Romanii au cea mai scazuta toleranta la risc din regiune, dar scaderea dobanzilor bancare ii face pe tot mai multi sa isi indrepte atentia catre alternativele de investitii, a declarat Romulus Mircea, specialist investitii in cadrul Raiffeisen Bank Romania. Cititi in continuare ce recomandari are reprezentantul Raiffeisen pentru investitorii conservatori, dar si cei care sunt dispusi sa isi asume un nivel de risc mai ridicat.


Broadcast live streaming video on Ustream

  • Investitorii romani sunt conservatori, au o toleranta la risc mai scazuta decat cei din regiune, iar un indicator foarte relevant in acest sens este reprezentat de ponderea plasamentelor in fondurile de actiuni. In Romania ponderea este de circa 8%, in vreme ce in Ungaria vorbim de 20%, Slovacia 40%, in vreme ce in Cehia aceast cifra ajunge la 50%.
  • Daca o persoana incepe sa investeasca pornind de la o suma mica este foarte important sa faca plasamente periodice pentru a ajunge sa isi construiasca un portofoliu diversificat in timp.
  • Un investitor conservator, cu un orizont de timp de un an, ar trebui sa se concentreze pe fonduri de obligatiuni cu maturitati scurte. In cazul in care ar avea si o oarecare toleranta la risc, recomandarea ar fi sa se indrepte si catre fonduri cu capital protejat.
  • Explicatia pentru faptul ca avem o toleranta la risc mai scazuta este data de mediul relativ ridicat de dobanzi din ultimii ani, apoi nivelul de dezvoltare al pietei cu putine instrumente, putinele povesti de succes legate de emitentii locali, dar si de nivelul de incredere scazut din partea consumatorilor.
  • Investitorii individuali au o capacitate scazuta de a se sincroniza cu piata, cumparand de obicei aproape de maxime si apeland la vanzari aproape de minime. Din acest motiv, investirea periodica este solutia pentru minimizarea riscului de sincornizare cu piata, pentru a obtine un cost mediu de achizitie favorabil. Procesul de investire periodica face parte din principiile noastre recomandate de investitii.
  • Pentru Raiffeisen, un client “high net worth” este un client cu active mai mari de 250.000 de euro. Numarul acestui tip de clienti este de ordinul sutelor si a crescut in ultimul an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »


Setari Cookie-uri