“Daca vrei sa reusesti , trebuie sa inveti sa recunosti profesionistii si sa intelegi cum actioneaza” – aceasta este una dintre regulile de aur ale lui Richard Wyckoff, legendarul trader care in anii 1930 a scris un manifest ce a devenit cult pe Wall Street.

Wyckoff a fost extrem de preocupat de instruirea publicului despre “adevaratele reguli ale jocului ”, practicate de marile interese din spatele scenei. In 1930 a fondat o scoala care mai tarziu a devenit Stock Market Institute . Practicantii Metodei Wyckoff au testat in mod repetat subtilitatile acesteia si au descoperit ca sunt la fel de valide si astazi, precum in momentul in care au fost publicate. Richard Wyckoff credea ca actiunea pretului este tot ceea ce este necesar pentru un trading inteligent si stiintific – ticker-ul ce dezvlaluie relatia dintre pret, volum si timp, capturate avantajos de grafic.

Fundamentele metodei Wyckoff pot fi gasite in cele trei legi de baza ale celebrului trader:

Legea cererii si a ofertei

Legea cererii si a ofertei are cea mai mare importanta. In acest caz analistii studiaza relatia dintre cerere si oferta, avand ca punct de reper pretul si volumul pe o anumita perioada asa cum este reprezentat pe grafic. In cazul in care cererea de a cumpara un instrument (perechi valutare, actiuni, marfuri) este mai mare decat oferta disponibila, singurul mod in care cererea poate fi satisfacuta este ca pretul sa creasca la un nivel care atrage suficienta oferta care sa egaleze cererea.

Atunci cand este atins acest punct, pretul nu mai avanseaza. Daca oferta de vanzare este mai mare decat cererea de a cumpara, singurul mod in care oferta va fi absorbita este ca pretul sa scada, pana la un punct care atrage suficienta cerere pentru a absorbi toata cantitatea. Cand se intampla acest lucru, pretul nu mai scade.

Legea cauzei si a efectului

Legea cauzei si efectului, practic, ne spune ca nu putem obtine ceva din nimic. Cand piata intra intr-o perioada in care cererea depaseste oferta sau exista un exces de oferta fata de cerere, acest lucru nu este intamplator. Fiecare dintre acestea vine dupa perioada de pregatire si consecintele acelei pregatiri care are un efect direct si inseparabil asupra rezultatului final.

Pentru a avea un efect, trebuie sa existe mai intai o cauza si acel efect va fi proportional cu cauza. Aceasta lege poate fi reflectata in forta de acumulare sau de distributie a unui interval de tranzactionare, care lucreaza in sine ca o miscare ulterioara, in afara acelui trading range.

Legea efortului si a rezultatului

Piata incearca in continuu sa mearga intr-o directie. Aceste incercari pot fi foarte scurte sau lungi ca durata si reprezinta un efort general exprimat in termeni de volum. In cazul in care pretul raspunde la efort, cel mai probabil va avea loc o miscare importanta a acestuia. In cazul in care efortul si rezultatul sunt contrare, este probabil sa aiba loc o schimbare importanta in directia pretului.

Cei 5 pasi ai metodei Wyckoff

Pe fundamentul legilor de mai sus este construita schema unei metode in cinci pasi. Comparand asa-zise “unde” de cumparatori cu unde de vanzatori pe grafic, acesta dezvaluie balanta.

1. Identificarea pozitiei si a tendintei pietei in si a tendintei pietei in general. In momentul in care traderul intelege ce tip de trend este in desfasurare, el se poate concentra asupra celui de-al doilea aspect, cel putin la fel de important: identificarea pretului in raport cu trendul.

2. Al doilea pas este acela de a tranzactiona numai acele instrumente care sunt in armonie cu piata.

3. Al treilea dintre cei 5 pasi este acela de a tranzactiona numai instrumentele care au dezvoltat o cauza.

4. Al patrulea pas directioneaza traderul sa tranzactioneze numai acele instrumente care sunt pregatite sa se miste.

5. Ultimul aspect pe care traderii trebuie sa il aiba in vedere este daca piata, in ansamblu, se afla pe punctul de a urma aceeasi miscare precum instrumentul urmarit. Daca raspunsul este da, tranzactia poate fi deschisa. Daca excludem din ipoteza, unele greseli majore ce pot fi facute, sau o evolutie total neasteptata dupa deschiderea pozitiei, rezultatul final va fi unul pozitiv.

Tranzactionarea in Range

Tranzactionarea pe trend este, in general, cea mai fiabila metoda de tranzactionare. Traderii care asteapta formarea unui trend clar, pentru ca ulterior sa tranzactioneze in concordanta cu acesta si inchid pozitiile atunci cand continuarea trendului este amenintata, atrag mai multe sanse de profit de partea lor, spre deosebire de traderii fara o baza educationala, ale caror actiuni sunt aleatorii.

Daca revizuim cu atentie exemplele, reiese ca durata de timp in care pretul evolueaza intre punctul in care trendul este confirmt si punctul in care viitorul trendului devine incert, este mult mai mica decat perioada de tranzactionare in sine. Acest lucru indica faptul ca, timpul efectiv de tranzactionare nu este un factor determinant in atingerea succesului. Mai putine tranzactii, sincronizate cu atentie, ar putea aduce rezultate mult mai bune decat tranzactiile ce au la baza actiuni neconfirmate.

Initial, un trend descendent se opreste cu doua puncte apropiate, cunoscute sub numele de suport preliminar (preliminary support), respectiv punct culminant de vanzare (selling climax).

Fazele zonelor de acumulare si distributie

Volumul extrem de mare indica finalizarea trendului, iar volumul limitat, stoparea continuarii acestuia. Odata ce oferta s-a epuizat la punctul culminant de vanzare, va exista un rally automat (automatic rally). Retineti ca traderii de succes (smart money) incep sa incaseze profiturile inainte de minimul trendului descendent. In apropierea tintei de profit isi asigura pozitiile de vanzare si incep sa acumuleze pozitii de cumparare. Apoi, inainte de declansarea fazei urmatoare (a trendului ascendent), vor testa piata (secondary tests) asigurandu-se ca detin toata cererea si vor elimina orice detinator de oferta. In timpul tuturor acestor testari, rally-uri, reactii ascendente, descendente sau laterale, nu este un moment oportun pentru deschiderea pozitiilor. Pozitia trebuie pregatita si ulterior va sosi momentul potrivit de initiere.

Acest articol face parte din proiectul editorial Trading Insider. Cititi o analiza detaliata, scrisa de Cristian Cochintu – country manager Romania in cadrul Admiral Markets, a strategiilor de tranzactionare promovate de Richard Wyckoff.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri