Dragos Anastasiu si Mihai Pop au vorbit in cadrul emisiunii WALL STREET 360 despre complexitatea mediului de afaceri din Romania, prima tema discutata fiind starea ecosistemului antreprenoriatului romanesc, caracterizata de catre cei doi invitati prin dezvoltare si stagnare.

Ecosistemul antreprenoriatului romanesc, definit prin factorii care influenteaza mediul antreprenorial, entitatile care au legatura cu intreprinzatorii romani si stake-holderii de pe piata, este in prezent supus schimbarii, asa cum il vad Dragos Anastasiu, presedinte Eurolines si Mihai Pop, consultant Ernst & Young (EY) Romania.

Florin Jianu (ministrul IMM-urilor si al Turismului) a adus un suflu nou si tanar si de cu totul alta abordare.

"Eu simt miscare, simt efervescenta din toate zonele, incepand cu cea ministeriala", spune Dragos Anastasiu. "Trebuie sa recunosc ca ministrul Florin Jianu a adus un suflu nou si tanar si de cu totul alta abordare", completeaza acesta.

Un alt semnal pozitiv vine din zona de finantare, avand in vedere ca bancile au inceput sa dea credite IMM-urilor si antreprenorilor, iar partea de business angels este in plina dezvoltare, spune presedintele Eurolines. De altfel, acesta aduce in discutie incercarea de a incerca, impreuna cu ministrul Florin Jianu, o reglementare pentru business angels (n.r. antreprenori care investesc in startup-uri locale).

Mediul de afaceri, guvernat de meritocratie

Acest reviriment din zona antreprenoriala care se observa atat pe partea statala, cat si pe cea financiara si educationala, puncteaza omul de afaceri, care vorbeste si despre meritocratie in mediul de afaceri. "Incep sa iasa la suprafata valorile si putem vorbi despre normalitate. Cred ca suntem acum la inceputul unei normalitati."

Din perspectiva consultantului de business, Mihai Pop precizeaza ca opinia sa profesionala coincide cu cea personala, si anume ca ultimii ani au adus antreprenori mai bine pregatiti, mai educati. "Nu ma refer doar la cei tineri, ci ma refer si la o crestere semnificativa in ceea ce priveste antreprenorii mai vechi, care fie dn perspectiva perioadei de criza, fie din perspectiva maturizarii pietei internationale, au avut o presiune si au invatat mai mult in ultimii doi ani".

Sursele de finantare, un El Dorado al antreprenorilor

In ceea ce priveste accesul la capital al antreprenorilor, se observa o "incalzire a pietei", spune Mihai Pop, care preconizeaza o crestere in urmatorii doi ani in ceea ce priveste sursele de finantare. In plus, el crede ca "cei buni" vor avea primii acces la capital, majoritatea facand partea din zona de startup, care au afaceri cuprinse intre cateva sute si cateva milioane de dolari.

Dragos Anastasiu spune, pe de alta parte, ca numarul antreprenorilor romani este scazut, cu toate ca exista potential.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri