Criza financiara, cu tot ceea ce a generat aceasta, de la viteza de circulatie a banilor, pana la creditele acordate prea usor, mergand pana la vesnica problematica in relatia cu Statul roman, au facut ca numarul de litigii sa explodeze in general in toate domeniile, apreciaza Cosmin Vasile, managing partner al casei de avocatura Zamfirescu Racoti & Partners (ZRP).


Broadcast live streaming video on Ustream

  • Pana in anul 2008 daca ascultai si urmareai modul in care discutiile, litigiile erau reflectate in media, inevitabil erau lucrate pe importanta fiecarei societati, dar nici vorba de a fi cea despre care sa vrei sa vorbesti, cea mai importanta, cea pe care s-o prezinti ca vedete. La ce a impins realitatea? A facut ca ulterior toata lumea sa fie litigator, toata lumea sa aiba traditie in business s.a.m.d. Astazi sunt prea multi care pretind ca sunt avocati pe litigii.
  • Piata a impins in materie de volum spre o dezvoltare a litigiilor, dovada ca exista echipe respectabile de litigii, in firme care nu aveau sau avea numai doi oameni in 2008.
  • In ceea ce priveste serviciile avocatiale in materie de insolventa, avem peste 1.500 de dosare si 1 miliard de euro, mandate pentru care actionam doar pentru creditori.
  • Studentii devin din ce in ce mai atenti la ce se intampla in piata de avocatura. Dupa postarea unui anunt de recrutare pe zona de litigii, primim pana la 350 de aplicatii dupa prima saptamana.

Prima conditie a unui avocat de succes: trebuie sa stie carte. O alta calitate este sa aiba stofa de litigator. Poti sa fii genial, exceptional ca jurist si sa nu fi facut pentru meseria de litigator. Urmeaza pasiunea, dedicarea, devotamentul si disponibilitatea la efort.

  • 2014 este foarte asemanator cu 2013. Este o stabilitate, o stagnare. Piata este stabila, iar majoritatea firmelor au acelasi volum de activitate ca si in 2013.
  • In continuare, un statul este un client important pentru firmele de avocatura. Daca dam deoparte primele 3-4 firme, exista probabil 10 care au cifre de afaceri intre 2-4 milioane de euro de mai multi ani. Este de ajuns sa ai un client important si unul sau doua proiecte mari, pentru ca o firma nou infiintata astazi sa atinga volumul respectiv si sa intre in top 10. Acest luru arata forma incipienta, inainte de maturitate, in care se afla piata avocaturii.
  • Anul electoral nu afecteaza neaparat avocatura, ci intreaga economie. Business-ul real este afectat de toate inconvenientele ce decurg din faptul ca un an electoral inseamna de cele mai multe ori on hold cu ceea ce ar trebui sa se intample sau sa fie decis.
  • Piata din Romania ramane una de dimensiuni reduse. In cel mai bun caz, putem spune ca devine semnificativa dar nu si la nivelul firmelor internationale.
  • Pe de o parte, nu u vad de ce 2015 ar fi spectaculos diferit fata de anul curent. Pe de alta parte, daca absorbtia fondurilor europene se imbunatateste si vom atrage mai multi investitori straini, aceasta stabilitate care exista de cativa ani se va schimba. Mi se pare, totusi, imposibil sa apara ceva radical care sa shimba cursul economiei romanesti si avocaturii.

Emisiunea WALL-STREET 360 este difuzata in fiecare zi la ora 12:30. Saptamana 27- 31 octombrie este dedicata avocaturii de business.

WALL-STREET 360, emisiunea de business care iti prezinta o industrie la 360 de grade, este realizata si prezentata de catre Claudiu Vrinceanu (vrinceanu.ro). Invitatii emisiunii abordeaza din diverse unghiuri tendintele celor mai importante industrii din Romania.

Cat de dinamica este practica litigiilor? 2014, un an mai bun pentru firmele de avocatura? Foarte multi avocati vorbesc despre o presiune tot mai mare pe fee-uri. Care sunt tendintele observate de catre avocatul Cosmin Vasile? Piata de fuziuni si achizitii stagneaza, nivelul tranzactiilor este mai redus decat anii anterior. Cum vad avocatii acest fenomen? Cum arata finalul de an pentru cele mai puternice societati de avocatura? Acestea sunt doar cateva intrebari la care Cosmin Vasile a raspuns in cadrul emisiunii de business WALL-STREET 360.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »


Setari Cookie-uri