Mediul de afaceri este stabil in regiune - la nivel macro, insa la nivel micro inca avem probleme, pentru ca nu suntem pregatiti sa absorbim din banii "revarsati" de BCE in Europa, iar Codurile Fiscale, aflate in dezbatere publica, sunt o mare necunoscuta, a spus Cristian Nacu, partener al fondului de private equity Enterprise Investors (EI), in emisiunea WALL-STREET 360, realizata in parteneriat cu casa de avocatura PeliFilip.

  • 2015 este in continuare un an complicat, pe fondul schimbarilor pe care mediul politic le preconizeaza pentru mediul de afaceri. Anumite sectoare s-au dezvoltat in contextul cresterii consumului.
  • Romania arata bine la nivel macroeconomic, cu una dintre cele mai solide cresteri in 2014, ina la nivel micro nu se prea vad aceste rezultate.
  • Ultimul fond de investitii ridicat de Enterprise Investors are o valoare de 314 milioane de euro, iar astazi mai are 150 de milioane de euro de investit in regiune. Un deal de 40 de milioane euro ar putea fi inchis in Romania de Enterprise Investors pana la finele anului.
  • In general, 15%-20% din investitiile EI au mers in active din Romania.

  • Afluenta de bani pe care BCE ii inunda in pietele financiare din Europa nu se va simti si in Romania.
  • Cea mai mare problema pentru mediul de afaceri este lipsa predictibilitatii fiscale.
  • Suntem preocupati de noul Cod Fiscal, pentru ca orice modificare nesustenabila inseamna o turbulenta suplimentara. Cresterea TVA de la 19% la 24% peste noapte ne-a afectat foarte mult, pentru ca tocmai achizitionasem magazinele Profi si a trebuit sa modificam toate preturile si sa le majoram cu 5%.
  • Antreprenorii sunt in general optimisti. Multi prevad o crestere a business-urilor in 2015.
  • Sectoarele predilecte pentru noi sunt cele care tin de consumer goods: retail, productie, servicii - sunt dinamice si atractive pentru private equity.

Cristian Nacu are o experienta de 18 ani in industria financiara si de private equity, in prezent fiind partener al fondului Enterprise Investors.

Emisiunile de business WALL-STREET 360 de saptamana aceasta (16-20 martie), difuzate in fiecare zi, de la ora 12:30, analizeaza antreprenoriatul din Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri