Piata constructiilor si actorii locali implicati in aceasta au nevoie urgenta de o schimbare de atitudine, asta desi dupa mai bine de 25 de ani de la caderea comunismului tranzitia prin care Romania a trecut pare ca nu se mai termina, cel putin asta sustine Horia Petran, sef al sectiei "Performante energetice si de mediu ale constructiilor durabile" la Institutul National de Cercetare Dezvoltare in Constructii si Economia Constructiilor (INCERC), in cadrul emisiunii WALL-STREET 360, care a avut ca tema eficienta energetica a cladirilor din tara noastra.

De profesie inginer, cu un doctorat in inginerie mecanica, Horia Petran activeaza in cercetare de peste 20 de ani, iar acum este de parere ca piata constructiilor din Romania trebuie, prin orice mijloace, sa fie pregatita pentru viitor.

“In constructii lipseste o atitudine potrivita. Nu ne putem astepta sa avem rezultate de maine. Suntem intr-o tranzitie de peste 25 de ani care nu se mai termina. Faptul ca suntem europeni ne aduce si o responsabilitate, ce presupune ca trebuie sa facem bine ceea ce facem. Drumul spre calitate trebuie obtinut prin calificare”, a declarat Horia Petran. El a subliniat ca drumul tarii noastre spre cladiri nZEB, cu consum aproape zero de energie, este inca un orizont indepartat, dar obligatoriu.

“Piata trebuie sa fie pregatita pentru viitor. Din punctul de vedere al performantei energetice, vorbim despre anumite obiective asumate si pe care trebuie sa le implementam. nZEB este o cladire al carei consum de energie este aproape egal cu zero, o cladire cu un necesar de energie scazut si realizat din surse regenerabile de energie. Este nevoie de cativa indicatori, de consum, de emisii, de gaze cu efect de sera si de pondere a energiei din resurse regenerabile pentru a putea realiza un astfel de proiect. S-au facut pasi, exista definiti deja, dar aceste valori urmeaza sa fie clarificate. Cand vorbim de o cladire nZEB vorbim de o cladire cu consum mic de energie”, a precizat reprezentantul INCERC.

Desi Romania inca nu detine o cladire nZEB, aceste demersuri trebuie facute din timp pentru a nu fi surprinsi de orizontul 2020 cand piata va suferi schimbari majore in ceea ce priveste constructia de locuinte, fie ca sunt case, fie apartamente sau cladiri de birouri.

“Momentan nu avem astfel de cladiri. Eforturile se vad razlet, se vad din partea unor actori. Sunt producatorii de materiale de constructii, sper sa fie si constructori – din pacate marile companii de constructii care vin sa construiasca la noi, vedem ceva interes mai ales din partea companiilor straine prezente la noi. Exista obligatii legale de care trebuie sa tinem cont. Practic, din 2019 toate cladirile publice vor fi construite dupa anumite standarde de nivel nZEB. De la 1 ianuarie 2021 toate cladirile trebuie sa fie nZEB. (…) Trebuie sa ne propunem ca vrem sa facem acest lucru si sa nu asteptam sa ne oblige cineva sa facem acest demers. Daca peste 5 ani nu vom fi in stare sa livram cladiri nZEB s-ar putea sa vina strainii sa ne faca lucrarile. Trebuie sa avem in minte o astfel de imagine”, a mai precizat specialistul in constructii.

Principala bariera: piata muncii

In opinia lui Horia Petran, piata muncii din domeniul constructiilor sufera foarte mult, fiind inca o lipsa foarte ridicata de pricepere in randul angajatilor din sector.

“Cea mai mare bariera are legatura si cu piata muncii, cu producatorii, cu companiile de constructii, are legatura cu cei care concep proiectele (proiectantii, arhitectii), construiesc si evalueaza proiectele respective. Trebuie sa avem specialisti pe santieri, pana la lucratori in diferite ocupatii. (…) Este un potential foarte mare. In urma unei evaluari din 2013 vorbim de peste 50.000 de lucratori care trebuie sa fie angajati in sector si a caror competenta trebuie sa fie verificata pentru a putea realiza in limitele unui scenariu analizat, dar care devine actual daca vorbim de relansarea pietei, dar si de implementarea fondurilor europene pentru reabilitarea cladirilor – este necesara pregatirea fortei de munca. Acest lucru poate fi realizat cu ajutorul Fondurilor Europene. Noi am incercat sa dezvoltam scheme de calificare prin mai multe proiecte pe care le-am initiat. Unul dintre acestea a presupus montarea sistemelor de anvelovpare. (…) Vrem sa dezvoltam un proiect Train to nZEB, destinat proiectantilor si arhitectilor. Proiectul va fi coordonat de un grup din Bulgaria. Marele castig pentru piata constructiilor si pentru pregatirea pietei oferi un potential imens ce presupune crearea unor centre de cunoastere si constanta. Pentru a realiza controlul in constructii avem nevoie de suficienti specialisti care sa stapaneasca acest domeniu”, a mai punctat Horia Petran, sef al centrului de performanta INCERT, in emisiunea Wall-Street 360.

Horia Petran a mai punctat faptul ca sectorul constructiilor stie sa isi faca treaba. “Piata se trezeste dupa criza. Trebuie promovate cladirile zero energie si calitatea in constructii. Daca vom merge doar pe solutii ieftine nu vom ajunge nicaieri. Trebuie sa ne asiguram ca sunt alese investitiile care sunt cele mai avantajoase nu la achizitie ci pe intreaga durata de serviciu a acesteia”, a conchis specialistul in constructii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri