Cea mai buna veste fiscala din acest an este masura neimpozitarii profitului reinvestit, insa pe lista facilitatilor de care se bucura antreprenorii sunt si legea holdingurilor si o posibila reducere a CAS, a declarat Gabriel Sincu, specialist fiscal, la WALL STREET 360.

Gabriel Sincu, executive director EY Romania, a vorbit in cadrul editiei de miercuri, 17 septembrie, a emisiunii WALL STREET 360, despre problemele fiscale cu care se confrunta antreprenorii romani si a identificat principalele facilitati fiscale care ajuta antreprenorii romani. WALL-STREET 360 este un format interactiv cu focus pe analiza de business. De luni pana vineri, timp de 45 de minute, invitatii WALL-STREET 360 abordeaza din diverse unghiuri subiecte fierbinti din cele mai importante industrii. Saptamana 15-19 septembrie este dedicata antreprenoriatului si este realizata alaturi de compania de consultanta EY.

Mediul fiscal a adus, in afara de masuri care ingreuneaza dezvoltarea antreprenorilor, cum ar fi taxa pe constructii speciale sau "taxa pe stalp", si cateva vesti bune, pe care consultantul fiscal Gabriel Sincu le-a detaliat.

In primul rand, cea mai buna veste din zona fiscala este neimpozitarea profitului reinvestit, ordonanta care a intrat in vigoare de la 1 iulie. Conform proiectului, profitul investit in productia si/sau achizitia de echipamente tehnologice - masini, utilaje si instalatii de lucru - folosite in scopul obtinerii de venituri impozabile este scutit de impozit.

Neimpozitarea profitului reinvestit, "un balon cu oxigen"

"O astfel de facilitate vine ca o mana intinsa, ca un balon de oxigen, avand in vedere ca o investitie poate fi dedusa de doua ori", explica Gabriel Sincu.

Avand in vedere ca majoritatea antreprenorilor nu stiu de aceasta ordonanta, specialistul de la EY ii indeamna sa ia in calcul, atunci cand isi fac bugetele pentru anul viitor, sa ia in calcul profiturile pe care le vor obtine in acest an si in anul urmator. Facilitatea este valabila pana la sfarsitul lunii decembrie a anului 2015, dupa care nu mai este disponibila.

Un alt avantaj fiscal pentru antreprenori este legea holdingurilor, prin care s-a ajuns la o aliniere a legislatiei din Romania cu cele europene si care presupune scutiri de impozit pe castigurile de capital si pe dividende.

"In momentul in care vorbim de o firma, chiar si de cateva sute de mii de euro, care vrea sa se extinda, atunci e mult mai simplu pentru antreprenorul respectiv sa nu-si scoata banii ca si dividende si sa-i investeasca intr-o alta afacere, pentru ca asta inseamna 16% impozit pe profit, ci sa-si infiinteze un holding care sa primeasca acele dividende fara sa fie impozitat si sa-i investeasca mai departe in compania respectiva", detaliaza consultantul Gabriel Sincu.

In legea din Codul Fiscal holdingul este definit ca o "societate comerciala pe actiuni care are sediul in Romania, care detine majoritatea actiunilor grupului de societati, prin care obtine dreptul de administrare, supraveghere si control asupra activitatii filialelor respective".

Gabriel Sincu il defineste ca un vehicul prin care un antreprenor isi poate gestiona capitalul. El precizeaza totodata ca atunci cand antreprenorul respectiv decide sa scoata niste bani din acel holding pentru consumul personal, atunci va plati impozit ca orice angajat. Acesta spune ca, alaturi de consultantii fiscali, s-a "luptat" in jur de 7-8 ani pentru aceasta lege.

Reducerea CAS, o masura care va fi compensata prin noi "biruri"

Al treilea avantaj pentru mediul de afaceri este reducerea CAS la angajator cu cinci puncte procentuale, care a fost adoptata de Camera Deputatilor in forma initiala.

In legatura cu perioada in care a fost promovata legea, si anume cea de pre-campanie electorala, Gabriel Sincu crede ca asta reprezinta o garantie ca reducerea se va aplica incepand cu aceasta toamna.

"Marele semn de intrebare este ce punem in loc, pentru ca banii aceia lipsa din bugetul de stat vor trebui completati. Crestere economica nu aveam ca sa putem spune ca incasam mai mult din alta parte, eficientizarea sistemului de colectare inca se lasa asteptata, asa incat pe termen scurt trebuie sa ne asteptam la un deficit la bugetul de stat generat de aceasta masura", spune Gabriel Sincu.

Consultantul EY Romania marturiseste ca impartaseste temerea celor se arata sceptici cu privire la felul in care poate fi sustinuta masura, mentionand ca se asteapta la noi cresteri de taxe sau la "alte biruri care sa vina sa compenseze aceasta masura".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri