"Nu are cum sa se mute totul in cloud, nici nu cred ca este o optiune. Oamenii au investit in data centers, mai ales in zona de enterprise, si atunci vorbim despre cloud-uri hibrid. Important este cum putem avea o tehnologie, atat on-premise, in casa, cat si in cloud, care sa poata fi manageriata corespunzator, iar acest lucru poate fi oferit la ora actuala doar de Microsoft, pentru ca integram practic cele doua lumi", a declarat Marius Filipas pentru WALL-STREET 360.

Una dintre principalele tendinte in zona de cloud sunt serviciile de cloud hibrid. In ceea ce priveste costurile, diferenta dintre data centers si serviciile cloud se face in functie de necesitatea companiei.

"Nu cred ca cineva investeste in data center fara sa-si faca un plan de afaceri si fara sa-si faca o amortizare. Problema este ca nu poate sa faca fata unor spike-uri (o crestere mare a numarului de vizitatori - n.r.) si o companie poate sa investeasca pentru un eveniment Black Friday de exemplu, si sa aloce o investitie de 100.000 de dolari doar ca sa aiba o zi un hardware disponibil, iar atunci cloud-ul este solutia optima", completeaza Marius Filipas.

Emisiunea WALL-STREET 360 este difuzata in fiecare zi la ora 12:30. Saptamana 13-17 octombrie, dedicata Externalizarii IT&C este realizata in parteneriat cu Bitnet Solutions.