Saptamana trecuta, Elvetia a ajuns la o intelegere cu Statele Unite in ceea ce priveste taxarea, renuntand in mod oficial la statutul de paradis fiscal. In contextul in care criza financiara a reasezat harta jurisdictiilor offshore si a fortat unele economii sa renunte la unele facilitati fiscale acordate invetitorilor, noi pretendenti vor sa isi faca loc in arena paradisurilor fiscale.

Ca parte a intelegerii cu Statele Unite, guvernul elvetian urmeaza sa faca publice informatiile despre americanii care au conturi la bancile din Elvetia si sa forteze institutiile de credit sa ajute autoritatile americane pentru a depista contribuabilii bogati care isi ascund veniturile, potrivit International Busines Times.

Pe langa Elvetia, Cipru este pe cale sa piarda statutul de paradis fiscal, ca urmare a masurilor drastice impuse de autoritati pentru a restabiliza sistemul bancar.

In martie, Cipru, paradisul fiscal preferat de rusii instariti, a primit un pachet financiar de salavare de 10 miliarde euro de la Uniunea Europeana, dar a trebuit sa isi sacrifice practic sectorul financiar si sa isi incheie povestea de succes in lumea paradisurilor fiscale.

Desi Cipru a anuntat ca va renunta in luna ianuarie la toate restrictiile asupra circulatiei capitalului, multi investitori au decis sa se orienteze spre alte jurisdictii offshore.

Wall-Street.ro a analizat recent avantajele Olandei in comparatie cu Cipru, dupa ce cunoscutul antreprenor din IT Radu Georgescu a renuntat la rezidenta fiscala cipriota.

Locul celor doua jurisdictii (Elvetia si Cipru -n.r.) ar putea fi repede luat de alte economii din Europa si chiar din Africa.

Letonia a introdus de curand noi taxe care incurajeaza investitiile straine si, dupa aderarea in 2014 la zona euro, ar putea lua pozitia de paradis fiscal.

Citeste mai mult despre masurile prin care statul baltic vrea sa intre in competitia pentru atragerea companiilor straine, devenind astfel un fel de "Luxemburg al saracilor".

De asemenea, doua state africane se lupta pentru a castiga statutul de paradis fiscal si sa obtina astfel beneficiile care au consacrat aceste jurisdictii.

Gambia a lansat de curand o noua jurisdictie de business care poate fi administrata online, sustinand ca inregistrarea unei structuri corporative poate fi facuta online in mai putin de 30 de secunde.

Capitala Kenyei, Nairobi, negociaza in prezent cu city-ul londonez pentru a deveni un centru financiar independent, ceea ce inseamna obtinerea statutului de paradis fiscal.

Cazul Kenyei este chiar si mai interesant in coditiile in care statul african se apropie din ce in ce mai mult de China. Kenya vrea sa lanseze prima casa de decontare in yuani de pe continentul african.

Decontarea tranzactiilor in moneda chinezeasca va reduce treptat influenta dolarului pe continentul african. O astfel de institutie financiara este o premiera, fiind prima din afara Asiei.

Si regiunea de nord a Australiei s-ar putea transforma intr-o jurisdictie offshore cautata de investitori si firme, in contextul in care premierul australian a facut apel la reducerea impozitului pe profit la 10%, sub nivelul din restul tarii.

China vrea sa intre si ea in arena jurisdictiilor offshore, punand la bataie prefectura Shannan din Tibet, unde vrea sa atraga investitorii chinezi cu dare de mana.

Sursa foto: http://www.ibtimes.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri