Recentul scandal informatic care l-a avut in centrul atentiei pe Edward Snowden, fost consultant al agentiei americane de securitate NSA, atrage atentia asupra faptului ca, in numele luptei contra terorismului, protectia datelor si a informatiilor personale este un mit. Adresele de email personale pot fi folosite in scopuri politice si comerciale, cata vreme nu sunt gazduite in jurisdictii care pun pret pe protectia datelor personale. Poti insa sa iti protejezi mailul personal in cateva asa-zise paradisuri fiscale.
Cata vreme folositi servere de email gratuite precum Gmail, Outlook sau Yahoo, in general autoritatile pot sa iti cerceteze mai mult sau mai putin legal informatiile personale de pe mailurile personale. In Statele Unite, exista chiar o lege, Patriotic Act, care permite autoritatilor sa isi bage nasul in email-urile cetatenilor, sub pretectul luptei impotriva terorismului.

Insa, nu doar in Statele Unite, mail-ul personal poate fi scanat si cercetat la discretie. In majoritatea jurisdictiilor, datele si informatiile personale sunt folosite cel putin in scopuri comerciale.

Puteti face insa ceva pentru a preveni vizitatorii nedoriti sa acceseze informatiile dumneavoastra cu caracter personal, potrivit LowTax.net.

Muta-ti adresa de email intr-un offshore

Trebuie sa stiti ca, daca pretuiti intimitatea afacerilor personale, o alternativa la traditionalele servere de mail gratuite sunt serviciile platite care ofera gazduirea casutei de mail in jurisdictii unde protectia datelor personale este respectata, cum ar fi Elvetia.

In Elvetia, puteti accesa serviciile SwissMail sau NeoMailBox, dar si Norvegia mai este o alternativa ieftina si de calitate (RunBox). De asemenea, serverul Jumpshipservices este detinut de o companie din Hong Kong, dar gazduit in Elvetia.

Protejeaza-ti site-ul companiei

Daca detii o companie internationala ai nevoie de un site, iar acesta pentru a fi cat mai popular si usor de gasit in google va avea nevoie de un domeniu .com. Este cel mai folosit domeniu si, probabil, cu cel mai bun rang in google.

Totusi, domeniile .com sunt inregistrate de o companie americana, indiferent in ce tara este server-ul de gazduire, si, ca urmare, autoritatile americane au dreptul sa blocheze domeniul sau chiar sa apeleze la extradare.

De cele mai multe ori, astfel de masuri sunt luate impotriva unor site-uri ce incalca diverse legi si savarsesc infractiuni legate de dreptul de proprietate intelectuala, dar sunt si antreprenori corecti care doresc sa isi protejeze domeniile de abuzul autoritatilor.

Solutia este sa iti inregistrezi domeniul in jurisdictii unde autoritatile americane si nu numai nu vor avea acces. Astfel de exemple sunt Colombia (.co) sau Belize (.bz), dar neajunsul este ca site-ul va pierde notorietatea si, posibil, ranking-ul superior in google dat de un domeniu .com.

Navigheaza discret pe internet

Cand navighati pe internet adresa unica de IP poate fi usor identificata si localizata, ceea ce conduce la violarea drepturilor de confidentialitate si intimitate a utilizatorului. Cand doriti ca navigarea pe internet sa beneficieze de anonimat, asigurati-va ca ascundeti adresa IP.

Potrivit LowTax.net, prima optiune in acest sens este Tor, un program ce ofera conexiunii internet discretie, protejandu-va astfel identitatea si locul de unde navigati.

O alta optiune este sa folositi un serviciu platit de tip VPN, care ofera o conexiune securizata catre un server de unde puteti naviga in siguranta si discretie pe internet.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri