Intarzierea Master Planului pentru Transporturi, dar si lentoarea cu care investitiile se deruleaza in domeniul constructiilor vor face ca o mare parte din banii pe care Uniunea Europeana i-a alocat Romaniei pentru a dezvolta sectorul infrastructurii sa fie pierduti din faza de proiect inclusiv in exercitiul financiar 2014-2020, atrag atentia actorii din piata de profil.

“Avem proiecte care au fost prelungite si care inregistreaza probleme mari de finalizare. Nu intelegem de ce autoritatile nu isi asuma sustinerea proiectelor, dar vedem atitudini si comportamente care nu vizeaza in niciun fel o organizare in acest sens. Ne pregatim sa trecem peste o perioada neagra, care ar putea fi marcata de o epidemie de insolvente”, a declarat Laurentiu Plosceanu (VEZI VIDEO), presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), invitat in cadrul emisiunii Wall-Street 360.

In opinia reprezentantului ARACO, insolventele din ultimii ani afecteaza major peisajul companiilor care pot fi parti in contracte pe viitoarele proiecte.

“Au inceput sa fie licitate, dar apoi au fost suspendate. Vom pierde aproape jumatate din frame-ul investitional doar in stadiul de pregatire. Este o ratare a unor oportunitati uriase.Pe infrastructura lucrurile sunt de-a dreptul incremenite, lucru care va produce efecte negative in toata piata. Proiectele de mediu ar putea fi un potential, exista si insule de crestere pentru 2015. Acesta este anul in care sectorul rezidential se misca. Revin investitii private, in proiecte de locuinte, dar si pe litoral – sunt cateva zone care au o dinamica pozitiva. (…) Din pacate, insa, zonele grele – asa cum este sectorul energiei, al infrastructurii si cel al proiectelor edilitare nu exista optimism. Ratarea oportunitatii de a consuma bani va afecta competitivitatea”, a mai aratat Laurentiu Plosceanu.

Desi in Romania domeniul infrastructurii si cel al constructiei de mari proiecte a fost mult incetinit fata de alte state mai dezvoltate din Vest, tara noastra numarand in prezent aproximativ 700 km de sosea, nici urmatorii ani nu promit prea mult optimism in aceasta directie, cel putin nu din partea clasei politice ale carei interese sunt concentrate in alte directii.

“Nu pot sa am atat de mult optimism, asta pentru ca nici anul acesta si foarte posibil nici anul viitor, care va fi unul electoral, nu cred ca vom depasi 9-9,3 miliarde de euro pe piata de profil, o evolutie in marja ultimilor trei ani. (…) Faptul ca aproape intregul volum de constructii este realizat cu companii straine nu poate fi un echilibru in industrie. (…) In perioada de dezvoltare salbatica, pe o dinamica a investitiilor private, firmele romanesti erau mai active, care au facut ca piata sa beneficieze nu a fost o crestere sanatoasa. S-a ajuns la o situatie ca primele 100 de companii din piata, aproape jumatate sa fie straine. (...) O data cu probleme, o companie de top intra intr-o spirala de descrestere. Sunt companii dependente de lider, companii care nu mai reusesc sa ramana pe o linie de plutire daca sunt probleme cu un astfel de lider”, a mai aratat Laurentiu Plosceanu.

Presedintele ARACO a mai subliniat faptul ca in aceasta perioada domeniul rezidential este pe val si ca exista un interes foarte ridicat in piata din partea companiilor din Rusia, Ucraina sau Israel, dar si din partea grupurilor chineze pe piata de energie sau energie verde. Totodata, potrivit acestuia, un interes crescut este resimtit si din partea grupurilor de constructii din Orientul Mijlociu, care tintesc proiecte cu resurse primare si energie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri