Tendintele macroeconomice favorizeaza Romania in prezent, care va avea o crestere a Produsului Intern Brut pe termen mediu, insa problema in unele companii sunt chiar antreprenorii, care tind sa aiba o atitudine de management autocratica, a declarat Bogdan Chirita, senior associate la fondul de private equity Value4Capital, in emisiunea WALL-STREET 360, realizata in parteneriat cu casa de avocatura PeliFilip.

Bogdan Chirita are o experienta de 10 ani in zona financiara. A lucrat in domeniile IT, consultanta financiara, consultanta M&A, iar de trrei ani activeaza in sectorul de private equity. Fondul de private equity pe care il conduce in Bucuresti are o detinere de 37% la Medlife, liderul pietei de servicii medicale din Romania. Bani pentru investitii mai sunt, insa. "Cu siguranta, vor fi tranzactii si anul acesta. Exista multe oportunitati in piata, companiile sunt mai interesante, mai solide, cu o noua perspectiva asupra pietei. Daca in anii pre-criza antreprenorii erau agrenati in operatiunile de zi cu zi, acum strategia a intrat in vocabularul antreprenorilor".

Cum se dezvolta o companie in relatie cu un fond de private equity

In ceea ce priveste relatia cu antreprenorii si afacerile, aceasta merge dincolo de partea financiara. "Un fond de private equity nu ofera doar niste bani antreprenorilor si povestea nu se termina aici. Ne implicam, mai mult sau mai putin activ, si la nivel de board, de consiliu de administratie, dar si in diverse proiecte pe care le avem in cadrul unei companii", explica Bogdan Chirita. Astfel, investitorul ia o decizie impreuna cu antreprenorul si stabilesc in ce stadiu este firma inainte de investitie si unde ar trebui sa ajunga ea in 3-5 ani. In cazul Medlife, de exemplu, afacerea a crescut 2 cifre de la an la an. "De vreo doi ani, crestem mai mult decat piata. In timp ce piata medicala a inceput sa se raceasca si creste cu o cifra pe an, noi crestem sanatos, cu vreo doua cifre anual", spune el.

Decalajul Polonia-Romania

Care sunt proiectele stabilite cu o companie? Strategia stabilita de investitor impreuna cu antreprenor variaza de la imbunatatirea operatiunilor, pana la achizitia unor playeri mai mici, largirea bazei de operatiuni sau a ofertei.

Value4Capital se defineste ca un fond de private equity aflat la granita celor cu capital de crestere si a celor de buyout. Fondul activeaza si in Polonia, acolo unde, la nivel de antreprenori si CEO, "piata este un pic mai matura si mai dezvoltata, mai sofisticata", considera Bogdan Chirita. O alta diferenta este, potrivit sefului Value4Capital, faptul ca un polonez alege, de cele mai multe ori, un produs de la o companie locala in detrimentul unuia de la o multinationala, in timp ce in Romania nu exista acea cultura a companiilor locale.

Din punct de vedere macroeconomic, Romania este la inceputul unui drum frumos.

Cu toate acestea, sunt multe zone in care Romania urmeaza o tendinta ascendenta. "Din punct de vedere macroeconomic, Romania este la inceputul unui drum frumos". El ofera doua exemple: aprecierea dolarului si deprecierea usoara a euro, care se traduc prin ieftinirea exporturilor europene, dar si masurile luate recent de Banca Centrala Europeana, care vor oferi un mai mare spatiu de manevra consumatorilor finali. De altfel, el preconizeaza ca in regiune, Romania, Polonia si tarile baltice vor avea cea mai mare crestere a PIB pe termen mediu.

Lectii pentru antreprenorii romani

La nivelul Romaniei, unul dintre cele mai profitabile sectoare este cel piata privata a serviciilor medicale, piata serviciilor IT, cea a constructiilor, care insa se va dezvolta preponderent pe partea de cheltuieli private, admite investitorul.

Potrivit lui Bogdan Chirita, antreprenorii romani ar trebui sa aiba o intelegere mai profunda asupra a ceea ce reprezinta un fond de investitii, dar si sa invete sa se ajusteze venirii noului partener. "Antreprenorii au, de regula, o atitudine autocratica a exercitarii managementului, sunt obisnuiti sa nu fie contrazisi, indiferent de greselile pe care le fac".

Emisiunile de business WALL-STREET 360 de saptamana trecuta (16-20 martie), difuzate in fiecare zi, de la ora 12:30, au analizat antreprenoriatul din Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »


Setari Cookie-uri