Companiile care vor sa plateasca mai putine taxe sau chiar sa evite unele taxe pot lua in considerare deschiderea unor entitati offshore in Cipru, Malta, Luxemburg sau alte destinatii mai exotice, insa pentru antreprenorii germani este chiar mai usor, ei pot alege doar sa treaca granita in Olanda.

Sistemul fiscal olandez reuseste sa atraga firmele germane dornice de a-si optimiza costurile si de a plati taxe mai mici.

Dupa cum scrie Deutsche Welle, paradisurile fiscale nu mai sunt in prezent doar insule din Caraibe. Unele state din Uniunea Europeana promit aceleasi beneficii pentru antreprenori, doar prin simpla trecere a unei granite.

Companiile germane pot economisi foarte multi bani daca trec granita in Olanda sau se refugiaza in Irlanda.

"Olanda si Irlanda, ambele tari membre UE, au o legislatie fiscala care prejudiciaza interesele vecinilor. Aceste state sunt adesea porti de intrarea pentru adevarate paradisuri fiscale, cum este cazul Antilelor Olandeze", spune Thomas Eigenthaler, presedintele sindicatului german al angajatilor Fiscului.

De ce este Olanda asa atractiva pentru antreprenorii germani?

Potrivit profesorului de economie Christoph Spengel, de la Universitatea din Mannheim, Olanda ofera o taxa in cazul licentelor de doar 5%, in conditiile in care profitul afacerilor obisnuite este taxat cu 25%.

Modelul olandez de paradis fiscal permite companiilor germane sa plateasca considerabil mai putin pentru veniturile obtinute din licente sau patente. Mecanismul functioneaza in felul urmator: Companiile germane isi deschid o entitate de business in Olanda pentru a beneficia de aceasta facilitate. Compania rezidenta in Germania va plati subsidiarei olandeze un comision pentru dreptul de a se folosi de licenta obtinuta. Firma germana este chiar indreptatia sa solicite deducerea acelor plati facute catre entitatea olandeza.

Bineinteles acesta schema fiscala nu este atat de usor accesibila companiilor mici, ea fiind folosita doar de antreprenorii care au o prezenta globala, care au conexiuni internationale si subsidiare in afara Germaniei.

Antreprenorii pot fi acuzati de practici rau famate si de ocolirea taxarii, insa aceste "smecherii" sunt legale si au rolul de a optimiza costurile fiscale

Nu exista moralitate cand vine vorba de legislatia fiscala

Olanda nu este singura tara criticata de Fiscul german cu privire la ocolirea taxarii. Elvetia este in continuare o destinatie populara pentru antreprenorii germani, la fel si Lumxemburg si chiar Marea Britanie, care a introdus o lege a patentelor, taxand cu 10% licentele fata de taxa normala de 24%.

Oficialii Fiscului german considera ca trezoreria grmana pierde in fiecare an zeci de miliarde de euro, din cauza acestor scheme de evitare a taxelor, nefiind insa vorba doar de modelul olandez de taxare a licentelor, ci in general de competitia fiscala la nivel global.

Pe langa Olanda, Irlanda, Elvetia sau Luxemburg, chiar si tari din Asia au inceput sa devina atragatoare pentru antreprenorii dornici sa plateasca mai putine taxe, inclusiv marii producatori de automobile.

Olanda a atras atentia chiar si antreprenorilor romani. Radu Georgescu, cel mai cunoscut antreprenor roman din IT, care a anuntat chiar ieri o noua tranzactie, si-a mutat recent rezidenta fiscala din Cipru in Olanda.

Afla ce alte avantaje fiscale mai prezinta Olanda pentru antreprenorii care vor sa isi optimizeze plata taxelor.

Sursa foto: Freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »


Setari Cookie-uri