Piata constructiilor, care s-a confruntat cu mari probleme o data cu venirea crizei, dar si climatul din prezent resimtit din piata si lipsa unor investitii eficiente a autoritatilor de stat, ar putea forta mari grupuri straine prezente in Romania sa isi reconsidere optiunile din tara noastra si, dupa caz, sa ajunga inclusiv in situatia de a pleca pentru o activitate mai intensa pe pietele din regiune.

Invitat in cadrul emisiunii Wall-Street 360 [VEZI VIDEO], Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Antreprenorilor Romani de Constructii (ARACO), sustine ca putem asista ca in perioada urmatoare mari giganti prezenti pe piata constructiilor din Romania sa isi orienteze activitatea pe alte piete din regiune in detrimentul activitatii care pare ca bate pasul pe loc la nivel local, cel putin in ceea ce priveste activitatea din zona fondurilor publice.

“Exista posibilitatea ca anumiti antreprenori generali, lezati de modul in care le sunt platite contractele, sa prefere sa lucreze pe alte piete din regiune si, astfel, sa decida sa paraseasca piata locala sau sa isi restranga activitatea de aici. (…) Ne uitam la Polonia – acolo sunt zeci de proiecte contractate pe infrastructura si infrastructura mare. O parte din antreprenorii generali prezenti la noi sunt implicati deja in mari proiecte de constructii din Polonia”, sustine Laurentiu Plosceanu.

Problema, sustine presedintele ARACO, tine in cea mai mare masura de intarzierea deciziei de demarare a proiectelor importante si amanarea termenelor si extinderea duratei contestatiilor, astfel ca un proiect care, in teorie, ar trebui sa inceapa intr-o luna, ajunge sa aiba intarzieri de luni de zile, daca nu chiar ani.

“Avem proiecte care au fost prelungite si care inregistreaza probleme mari de finalizare. Nu intelegem de ce autoritatile nu isi asuma sustinerea proiectelor, dar vedem atitudini si comportamente care nu vizeaza in niciun fel o organizare in acest sens. Ne pregatim sa trecem peste o perioada neagra, care ar putea fi marcata de o epidemie de insolvente. Doar anul trecut media perioadei de incasare a creantelor in Romania era de 8-9 luni, in conditiile in care la nivelul UE aceasta nu trebuie sa depaseasca o luna.”, a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), invitat in cadrul emisiunii Wall-Street 360.

Intrebat despre cum vede situatia pietei anul urmator, cand in Romania vor avea loc doua randuri de alegeri, Plosceanu a subliniat ca piata constructiilor sufera usoare evolutii in aceste perioade, doar ca a dat exemplul ultimilor ani care nu au fost diferiti.

“In anii electorali, contextual, se cunoaste o crestere arficiala. Cred ca din cauza domeniului politic situatia din piata constructiilor este atat de dezechilibrata. Se vor vedea efectele controalelor DNA si nu ne asteptam din perspectiva electorala la un efect ori un impact pozitiv in piata”, a mai spus Plosceanu.

Referitor la situatia actuala din piata si la concurenta puternica din acest segment, Laurentiu Plosceanu a mai subliniat faptul ca a incercat sa clasifice firmele de constructii, dar acest lucru nu s-a dorit, mai ales din partea politicienilor.

“Vrem sa curatam piata de companiile infiintate contextual, care castiga lucrari – dar nu fac altceva decat sa realizeze un joc de intermediere – isi marcheaza profitul si toata raspunderea ajunge pe umenii unui constructor specializat”, a mai punctat presedintele ARACO.

In opinia sa, inca un motiv de ingrijorare pentru Romania este acela ca tara noastra ramane pe o falie a unui razboi care incepe sa isi arate valentele.

“Exista un potential de conflict intre Europa Noua si Europa Veche. Crizele militare vor face ca investitiorii privati interesati sa isi calculeze mai atent intrarea pe anumite piete. (…) Investitorii nostri privati au deja probleme cu autoritatile de stat. A devenit aproape o nebunie sa iti mai doresti sa lucrezi in constructii, mai ales atunci cand ai de-a face cu beneficiari care nu te respecta”, a mai punctat Plosceanu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri