V-ati intrebat cat de greu este sa faci antreprenoriat in mediul rural? Probabil ca pana nu va loviti de realitatile din satele romanesti nu veti intelege ce inseamna sa faci business fara energie electrica, fara semnal la mobil si fara drumuri pietruite. Urmariti povestea Nutrivega la WALL-STREET 360 pentru a intelege ce inseamna o afacere purtata cu pasiune intr-un sat izolat din judetul Vaslui.

WALL-STREET analizeaza in aceasta saptamana primii pasi in business intr-o serie de interviuri cu tineri care au pus pe picioare afaceri de succes. Urmariti urmatorii nostri invitati si aflati noi povesti de business. Pentru mai multe idei de afaceri rasfoiti Raftul cu Afaceri.

Tudor Cojocaru, unul dintre fondatorii Nutrivega, o ferma in curs de certificare ecologica, a povestit in emisiunea WALL-STREET 360 ca infrastructura este o adevarata provocare in satul Avramesti, aflat la circa 40 de kilometri de orice asezare urbana. Pana la Avramesti, un sat de razesi din Vaslui, trebuie sa strabati un drum de pamant de circa 15 kilometri, doar pe alocuri pietruit. Alaturi de Tudor, Oana si George Gorbanescu au pariat pe agricultura ecologica si impart provocarile si bucuriile afacerii cu legume.

"Am avut o saptamana mai provocatoare in aceasta vara, cand a plouat torential in judetul Vaslui. Masina frigorifica nu a mai ajuns pana la ferma, ci ne-am oprit la un kilometru de ferma. Asa ca am fost nevoiti sa ducem cu carutele rosiile de la ferma pana la masina", isi aminteste Tudor, la cateva luni dupa cele intamplate, zambind in fata camerelor.

Si probabil ca hazul de necaz este cel mai bun lucru pe care poti sa il faci atunci cand vrei sa faci business la sat, pentru ca altfel vei renunta foarte repede.

La ferma din Avramesti nu exista nici macar curent electric, cea mai apropiata sursa de energie fiind la o distanta importanta, ceea face conectarea la reteaua electrica sa fie costisitoare. Tudor spune ca a facut unele calcule si ar fi fost necesara o investitie de 70.000 de euro, de peste doua ori mai mult decat toata investitia in ferma. Este si motivul pentru care tinerii antreprenori se gandesc la solutii alternative, un proiect de finantare pentru instalarea unor panouri solare.

Tudor Cojocaru ferma Nutrivega

Totusi, Oana si Tudor profita de singurul avantaj al zonei defavorizate, acela ca un sat izolat inseamna ca terenul pe care cultiva legumele nu a fost afectat de poluare si de pesticide. "La final de sezon ni s-a confirmat faptul ca solul de acolo a dat produselor un gust foarte bun. A fost cel mai important feedback pe care l-am primit de la clienti", afirma Oana.

Invata cum sa incepi o ferma de legume bio pe Raftul cu Afaceri.

Sursa foto: Andrada Mihailescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri