Trei povesti (aparent) de succes, trei traderi care au crezut ca vor putea mereu sa ‘bata’ piata, insa totodata trei exemple care arata de ce riscurile nu trebuie ignorate chiar si atunci cand totul pare sa mearga bine, sau cand sumele de bani pe care le ai la dispozitie par a fi suficient de mari pentru a acoperi orice pierdere.

Cristian Cochintu, country manager al casei de brokeraj Admiral Markets, da exemplul unui trader care si-a inceput activitatea cu cateva mii de euro si care, de fiecare data cand piata se misca impotriva lui, isi dubleaza pozitia. Daca evolutia nefavorabila continua, pozitia era din nou dublata, iar acest lucru era repetat pana la revenirea pe profit. In cele din urma acesta isi inchide pozitia cu un profit mic si apoi repeta din nou strategia.

Un alt exemplu este al unui investitor nou venit in domeniu. “Mi-a spus ca a inceput sa tranzactioneze de 6 luni si se gandeste sa renunte la jobul lui pentru ca este foarte profitabil. Uimit de succesul sau si rata profitabilitatii, l-am intrebat: ‘cat risti intr-o tranzactie, ce pierdere maxima accepti... 2-3 procente, 5 , 10? Mi-a raspuns uimit: ’O, nu, mie nu-mi place sa iau o pierdere’”, povesteste Cristian Cochintu.

Managerul Admiral Markets da si cel de-al treilea exemplu, al unui investitor care era increzator ca trading-ul este doar pentru cei cu bani multi, care isi permit sa ramana pe pozitie atat cat este nevoie. “Se gandea sa renunte la afacerile sale pentru a se dedica in totalitate unei activitati ce nu presupune un program fix, obligatii sau birocratie. L-am intrebat ce strategie de iesire din piata are si mi-a spus: ‘astept sa creasca!’ Cand l-am intrebat ‘si daca se duce in jos?’, replica lui a fost: ‘intotdeauna se si intoarce!’. Ce s-a intamplat cu acesti traderi? Ei bine, primul a intrat in Stop Out, irosind tot ceea ce a acumulat in aproximativ 2 ani. Ceilalti doi sunt pe cale sa-l urmeze. Sunt aproape de un dezastru financiar si implicit unul emotional. Aceasta este realitatea cruda a ignorarii riscului”.

Ce inseamna risk & money management?

Administrarea riscurilor reprezinta de fapt “arta” de a aloca anumite resurse financiare si de a sincroniza intrarea si iesirea din piata in scopul atingerii unui obiectiv.

Principalele componente a risk management-ului sunt:

  • Un sistem de alocare a capitalului in fiecare pozitie
  • O strategie cu care sa fie determinata probabilitatea de succes a fiecarei decizii
  • O metoda rationala de a evalua potentiala pierdere si potentialul profit, asa numitul raport Risk/Reward

Motivul pentru care un trader are nevoie de un sistem de alocare a capitalului in fiecare tranzactie, este acela al prevenirii unei eventuale serii de tranzactii negative ce pot deveni fatale. De asemenea, necesitatea pastrarii unui nivel minim al riscului asumat intr-o tranzactie este determinata de faptul ca in acest fel traderul isi poate permite o serie de tranzactii negative si sa ramana in joc in continuare.

“Regula de aur a oricarui trader profesionist este sa nu inregistreze o pierdere mai mare de cateva procente, in medie doua, de la 1 % in cazul unui stil prudent, pana la 3% in cazul unui stil mai agresiv. Daca ai un cont de 1.000 dolari, iti permiti o pierdere de la 10 la 30 USD intr-o tranzactie si va trebui fie sa alegi un volum minim, fie sa stabilesti un stop loss scurt. Daca ai un cont de 5.000 de dolari, iti permiti o pierdere de la 50 la 150 USD si iti permiti un stop loss mai larg mentinand acelasi nivel de risc”, explica Cristian Cochintu.

Exemplu practic: 8 pasi pentru a tranzactiona pe un cont de 1.000 de dolari

PASUL 1 - DIRECTIA

Analiza pietei pentru identificarea directiei mai probabile (graficele zilnice, saptamanale, lunare pentru identificarea unui trend minor, intermediar sau primar in vederea pozitionarii in directia acestuia).

Presupunem ca trendul dominant este ascendent si este mai probabila o reluare a acestuia dupa o corectie minora.

PASUL 2 - INTRAREA

Analizam piata pentru identificarea punctului de intrare (grafice zilnice, 4h, 1h pentru identificarea zonei de suport a trendului in anticiparea unei continuari dupa o corectie sau consolidare) . Presupunem ca am identificat o zona cheie de suport (pret, trend, timp), cel mai ieftin punct de la care trendul este mai probabil sa se reia, iar in caz contrar ne-ar indica o posibila schimbare a acestuia si nu ar mai justifica mentinerea pozitiei.

PASUL 3 – IESIREA (Stop Loss)

Identificam zona si momentul in care planul ar trebui abandonat, adica trendul fie se schimba, fie nu confirma evolutia asteptata, aceasta zona indicandu-ne unde se plaseaza stopul in pipsi distanta fata de punctul de intrare.

Presupunem ca urmarim un trend minor de cateva zile si ne asumam o corectie intraday de 100 pips, marja fata de locul in care trendul s-ar putea schimba.

PASUL 4 – POTENTIALUL (Take Profit)

Evaluarea potentialului tranzactiei, a tintei de profit pe orizontul de timp urmarit, termen scurt (trend minor), termen mediu (trend intermediar) sau termen lung (trend primar). Presupunem ca trendul minor urmarit pentru continuare acelui intermediar are potential de 400 pips pana la zona de supracumparare (rezistenta).

PASUL 5 – MANAGEMENTUL RISCULUI ( Raportul Risc /Recompensa )

Tranzactia va fi acceptata doar daca potentialul profit (take profit) este de cel putin trei ori mai mare decat pierderea asumata (stop loss). Cu alte cuvinte, intram doar daca punctul de intrare este mult mai aproape de punctul de iesire in cazul evolutiei nefavorabile decat de punctul de iesire in cazul evolutiei favorabile. Formula de calcul indica un raport risk/reward de 1/4 , acceptat. Daca raportul este mai mic de 1/3, nu acceptam pozitia chiar daca ceilalti parametrii sustin aceasta idee.

PASUL 6 – MANAGEMENTUL CAPITALULUI (Pierderea in bani)

Calculam ce suma de bani acceptam ca pierdere in tranzactie, raportata la balanta sau equity daca sunt alte pozitii in desfasurare. Adica nu mai mult de cateva procente (1 - 3) deoarece in orice strategie, chiar daca istoric a functionat in 70% din cazuri, nu putem stii ce succesiune va urma si trebuie sa ne asiguram ca depasim o serie de tranzactii negative fara a suferi pierderi semnificative.

In acest caz, un management prudent al capitalului indica o pierdere asumata de maxim 30 USD.

PASUL 7 – VOLUMUL (Numarul de loturi)

Calculam volumul, adica numarul de loturi necesare pentru ca pipsii riscati in tranzactie sa nu depaseasca suma de bani conform unui management al capitalului prudent. Conform exemplului, cei 100 pipsi (stop loss) reprezinta 30 USD pentru un volum de 0.03 loturi.

PASUL 8 – EXECUTIA

Daca toti acesti pasi au fost efectuati, atunci lansam tranzactia cand circumstantele o permit. Putem plasa un ordin limit in zona de suport sau market cand actiunea pretului ne indica o iminenta evolutie in directia asteptata.

Pentru a afla mai multe detalii despre strategiile de trading si management al riscului, va recomandam citirea E-book-ului Admiral Markets

Foto: Shutterstock / Market graph

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri