Care sunt aptitudinile fundamentale, tehnice si mentale de care ai nevoie pentru a interpreta evenimentele economice, pentru a defini și identifica oportunitati de tranzactionare si pentru a putea executa acele tranzactii fara emotii si fara teama? George Soros, Mark Douglas si John Bollinger, trei maestrii ai tranzactiilor speculative, vorbesc despre strategiile urmate de-a lungul propriilor cariere.

Mark Douglas – Cum sa castigi constant, precum cazinourile o fac de sute de ani

A castiga de pe urma unei tranzactii si a avea castiguri constante sunt doua lucruri complet diferite. Oricine poate sa faca profit in urma unei singure tranzactii; traderii de succes sunt insa cei care reusesc sa faca acest lucru constant.

Mark Douglas, presedinte Trading Behavior Dynamics si unul dintre cei mai renumiti experti in psihologia tradingului si a pietelor, subliniaza ca fara o buna dezvoltare a aptitudinilor mentale, traderii nu vor putea sa inregistreze castiguri consistente si constante.

Oamenii pur si simplu nu sunt obisnuiti sa isi dezvolte aptitudinile mentale, pe langa cele de trading. Majoritatea cred ca daca metoda sau strategia pe care se bazeaza le da un semnal de intrare intr-o tranzactie, acest lucru este suficient pentru a obtine un venit constant. Investitorii nu mai iau in considerare faptul ca executia corecta a acelor semnale necesita abilitati mentale - Mark Douglas

"Sa ne gandim de exemplu la un jucator de baschet: la antrenamente, acesta poate sa faca si 50 de aruncari la cos consecutive, marcand de fiecare data. Cand se va afla insa in ultimul minut al finalei de campionat, este foarte probabil sa nu poata marca nici macar de doua ori la rand din cauza ca nu are pregatirea mentala necesara. Cel mai important este sa ramai concentrat asupra executiei propriu-zise si nu asupra a ceea ce s-ar putea intampla daca aceasta nu iese cum trebuie. Fara a ne dezvolta aptitudinile mentale este foarte probabil sa facem erori de executie, indiferent de cat de buna este metoda tehnica pe care o folosim si care ne spune ce sa facem”, spune Mark Douglas.

Metodele tehnice si pattern-urile au rolul de a aduce probabilitatile de succes in favoarea investitorilor intr-o serie de tranzactii, explica Douglas. Acesta adauga faptul ca metodele tehnice nu ne spun ce se va intampla in fiecare tranzactie, nu acesta fiind rolul lor. Nici cazinourile nu stiu rezultatul fiecarui joc , insa folosindu-se de pattern-uri si probabilitati acestea au un avantaj asupra oricarui jucator.

“Poate parea un paradox atunci cand spun ca evenimente (‘tranzactiile – in cazul investitorilor ) cu rezultat aleatoriu pot produce un rezultat (venit) constant, insa daca ne gandim mai bine ne vom da seama ca acesta este principiul pe care cazinourile se bazeaza de sute de ani. Metodele tehnice si pattern-urile dau traderului acelasi avantaj pe care cazinoul il are asupra unui jucator obisnuit”, concluzioneaza Mark Douglas.

George Soros explica strategia din spatele succesului sau: Teoria Reflectivitatii

Opiniile si strategiile lui George Soros au generat adesea controverse, motiv pentru care “omul care a spart Banca Angliei” ramane unul dintre cei mai temuti speculatori din lume. Soros studiaza tintele lui, lasand miscarile diferitelor piete financiare si participantii la acestea sa-si dicteze propriile trade-uri. El se refera la filozofia din spatele strategiei sale de trading ca reflexivitate.

Teoria evita ideile traditionale ale unui mediu de piata bazat pe un echilibru in care toate informatiile sunt cunoscute de toti participantii din piata si astfel luate in considerare in preturi. In schimb, Soros crede ca participantii din piata influenteaza ei insisi direct fundamentele pietei si ca comportamentul lor irational conduce la boom-uri si bust-uri ca oportunitati de investitii prezente.

Preturile locuintelor ofera un exemplu interesant al teoriei sale in actiune. Cand creditorii dau mai usor credite, mai multi oameni imprumuta bani. Cu banii, aceste persoane cumpara case, ceea ce duce la cresterea preturilor. Preturile mai mari incurajeaza creditorii sa imprumute mai multi bani. Mai multi bani in mainile debitorilor duc la cresterea cererii pentru case si la formarea unui ciclu de spirala ascendent. Actiunile creditorilor si cumparatorilor au avut o influenta directa asupra pretului marfii.

O investitie bazata pe ideea ca piata locuintelor se va prabusi ar reflecta un pariu clasic al lui Soros. Vanzarea short a actiunilor constructorilor de case de lux sau scurtcircuitarea actiunilor creditorilor importanti de locuinte ar fi doua investitii potentiale a celor ce doresc sa profite cand boom-ul locuintelor se sparge. Pur si simplu, in teoria lui Soros, gandirea participantilor la piata este parte a realitatii pe care ei o gandesc despre aceasta. Preturile sunt influentate de o bucla de feed back continuu intre gandirea participantilor la piata si realitatile economice pe care ei le observa. Soros numeste acest proces circular reflexivitate.

John Bollinger - Combinarea Indicatorilor cu Actiunea Pretului

Dupa ce citesti mai multe carti si materiale clasice despre tranzactionare si te specializezi pe o anumita piata aplicand o metodologie pe care o intelegi, foarte putine lucruri mai sunt noi si interesante. Este cu adevarat dificil sa mai gasesti ceva care sa devina un MUST HAVE pentru colectia ta, insa exista un concept foarte putin inteles in acest business al speculatiilor si investitiilor online: tranzactionarea indicatorilor.

Informatii esentiale, NU semnale de tranzactionare

Aproape orice trader foloseste indicatorii tehnici intr-o forma sau alta in analiza si tranzactionarea lor. Unul dintre pionierii analizei tehnice in ultimii 20 de ani, John Bollinger, afirma ca "indicatorii in general NU ofera semnale de tranzactionare".

Referindu-se la popularul indicator care-i poarta numele, Bollinger Bands, acesta spune ca rolul principal al benzilor este acela de a raspunde la simpla intrebare: sunt preturile mari sau mici?

Mecanismul adaptat sa raspunda la aceasta intrebare este volatilitatea. Aceasta este ciclica chiar si atunci cand preturile nu sunt, spune John Bollinger, un concept important in prognozarea miscarilor viitoare.

Banda din mijloc este o medie mobila simpla de perioada 20. Banda de sus si banda de jos sunt extensii obtinute prin adaugarea sau scaderea din banda de mijloc a unei deviatii standard multiple, multiplicatorul fiind 2. Pot fi adaugate 2 benzi intermediare cu o singura deviatie standard.

Cum, cand si unde actioneaza John Bollinger?

Obiectivul sau este o imagine cat mai larga si diferita asupra datelor: actiunea pretului, fluxul de capital, volatilitatea si volumul.

  • intai, filtreaza interactiunile dintre pret si banda - cauta pe timeframe-uri inferioare situatii de supra-vanzare in trend ascendent si de supra-cumparare in trend descendent;
  • apoi, diagnosticheaza testarile (interactiunea pretului cu banda de jos sau de sus) si ia in considerare doar semnalele confirmate;
  • mai departe, masoara volatilitatea pentru a identifica daca urmeaza o miscare ampla;
  • in final, urmareste daca volumul confirma actiunea pretului.

Pentru a afla mai multe detalii despre strategiile de tranzactionare ale lui George Soros, Mark Douglas si John Bollinger, accesati website-ul Admiral Markets. Acest articol face parte din proiectul editorial Trading Insider.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri