Una dintre cele mai mari probleme fiscale pentru antreprenorii romani este taxa pe stalp, a declarat in emisiunea WALL STREET 360 Gabriel Sincu, executive director EY Romania, care caracterizeaza aceasta taxa ca "o nebunie administrativa".

Premierul Victor Ponta anunta la inceputul lunii septembrie ca taxa pe constructii speciale, cunoscuta ca "taxa pe stalp", va fi redusa de la 1,5% la 1%, iar sumele colectate din aceste impozite nu vor intra la bugetul de stat, ci vor ramane la autoritatile locale.

"Taxa pe stalp este cea mai mare problema a acestui an", spune Gabriel Sincu, care arata ca sunt deja idei cu privire la modificarile care ar trebui aduse legii.

"A aparut ideea ca urmeaza sa fie scazuta la 1%. E un lucru bun, insa e in bancul acela: atunci cand bagi multe animale in casa si apoi scoti cateva, deja te simti mai bine. Speram ca aceste modificari sa nu creeze probleme mari de procedura, care sa ramana in carca contribuabiliului", declara directorul EY.

Impozitarea constructiilor speciale, o provocare pentru "jucatorii mari"

Gabriel Sincu crede insa ca aceasta decizie nu vine in ajutorul companiilor mari, care vor avea nevoie de mai mult personal pentru a face declaratiile fiscale. "Daca vorbim de companii cu mii sau zeci de mii de active, ma refer la jucatorii mari din telecom sau din industria petroliera, ar trebui sa angajeze o armata de oameni doar pentru intocmirea declaratiilor fiscale. E o nebunie administrativa", spune el.

Pe aceeasi pozitie se situeaza si Mircea Tudor, fondatorul firmei MB Telecom. El a declarat tot la WALL STREET 360 ca "faimoasa taxa pe stalp creeaza efecte catastrofale", mentionand ca este o taxa "nociva". Omul de afaceri, care va lansa o capacitate de productie dezvoltata in Elvetia, a spus ca Guvernul Federal elvetian i-a oferit "conditii economice de vis", inclusiv scutiri de impozit de profit pe 10 ani. In schimb, in Romania, la o companie cu o cifra de afaceri de 7-8 milioane de euro va plati sute de mii de lei in plus in fiecare an pentru "aceasta taxa aberanta"

"Sute de mii de lei inseamna locuri de munca in minus la unii sau chiar diferenta intre a supravietui si a sucomba, la altii", afirma fondatorul MB Telecom.

WALL-STREET 360 este un format interactiv cu focus pe analiza de business. De luni pana vineri, timp de 45 de minute, invitatii WALL-STREET 360 vor aborda din diverse unghiuri subiecte fierbinti din anumite industrii. Saptamana 15-19 septembrie este dedicata antreprenoriatului. Invitatul de joi, 18 septembrie, ora 12, va fi Florin Jianu, ministrul IMM-urilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »


Setari Cookie-uri