“Presiunea pe fee-uri a inceput de mult timp, din 2008-2009. La momentul de fata, nu cred ca mai exista o presiune pe onorarii, ci reprezinta o regula in avocatura de business. Ca un aspect pozitiv, observam o tendinta de revenire treptata la onorariile pe ora, mai ales in cazul clientilor straini, spre deosebire de fee-urile fixe sau cele bazate pe un buget fix. Onorariile noastre sunt medii comparativ cu piata. Pe anumite arii de practica, am crescut onorariile"

Vilau si Asociatii s-a format dupa ce mai multi avocati s-au desprins in septembrie de casa de avocatura Vilau & Mitel. Ce obiective are Dragos Vilau in ceea ce priveste strategia societatii de avocatura Vilau si Asociatii? “Nu dorim sa devenim o firma de tranzactii, in care sa incheiem o tranzactie si sa ne adresam clientului urmator. Vrem sa ne consolidam portofoliul de clienti pe termen lung, orizont de timp care inseamna 15-20 de ani in avocatura de busines.”

Dragos Vilau, specializat in litigii, practica avocatura de 18 ani. El a fost partener in cadrul Musat & Asociatii in perioada 1996-2003.

A fost 2014 mai bun pentru avocatii de business in comparatie cu anul anterior? “2014 a inceput optimist. Am vazut o tendinta in piata prin care existau diverse fonduri de investitii si investitori strategici care aveau bani de investit, doar ca multe proiecte au fost oprite. O cauza a vizat activele neperfomante: necorelarea pretentiilor vanzatorului cu ce putea sa ofere cumparatorul. Au fost o serie de tranzactii bocate, dar speram ca se vor dezgheta.”

Totusi, Dragos Vilau constata un numar mai mare tranzactii comparativ cu anii anteriori. “Bancile si-au schimbat strategia si angajeaza consultanti pentru a vinde participatiile din proiecte sau pentru a ajuta clientii debitori sa-si plateasca imprumutul. Sectorul bancar a adus o revenre in M&A, cu implicatii in real-estate.”

Ce anume “misca” piata de fuziuni si achizitii din Romania? “Tot mai multe fonduri de investitii, cum sunt cele poloneze, intra pe piata locala. Sunt mai putini investitori oportunisti si mai multi cei care se uita la Romania pe termen lung. Fondurile de investitii vor sa investeasca in imobiliare, IT&C, farma si productie.” Un aspect negativ observat in 2014: numeroase tranzactii au avut nevoie de mai mult timp (aproximativ noua luni) pentru a se concretiza.

Ce angajari pregateste Vilau si Asociatii? In ce domeniu activeaza cel mai dinamic client atras anul acesta? Are avocatura de business puterea de a se reinventa? Acestea sunt alte intrebari la care Dragos Vilau a raspuns in cadrul emisiunii de business WALL-STREET 360.