daca ai rabdare si faci pasul ala departe de propria ta frustrare si vrajba incepi sa vezi ca, de fapt, lucrurile se misca, dar pentru asta trebuie sa ai continuitate. Daca te apuci azi si maine vrei sa fii si platit si respectat si chemat, nu ai nicio sansa. Nici dupa zece ani de activitate nu poti sa ai pretentia asta, daramite dupa o luna de activitate”, explica Clor Mut, fondatorul si solistul vocal al trupei Breathelast.

Breathelast: Cum sa reusesti sa respiri ultimul?

Originea numelui trupei Breathelast are legatura cu felul in care trebuie sa abordezi lucrurile daca esti o trupa de underground in Romania, iar capacitatea de a nu renunta si sinceritatea transpusa in muzica sunt doua elemente primordiale pentru muzicienii din aceasta zona care vor sa reuseasca in ce si-au propus.

”Breathelast inseamna Respira Ultimul, eu fusesem in multe proiecte si toate s-au terminat anapoda si ideea proiectului a fost din start ca, daca-l incepem, nu renuntam. In Romania, ca sa rezisti, trebuie ca atunci cand te gasesti la pensie sa te uiti inapoi si sa zici, uite, inca fac asta. Nu trebuie sa te legi de parerile oamenilor, de fiecare Larry, Dick si Joe care-ti zic ca ar trebui sa canti intr-un fel sau altul, ca ar trebui sa te duci acolo sau dincolo, sau ca ar trebui sa-ti mai iei un vocal. Le-am auzit pe toate, dar am supravietuit acestor lucruri, am respirat, am avut rabdare, am respirat si am mers mai departe. Despre asta e vorba. Sa rezisti. Nu renunta si ca sa nu renunti trebuie sa fii sincer. Daca esti sincer cu tine, o sa gasesti subiecte. E ca si cum ai sta – pentru cine are placerea! – pe canapeaua unui psiholog, a unui psihiatru – psiholog de fapt, ca psihiatrul iti da direct pastile si ”geaca de motor” – numai ca in loc sa vorbesti cu un tip care e platit ca sa te asculte, iti scrii gandurile pe hartie si pe urma, cand nebunii aia de la sala fac o muzica, zici: «Incredibil, se potriveste aproape cuvant cu cuvant, e acolo, se leaga». Rezisti in timp, pentru ca esti sincer, nu te lasi in doua zile, in doua luni, in patru luni. Te schimbi, si Metallica s-a schimbat pana nu mi-a mai placut de ei, si noi ne-am schimbat. Eu nu ma descurc cu oamenii atat de bine decat daca-i cunosc cat de cat, dar muzical am incredere in ceea ce fac, in ceea ce simt, in ceea ce pun acolo, in oamenii de langa mine si daca te-am castigat stiu ca e pe bune. Imi place asta in ziua de azi, cand ne inchidem in masini si riscam sa nu ne mai salutam nici cand ne calcam pe picioare, sa ajungi la om prin muzica mi se pare un lucru mare. Romanii au o sensibilitate aparte, care da ba in furie extrema, ba in candoarea aia boema, dar ii poti aduce aproape de un sentiment sincer, curat. Am descoperit asta in timp”, spune Clor Mut, fondatorul si solistul vocal al trupei Breathelast.

breathelast, therockbusiness, the rock business, clor mut,

In prezent, dupa despartirea de Valentin Barsan, pentru Breathelast urmeaza un concert acustic, pe 26 aprilie. Formula va fi tot de cinci membri, pentru ca trupei i se va alatura violonista Flora Pop, care a fost prezenta si la concertul de lansare al albumului ”All of this amounts to exactly nothing until you throw it all away”.

”Eu le-am propus baietilor sa gandim albumul ca pe o scrisoare si sa luam piesele in ordine si sa facem clip, in ordine, la absolut toate piesele, in timp, cat o dura, doi ani , habar n-am. Sa le punem intr-un playlist si sa recomandam oamenilor sa le asculte cap-coada, macar o data. E un album care e intr-o bucla, si la final se opreste cu «and again, and again, and again», pentru ca oricat de mult ai merge inainte, daca nu revizitezi locurile in care ai facut anumite chestii si ai luat anumite decizii, s-ar putea sa ajungi tot acolo si e pacat, mie mi se pare ca de multe ori asta se intampla si cu lumea.

Porecla Clor Mut, din obsesia pentru Facebook

Initial, porecla lui Mihai Andrei a fost Clor Mult si originea sa are legatura cu felul in care reteaua de socializare Facebook a schimbat definitiv – poate nu si irevocabil – felul in care oamenii relationeaza in zilele noastre.

”Am trait obsesia Facebook-ului la modul ca mereu ma gandeam ce sa mai postez ca sa atraga lumea. E o mare diferenta intre ce crezi tu ca vede lumea pe Facebook si ce vede de fapt. De exemplu, mi s-a intamplat sa am postari recente cu piesele mele si vad ca oamenii dau like la o postare de acum zece zile, nu la cea mai recenta. Si il intreb, am mai intrebat niste prieteni de ce au dat like la cea veche si mi-au zis ca aia i-a aparut in feed in acel moment. Intr-o zi, vorbeam cu cineva la telefon si ma gandeam ce poza sa pun pe Facebook, am scris pe o foaie Clor Mult, dupa ce desenasem poza aia de profil goala de la Facebook. Am zis, da, asta e, e saturatie, trebuie sa curatam, sa spalam. Clor, clor, clor, clor. Si am pus numele asta si mi-am dat seama ca nu trebuie sa exagerez, mi-am sters toate pozele de pe Facebook, aveam si eu poze cu familia mea, le-am sters, am lasat doar pozele cu cainele meu, Norulet. Am pus scan-ul cu acea foaie cu Clor Mult la poza de profil si a prins, desi eu m-am gandit la o prostie. Peste trei zile, eram intr-un club si toata lumea ma intreba: «Clor, ce faci Clor?». Mihai nu era suficient inainte, mai stiau oamenii si alti Mihai, in schimb nu mai stiau niciun Clor. Tarziu m-a intrebat lumea care e faza cu Clor, si mai ales in interviuri. Mut a venit mai tarziu, cand ma bagam in certuri foarte des si de la niste glume si niste faze pe care le-am facut pe Facebook, mai multi organizatori nu au mai colaborat cu noi. Mi-am dat seama ca nu mai vreau sa particip la astfel de scandaluri si am devenit Clor Mut”, explica Mihai Andrei/Clor Mut, fondatorul si solistul vocal al trupei Breathelast.

Interviul s-a terminat si plecam impreuna, eu spre metrou, Clor Mut spre locul unde-si parcase masina. Am parcurs impreuna cateva sute de metri pana la pasajul Lipscani – interviul a avut loc in clubul Fire din Centrul Vechi – timp in care am continuat discutia despre muzica. Ne-am salutat si am plecat fiecare in alta directie, eu cu gandul ca, in ciuda poreclei sale, Clor Mut are foarte multe de spus din punct de vedere muzical si nu numai.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri