Pe vremea cand reclamele Nike afisau celebrul text "No games. Just Sports", adica in anii 2000, evitarea taxelor era perfect legala si utilizarea unor jurisdictii offshore pentru a plati mai putine taxe era un avantaj pentru care nicio companie nu era criticata. In prezent, insa, opinia publica si guvernele s-au ridicat impotriva unor astfel de practici de planificare fiscala agresiva.

Multe corporatii de renume au inceput sa joace dupa noi reguli si pe baza abordarii "Va rugam sa ne taxati, nu avem nimic de ascuns", insa gigantul american Nike a adoptat sloganul "Just Do It" si in ceea ce priveste evitarea taxelor, potrivit LowTax.

Potrivit raportului anual pe 2012, gigantul american a plasat circa 7 miliarde dolari in mai multe conturi de la numeroasele subsidiare pe care le-a creat in Insulele Bermude. Si a reusit sa evite plata unor taxe "cu stil", numindu-si 10 dintre cele 12 companii offshore dupa numele adidasilor Nike.

Air Max Limited, Nike Flight, Nike Pegasus, Nike Tailwind sau Nike Waffle (gofra - n.r.) sunt doar cateva dintre denumirile alese de compania americana, ironizand Fiscul american si aratand totodata ca nu isi ascunde subsidiarele.

Totusi, pe langa faptul ca subsidiarele au nume amuzante, acestea au fost alese si pentru a arata ca proprietatea intelectuala a fost transferata catre acestea, un mijloc perfect legal de a evita taxarea in Statele Unite.

Potrivit Nike, infiintarea de subsidiare in paradisuri fiscale cu scopul de a minimiza povara fiscala nu este nici ilegala si nici imorala. De fapt, reprezentantii gigantului american considera ca nu este nicio diferenta intre practicile de evitare a taxelor ale unei companii si deducerea dobanzii in cazul ipotecilor sau deducerea sumelor virate catre instututiile de caritate. Singura diferenta este ca o firma ca Nike face mai multe economii decat un american de rand care apeleaza la deduceri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri