Povestile de succes in agricultura bazate pe fonduri europene sunt numeroase, dar banii europeni nu sunt intotdeauna solutia perfecta pentru nevoia de finantare. Ramona Ivan, director al directiei Relatii Externe si Finantari Structurale din cadrul CEC Bank, avertizeaza antreprenorii din agricultura ca greul incepe de abia dupa ce semneaza contractul de finantare nerambursabila si nu este cazul sa se destinda.

WALL-STREET.RO va invita in 11 iunie sa discutam mai mult despre fonduri europene si finantarea in agricultura la evenimentul AgriFinance. Inscrierile se fac in sectiunea dedicata conferintelor WALL-STREET.RO, iar participarea este gratuita.

"Am vazut foarte multe povesti de succes chiar si din perioada de preaderare, la creditele SAPARD, cand firme foarte mici din domeniul agricol au crescut. Insa, recomandarea noastra este sa incerce sa creasca etapizat. Fondurile europene nu sunt infinite, dar nici nu se termina maine si atunci mai repede recomand sa mearga cu un proiect care se poate implementa corect si bine, care sa poate fi mentinut in caz de control sau audit dinspre autoritati, decat acele proiecte foarte mari, de multe ori nesustenabile, care nu pot fi implementate din cauza dimensiunii si complexitatii lor", avertizeaza bancherul de la CEC Bank.

Ea incurajeaza fermierii sa lucreze cu o firma de consultanta care poate proba ca a mai lucrat pe acest domeniu de activitate. In plus, acestia ar trebui sa tina cont ca indiferent cat de mare ar fi procentul de finantare europeana nerambursabila, acesta nu este 100%. Exista si o parte de cheltuieli neeligibile si, totodata, o parte de cheltuieli neprevazute, care indiferent cat de bine s-ar analiza proiectul de la inceput si cat de realiste ar fi estimarile companiilor, intervine si acel factor surpriza.

Totodata, bancherul recomanda inceperea proiectului in momentul in care toate sursele de finantare sunt stabilite. "Daca se porneste cu gandul ca <mai vad pe parcurs ce mai fac> se pot intampla acele situatii mai putin dorite. Avem din pacate la nivelul sistemului proiecte pe fonduri europene din perioada 2013 care sunt aprobate de autoritatile de management si care inca nu au finalizat implementarea", spune Ramona Ivan.

Antreprenorii care au acum proiecte cu implementarea la 80%, trebuie sa tina cont ca acestea trebuie sa fie gata oficial pana pe 30 de septembrie, dar ideal ar fi pana la final de iulie, pentru a depune toata documentatia in timp util. "Am vazut beneficiari care au renuntat. In opinia noastra, acesti beneficiari ar fi trebuit sa isi asigure si partea de contributie proprie si, daca nu o aveau, sa fi venit la banca din timp".

Ivan sustine ca in noua perioada de programare, care practic a inceput, se va pune mai mult accent pe eficienta, pe rentabilitate si vor fi apreciate mai mult proiectele integrate.

Fondurile europene nu sunt intotdeauna solutia perfecta de finantare

“Sunt multe companii carora le recomand sa mearga pe alte produse alternative, poate chiar o finantare clasica sau dintr-un program extern de finantare sau un program national, care sa aiba alte avantaje. Pentru o firma foarte mica, daca este vorba de o achizitie foarte simpla, nu este o problema sa implementeze un proiect pe fonduri europene. Pe de alta parte, pentru acele firme foarte mici, care au un capital de constituiere extrem de mic, va fi dificil sa sustina proiecte de valori foarte mari", afirma directorul CEC Bank.

In 2006-2007 se vorbea foarte mult ca sunt bani pentru orice si doar trebuie sa va ganditi la ei. Atunci, beneficiarii te intrebau unde e grantul sa aplice si isi faceau proiectul dupa unde si ce bani erau.

Ce “socoteli” sa isi faca un fermier cand vine la banca?

Ivan spune ca un fermier trebuie sa fie foarte deschis cand vine la banca sa discute o finantare si sa tina cont ca "la banca se discuta cu cartile pe fata". "Trebuie sa spuna tot ce are, inclusiv din urma, pentru ca de multe ori are un anumit balast, care il trage in jos si atunci trebuie sa vezi cat de sustenabil e. Trebuie ca si banca sa nu omita sa-i spuna de la inceput ce ii trebuie, la ce sa se astepte ca cerinte".

Ramona Ivan atrage atentia ca sunt foarte multe proiecte care apar in functie de ce masuri se lanseaza. Ea a observat de-a lungul timpului multe proiecte pe acelasi domeniu de activitate si in aceeasi zona geografica. "Atunci iti pui problema cat de realiste sunt studiile de piata si cele de fezabilitate. Sa luam exemplul ciupercariilor, cand s-a lansat o masura, si nu mai intelegea departamentul de risc de ce atat de multe proiecte cu ciupercarii vin la banca. Chiar daca din punct de vedere al analizei si al viabilitatii proiectului, acestea aratau la fel de bine, la un moment dat iti pui problema ca sunt prea multe", spune Ivan.

Ea mai spune ca nu este foarte complicat sa accesezi fonduri europene, dar atentia trebuie sa vina din momentul in care semnezi contractual de finantare nerambursabila. "Lumea in general se destinde, dar de atunci trebuie sa respecti ce ti-ai asumat prin acel contract, trebuie ca toate partile sa le respecte, pentru ca au fost anumite intarzieri dinspre autoritatilor, dar acum au fost luate masurile pentru ca lucrurile sa se urgenteze", subliniaza Ramona Ivan.

CEC Bank a acordat incepand din 2008 peste 124.000 de credite pe agricultura, in valoare totala de 5,3 miliarde lei. Institutia cu o traditie de 150 de ani are o retea de peste 1.000 de unitati, inclusiv la sate.

Sursa foto: Andrada Mihailescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »


Setari Cookie-uri